Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
25. 1. 2015,
9.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Valentino Rossi Marc Marquez Jorge Lorenzo Dani Pedrosa MotoGP

Nedelja, 25. 1. 2015, 9.53

8 let

Legendarni Wayne Rainey: Rossi razume, da je kot dobro staro vino

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trikratni svetovni prvak kraljevskega razreda Wayne Rainey ni bil začuden, potem ko se je sedemkratni šampion Valenntino Rossi v lanski sezoni znova priključil najboljšim dirkačem.

Valentino Rossi je v lanski sezoni dirkal kot prerojen. Potem ko je bil leta 2013 po razhodu z Ducatijem in vrnitvi k Yamahi četrti dirkač prvenstva, je bil v prvenstvu 2014 Marquezov glavni tekmec za naslov svetovnega prvaka MotoGP. Dvakrat je zmagal, šestkrat je bil drugi, petkrat pa tretji. Na stopničkah je bil na 13 dirkah od 18 mogočih. Osvojil je naslov svetovnega podprvaka in zasenčil moštvenega kolega Jorgeja Lorenza.

"Nisem bil presenečen nad Valentinom v tej točki njegove kariere. Spominjam se občutkov, ko sem bil star 22 ali 26 in se potem primerjaš, ko si 31 ali 32 ali v Valentinovih letih (16. februarja 2015 bo dopolnil 36 let, op. p.). Ko si mlad in imaš na glavi čelado, hočeš biti zmeraj hiter. Ko si starejši kot dobro vino, veš, kje je treba biti hiter, kje moraš biti hiter in kje to ni tako pomembno. Mislim, da Valentino to dobro razume," je za motogp.com Rossijevo prerojenje pokomentiral Wayne Rainey.

Legendarni Američan je bil v lanski sezoni navdušen tudi nad svetovnim prvakom Marcom Marquezom, ki je dvignil svojo raven dirkanja in po poti zrušil številne svetovne rekorde. Kot prvi v zgodovini je v eni sezoni zmagal 13-krat, enako velja za njegovih 13 najboljših štartnih položajev. Postal je najmlajši dvakratni svetovni prvak kraljevskega razreda v zgodovini.

Bistvo se ne skriva v zmagovanju, temveč v borbi s tekmeci

"Marquez ima veliko strast do motorjev in ljubi dirkanje. Obožuje borbo in hoče, da se drugi dirkači spopadejo z njim. Ko dirkaš in imaš velike bitke s tekmeci, ljubiš to borbo, ne glede na to, če zmagaš ali izgubiš. Zaradi tega to počneš, to je več kot zmagovanje na dirkah. Garaš in razmišljaš o tem, kako bi se izognil napakam, kje bi lahko prehitel tekmece, kje bi lahko šel še hitreje.

Gre za veliko čustev in eno izmed največjih je to, ko pred tekmecem prečkaš ciljno črto. Ko se sprehajaš po 'paddocku', hočeš zmeraj razmišljati v tej smeri, da si najboljši in edina potrditev za to so rezultati. V tem trenutku ima najboljše rezultate Marquez," je za uradno spletno stran svetovnega motociklističnega prvenstva Marquezovo kraljevanje v MotoGP razložil Wayne Rainey.

Mnogi so pričakovali, da bo Yamahin tovarniški dirkač Jorge Lorenzo v lanski sezoni glavni Marquezov tekmec, a se to ni zgodilo. V prvem delu sezone je bil katastrofalen, v drugem delu pa fantastičen. To je na koncu zadoščalo za končno tretje mesto. Zbral je dve zmagi, 6 drugih mest in 3 tretja. Kaj se je torej zgodilo z Lorenzom, ki je v sezoni 2013 naslov svetovnega prvaka izgubil za pičle 4 točke in bil po številu zmag boljši od Marqueza (8:6)?

Dani Pedrosa spominja na Luco Cadaloro

Rainey je dal odgovor motogp.com: "Drugače je, ko si kot dirkač na vrhuncu kariere in potem se pojavi nekdo in ta fant ti lahko predstavlja veliko grožnjo. Leta 2013 si je Jorge zlomil ključnico in je kljub temu skoraj osvojil prvenstvo. Mislim, da je takrat Lorenzo porabil veliko energije in ni postal prvak. Morda je mislil, da mu bo v prvenstvu 2014 lažje, a se mu računica ni izšla."

"Jorge je spoznal resničnost, da bo Marquez ostal. Marc je realističen, je popularen, je pogumen in ljubi borbo. A vem, da je tudi Lorenzo tak. Vem, da je to sposoben narediti. Ne vem, če je Jorge lani verjel v to. Čutim, da ve, da se mora letos osredotočiti na Marqueza. Mislim, da bomo letos videli drugačnega Lorenza. Mislim, da bo bolj konstanten in bi lahko bila njegova glava bolj pripravljena na borbo. To pride z leti."

Daniju Pedrosi tudi v deveti sezoni kraljevskega razreda ni uspelo osvojiti naslova prvaka. Marquezov moštveni kolega pri tovarniški Hondi je v lanski sezoni enkrat zmagal, desetkrat stopil na stopničke in končal kot četrti dirkač. Wayne Rainey, ki je bil v kraljevskem razredu nepremagljiv med letoma 1990 in 1992, Špancu tudi v prvenstvu 2015 ne napoveduje velikega preboja:

"Mislim, da je bil Dani v preteklosti zelo močan in potem na nekaterih dirkah slabši. Mislim, da je Danijeva šibka točka pomankanje dobrih rezultatov skozi celotno sezono. Ko bi moral končati drugi, je četrti. Primerjali so ga z Marquezom, a mislim, da gre za kvalitativno razliko. Dani je zdaj starejši, zato mislim, da mu je zmanjkalo priložnosti, da bi premagal tega fanta. Pedrosa me zelo spominja na Luco Cadaloro. Ko sta imela svoj dan, sta bila nepremagljiva. A potem si lahko nekega dne rekel: 'No, prejšnji teden si bil tako hiter, ta teden si pa ravno nasprotno.' Tu gre za konstantnost. Ko imajo dobri dirkači slab dan, dirko končajo kot drugi."

Ne spreglejte