Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
21. 11. 2012,
17.27

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

VN Brazilije Sauber Mercedes McLaren Ferrari

Sreda, 21. 11. 2012, 17.27

5 let, 5 mesecev

McLaren: Priznamo, glavni cilj je prehiteti Ferrari

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Naš glavni cilj, da v konstruktorskem seštevku prehitimo Ferrari," pred VN Brazilije poudarja McLarnov Paddy Lowe. Loči jih 12 točk. Prav toliko za Mercedesom zaostaja Sauber.

V senci dvoboja za naslov prvaka med Sebastianom Vettlom (Red Bull) in Fernandom Alonsom (Ferrari) bosta konec tedna na VN Brazilije potekala še dva moštvena obračuna - za prestiž in milijone. McLaren pred finalom v Interlagosu za drugouvrščenim Ferrarijem zaostaja za 12 točk. Prav toliko od petega mesta in Mercedesa loči ekipo Sauber.

Boljša uvrstitev v konstruktorskem prvenstvu pomeni višjo denarno nagrado z računa Bernieja Ecclestona, a obenem tudi višjo štartnino Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) za sodelovanje v naslednji sezoni. Tako v McLarnu kot Sauberju so prepričani, da lahko prehitijo tekmeca.

"Smo optimistični. Ni razloga, da zmagovitega ritma iz Austina ne bi prenesli v Brazilijo," o možnosti za končno drugo mesto pove tehnični direktor McLarna, Paddy Lowe. Z zmago Lewisa Hamiltona in petim mestom Jensona Buttna so srebrni v ZDA osvojili osem točk več od rdečih Fernanda Alonsa (tretji) in Felipeja Masse (četrti). "Obetajo dež, kar je dodaten element, a v vsakem primeru gremo na zmago. Ne le Lewis, tudi Jenson jo je sposoben. Delamo na tem, da bi bila oba na stopničkah. Upamo, da na najvišjih dveh. Priznamo, da je naš glavni cilj, da v konstruktorskem seštevku prehitimo Ferrari. In zato moramo biti z obema dirkalnikoma pred njimi. Če bo dež, bo še bolj zanimivo."

Sauber: Prehiteti Mercedes, cilj, ki je dosegljiv

Dvanajst točk loči tudi Mercedes in Sauber, a ne enim ne drugim v jesenskem delu sezone ne gre najbolje. Pa vendarle: če je srebrna puščica že pet dirk brez ene same točke (zmaga Nica Rosberga s Kitajske je skoraj pozabljena), jih je švicarsko moštvo v tem obdobju osvojilo 23. Za Sauber, ki ima več 10 milijonov evrov nižji letni proračun, bi bil to izjemen uspeh in le še pika na i sezoni s štirimi uvrstitvami na zmagovalni balkon (trikrat Sergio Perez in enkrat Kamui Kobajaši).

"So v boljšem položaju. Njim ni treba osvojiti nobene točke. Mi jih moramo vsaj 13," poudarja šefica Sauberja, Monisha Kaltenborn. "To je naš izziv in cilj, ki je dosegljiv." Verjame, da jim lahko uspe, tudi zaradi vselej nepredvidljive brazilske VN. "V Braziliji nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo, a steza ustreza našemu dirkalniku."

Ne spreglejte