Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
26. 4. 2012,
18.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

MotoGP VN Španije Jorge Lorenzo Valentino Rossi Yamaha

Četrtek, 26. 4. 2012, 18.25

8 let

Lorenzo se lahko v Jerezu izenači z Rossijem (video)

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodilni dirkač kraljevskega razreda Jorge Lorenzo se lahko v Jerezu izenači z legendarnim Valentinom Rossijem, a najprej mora zmagati na VN Španije.

Devetkratni svetovni motociklistični prvak Rossi je bil zadnji dirkač, ki je uspel zmagati na prvih dveh dirkah sezone in to leta 2001. Valentino tega svojega dosežka ni nikoli več ponovil, niti Casey Stoner, čeprav je zmagal na zadnjih štirih od petih uverturah v sezono. Po enajstih letih ima idealno priložnost za uvodni dvojček Lorenzo, ki je v Katarju zmagal prvič v karieri in postal prvi zmagovalec nove ere 1000-kubičnih motorjev. Špancu tudi statistično dobro kaže, kar se tiče naslova prvaka: v zadnjih 11 sezonah je bil tisti dirkač, ki je zmagal na prvi dirki, v sedmih primerih okronan za najboljšega. Zanimivo, da se to ni zgodilo leta 2010, ko je bil Lorenzo prvak. Takrat je bil drugi na štartu v Katarju.

Španec bo skušal v Jerezu v žep pobasati tudi veliki trojček – na tej španski stezi je v kraljevskem razredu slavil že lani in predlani. V svojih vitrinah pa ima že štiri lovorike za VN Španije, saj je bil najhitrejši tudi 2006 in 2007 v razredu do 250 ccm. Španec na drugo dirko sezone prihaja samozavesten, saj je na najboljši možni način začel sezono – z zmago v Katarju – na zimskih testiranjih v Jerezu pa je zaostal le za Hondinim Caseyem Stonerjem.

''Sem zelo vznemirjen, ker bom znova dirkal v Jerezu. Tukaj smo bili zelo močni na testiranjih in zmeraj sem na tej stezi postregel z dobrimi rezultati. Konkurenca bo huda: pričakujem, da bo Casey in še posebej Dani zelo hiter. Katar je bil zame popoln štart v sezono. Za to neverjetno zmago smo garali. Sedaj nas čaka dirka pred domačo publiko. Skušal jim bo pripraviti dober šov! Upam, da letos ne bo deževalo,'' je pred Jerezom povedal Jorge Lorenzo. Če bo Yamahin voznik zmagal na VN Španije, bo to njegova že 40. zmaga v vseh kategorijah SP, s čimer se bo poravnal s Caseyem Stonerjem.

Spies: Zame se bo sezona začela v Jerezu

Lorenzov moštveni kolega Ben Spies, ki je v Katarju doživel katastrofo, se prepričuje, da se bo zanj letošnja sezona pravzaprav začela šele na drugi dirki v Jerezu. Američan si je v uvodnem dirkaškem vikendu najprej na treningih privoščil dva padca in čeprav je dirko začel s četrte pozicije, je po odpeljanih 22 krogih strmoglavil na 11. mesto in zaostal tudi za naprepričljivim Ducatijevim Valentinom Rossijem. V oči pa je bodel predvsem njegov zaostanek za zmagovalcem Lorenzom: skoraj 57 sekund. Če bi dirka bila daljša še za kakšen krog, bi Bena prehitel tudi CRT-jev dirkač Colin Edwards, ki mu je nesramno dihal za ovratnik.

''Po težkem štartu v Katarju je moj nov izziv Jerez, kjer bom sezono začel znova. Dal bom svoj maksimum. V Katarju smo imeli dober dirkaški vikend, če odmislimo dirko. Vemo, da je naš ritem dober. Motocikel je konkurenčen. Če bom dobro dirkal, bi lahko imel uspešen vikend. Dobro se počutim. V Jerezu še nisem postregel z vrhunskim rezultatom. A tam smo na testiranjih dosegali dobre čase, zato sem optimističen,'' je pred drugo dirko sezone povedal Ben Spies. Drugega tovarniškega dirkača bosta skušala na VN Španije znova zasenčiti Yamahina zasebnika Cal Crutchlow in Andrea Dovizioso, ki sta v Katarju zasedla četrto in peto mesto. Fanta se izjemno dobro zavedata, da lahko z vrhunskimi predstavami v letošnji sezoni spodmakneta tovarniški sedež Benu Spiesu v prihodnji. Američanu pogodba poteče po koncu prvenstva 2012.

Ne spreglejte