Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
5. 8. 2012,
7.44

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ayrton Senna Lotus Nigel Mansell Nelson Piquet

Nedelja, 5. 8. 2012, 7.44

7 mesecev, 1 teden

Lotusu zadnjo zmago pridirkal Senna – pred četrt stoletja

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mesec avgust, ko ni dirke formule 1, vam bomo popestrili z nedeljskimi zgodbami iz zgodovine dirkanja. V pričakovanju Lotusove zmage se spominjamo zadnjih dveh zmag starega Lotusa.

Kimi Räikkönen in Romain Grosjean sta z Lotusom vse bližje prvi zmagi. Na zadnji dirki pred poletnim premorom sta bila drugi in tretji, drugič letos oba na isti VN na stopničkah. V konstruktorskem seštevku so le točko za McLarnom in celo tri pred Ferrarijem, torej pred najuspešnejšo ekipo vseh časov. Legendarno ime Lotus je spet v vrhu najelitnejšega dirkaškega tekmovanja! Seveda, ne gre za tisti pravi Lotus Colina Chapmana, temveč za ekipo iz angleškega Enstona, ki ima korenine v Tolemanu, v 90. je bila Benetton, v zadnjem desetletju pa Renault. Pa vendarle: njen glavni pokrovitelj, ki ji je letos dal ime, je Lotus Cars. Ta pa je bil sestrsko podjetje Chapmanovega Team Lotus - najboljše ekipe 60. in 70. let minulega stoletja, ob Ferrariju največje blagovne znamke formule 1. Lotus je obstajal med letoma 1958 in 1994. Osvojili so 73 zmag, sedem konstruktorskih in šest dirkaških naslovov. Po Chapmanovi smrti (1982) se je začel postopen Lotusov zaton – do ukinitve ekipe so zmagali le še šestkrat. V pričakovanju nove Lotusove zmage se tako vračamo v leto 1987, ko je Ayrton Senna ekipi pridirkal zadnji dve zmagi - na uličnih VN v Monaku in Detroitu.

Ayrton Senna je kariero v formuli 1 leta 1984 začel v nekonkurenčnem Tolemanu, a nase opozoril z drugim mestom v Monte Carlu. Že v naslednji sezoni je sedel v legendarnem Lotusu. Na drugi dirki sezone je po svojem prvem prvem štartnem položaju na Portugalskem dosegel še prvo zmago. Jeseni je v Belgiji sledila druga, dve pa je osvojil tudi v sezoni 1986. Lotus je bil brez Chapmana le še senca šampionske ekipe iz 60. in 70. let, a je tudi v prvenstvu 1987 takrat sicer še mladi, a izjemno talentirani brazilski dirkač iz povprečnega dirkalnika znal iztisniti 120 odstotkov. Še posebej na uličnih dirkah z neravnim asfaltom, kjer je imel Lotus 99T s sistemom za uravnavanje višine prednjega dela dirkalnika na vzmetenju vsaj nekaj prednosti v primerjavi s hitrejšimi dirkači Williamsa in McLarna.

Prva Sennova zmaga v Monaku

Tako je kasnejši trikratni prvak Senna 31. maja 1987 na 45. VN Monaka osvojil svojo prvo od skupno šestih zmag v kneževini. Slavil je kar 33 sekund pred Nelsonom Piquetom (Williams), tretji pa je bil za prve Ferrarijeve stopničke v sezoni Michele Alboreto. Na kvalifikacijah je bil od Sennovega Lotusa hitrejši le Nigelov Williams. Britanski dirkač je do 30. kroga povečeval svojo prednost, nakar je moral odstopiti zaradi okvare turbo polnilnika. Tako je Ayrton povedel in dominiral do konca dirke. Še ob postanku ni izgubil vodstva in z drzno vožnjo na ozki ulični stezi dosegel še najhitrejši krog na dirki. Medtem je svoj material preobremenil Alain Prost, ki je s tretjega mesta parkiral z eksplozijo porschejevega motorja v svojem McLarnu.

26 let po prvi zadnji Lotusova zmaga

Tri tedne kasneje je sledila šesta ameriška VN na ulicah Detroita. Grob in neraven asfalt je bil še zahtevnejši za pnevmatike in to je bila nova priložnost za Lotusov dirkalnik in Ayrtona, ki je že takrat slovel kot pnevmatikam prijazen voznik. V Detroitu je bil najboljši že leto prej, tistega leta pa je zmagal s prednostjo 33 sekund - pred Piquetom in Prostom. In kako mu je uspelo: brez postanka, isti komplet pnevmatik je ohranil vse do zadnjega, 63. kroga!

Na kvalifikacijah je bil Mansell več kot sekundo hitrejši! Piquet je iz bitke za zmago odpadel že v tretjem krogu, ko je predrl pnevmatiko. V 10. krogu je Ayrton za vodilnim Nigelom zaostajal pet sekund. V enem od zavojev je naredil manjšo napako in skoraj zadel v zid. Nekaj naslednjih krogov je vozil počasneje, da bi ohladil zavore (imel je dovoljšnjo prednost pred Alboretom, ki je kasneje odstopil). Sredi dirke je Brazilec spet stopil na plin. Zaostajal je že 19 sekund. A Mansell je moral v bokse na menjavo gum. Eden od mehanikov je imel težave pri privijanju in postanek je trajal kar 18 sekund. Kasneje je Nigel zaradi vse hujših krčev v nogi upočasnil in zdrsnil na peto mesto. Medtem je Ayrton dirkal neverjetno. V 39. krogu je z obrabljenimi pnevmatikami dosegel najhitrejši krog na dirki, ki je bil celo boljši od njegovega kvalifikacijskega časa. Ker je videl, kako hiter, se je odločil, da sploh ne bo zapeljal v bokse. Ob visoki prednosti je v zadnjem delu dirke spustil plin in varno pripeljal skozi cilj. Senna je z zmago na peti dirki sezone povedel v seštevku, a ta je bila tudi zadnja. Do konca leta je Brazilec zdrsnil na tretje mesto (za Piqueta in Masnella). In to je bila tudi zadnja Lotusova zmaga, 26 let po prvi z VN ZDA v Watkins Glenu.

Ne spreglejte