Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
27. 4. 2012,
17.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

reli WRC Citroën Ford Petter Solberg Sebastien Loeb

Petek, 27. 4. 2012, 17.00

5 let, 6 mesecev

Loeb v vodstvu za 0,1 sekunde, Solberg izgubil 15 minut

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po šestih hitrostnih preizkušnjah oziroma dobrih 200 kilometrih relija Argentina je v vodstvu Sebastien Loeb. Petter Solberg je zaradi poškodbe na krmilnem sistemu izgubil 15 minut.

Po uri zamude zaradi obtičalega tovarnjaka z gorivom se je reli Argentina v petek dopoldne na brezpotjih zvezne države Cordoba le začel. Brzinec La Pampa je dobil Sebastien Loeb (Citroën), a le dve sekundi pred Pettrom Solbergom (Ford) in pet pred Mikkom Hirvonenom (Citroën). Sledil je kar 52 kilometrov dolg brzinec Ascochinga/Agua de Oro, kjer se je Loeb dvakrat zavrtel in izgubil dobrih 26 sekund. Tako je ob opoldanskem odmoru Solberg vodil 20 sekund pred Hirvonenom in skoraj 35 pred Loebom. Zelo dobro je dirkal še Dani Sordo (Ford), ki menja poškodovanega Jarija-Mattija Latvalo. Pred opoldanskim odmorom je bil dve desetinki pred svetovnim prvakom.

"Dvajset sekund ni veliko. Na tretji hitrostni preizkušnji sem zadel robnik. Mislil sem, da imam predrto pnevmatiko, tako da sem nato dirkal bolj previdno," je pojasnil Norvežan Petter Solberg. Težave je imel tudi Francoz Sebastien Loeb: "Imel sem veliko prekrmarjenja. Na izhodih iz zavojev nisem mogel obdržati idealne linije."

Prvih šest je bilo v razmaku sekunde, Sebastien Ogier in Andreas Mikkelsen (oba Škoda) pa sta z dirkalnikoma S2000 zasedala sedmo in osmo mesto. Osmoljenca dopoldneva sta Fordova zasebnika Jevgenij Novikov in Ott Tanak, ki sta zaradi poškodovanega kolesa oziroma predrte pnevmatike izgubila pet minut in pol oziroma dobrih 20 minut. Solidno se drži debitant na reliju za svetovno prvenstvo, 57-letni Eliseo Salazar (Mini), ki je z nekaj manj kot devetimi minutami zaostanka po treh hitrostnih preizkušnjah zasedal 18. mesto.

Popoldne pa prva drama na dirki. Poškodba na krmilnem sistemu je Solberga stala vodstva. Izgubil je pet minut iz zdrsnil na 11. mesto (+4:37,5). Z 12 sekundami prednosti pred Loebom je povedal Hirvonen. "Do konca je še zelo veliko, a upam, da ohranim ta ritem in zmagam. Res uživam," je strnil Mikko Hirvonen. Po peti hitrostni preizkušnji pa nova sprememba v vodstvu. V drugo je bil na brzincu Ascochinga/Agua de Oro najboljši Loeb in je tako v skupnem seštevku povedel sekundo pred Hirvonenom. Dirkačema Citroëna je bil blizu le še Sordo (+13,1), manj kot sekundo pa je zaostajal še Mads Östberg (Ford), ki ga je skrbelo, da bi mu utegnil izdihniti fordov agregat.

Solberg je moral izpustiti šesti brzinec in je tako izgubil še pet minut. Na 10. mestu je zaostajal devet minut in 25 sekund. Izpostavimo še: Mikkelsen, ki mu je ta dirka nekakšna avdicija za redni sedež v Polu WRC v naslednji sezoni, je prehitel ekipnega kolega Ogierja - za 20 sekund.

Prva etapa se je končala z večernim brzicnem, ki ga je sekundo pred Loebom dobil Hirvonen, kar je pomenilo, da je Francoz po prvem dnevu vodil za 0,1. Sordo je bil proti dirkanju v temi (začeli so uro po predvidenem štartu), ker nanjo ni bil pripravljen. Izgubil je 20 sekund. Še en Solbergov nenastop je pomenil dodatnih pet minut dodatka za nesrečnega Norvežena.

Ne spreglejte