Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
28. 10. 2012,
12.45

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

MotoGP VN Avstralije Honda

Nedelja, 28. 10. 2012, 12.45

1 leto, 8 mesecev

Marc Marquez – boljši kot Rossi in Agostini

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Marc Marquez je še kot najstnik pri svojih 19 letih osvojil več zmag kot katerikoli dirkač v zgodovini športa. Španec je na Phillip Islandu pobral svoj drugi naslov svetovnega prvaka.

S takšno zbirko posamičnih triumfov v nižjih kategorijah se ne moreta pohvaliti niti najuspešnejša dirkača vseh časov v svetovnem motociklističnem prvenstvu Valentino Rossi in Giacomo Agostini. Marc Marquez je prvi dirkač v zgodovini, ki je osvojil naslov prvaka v Moto2 s Suterjevo šasijo. V prvenstvu 2012 je pobral devet zmag, kar je nov rekord v Moto2. Postal je peti Španec, ki je osvojil naslov prvaka v srednji kategoriji. V hiši slavnih se je pridružil Situ Ponsu (1988 in 1989), Daniju Pedrosi (2004 in 2005), Jorgeju Lorenzu (2006 in 2007) in Toniju Eliasu (2010).

Marc Marquez je svoj talent pokazal že v svoji debitanski sezoni v SP 2008, ko je v Doningtonu s 125-kubičnim KTM-om stopil na stopničke. Za pravo eksplozijo poskrbi leta 2010, ko prestopi k Derbiju, z njim pobere 10 zmag, 12 stopničk in 12 "pole positionov" ter zlahka osvoji svoj prvi naslov svetovnega prvaka v najnižji kategoriji. V Estorilu moto svet šokira z briljantno predstavo, ko se iz zadnjega štartnega mesta prebije do zmage.

Ognjeni krst v srednji kategoriji Moto2 s Suterjem leta 2011 je turbulenten. Sezono začne z dvema padcema, zmaga na četrti dirki v Le Mansu, do konca prvenstva pa postreže še s šestimi zmagami. Sanj o naslovu prvak je konec na prostem treningu v Maleziji, ko hudo pade in si poškoduje očesni živec ter predčasno konča sezono. Laskavo lovoriko mora prepustiti Nemcu Stefanu Bradlu.

Zaradi saniranja očesnega živca je prisiljen izpustiti večino letošnjih predsezonskih testiranj, pojavi se šele na zadnjih v Jerezu. V prvenstvu 2012 upraviči vlogo prvega favorita: zmaga že na prvi dirki v Katarju, v celotni sezoni pa zbere devet zmag, 13 stopničk in sedem "pole positionov" ter dirko pred koncem osvoji naslov svetovnega prvaka v Moto2. S prihodnjo sezono se seli v kraljevski razred, kjer bo pri tovarniški Hondi moštveni kolega svetovnemu podprvaku Daniju Pedrosi.

Ne spreglejte