Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
13. 2. 2012,
15.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

reli WRC Ford

Ponedeljek, 13. 2. 2012, 15.25

8 let

Latvala: Znebil sem se težkega bremena

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Finec Jari-Matti Latvala je minuli vikend zmagal šestič v karieri in se znebil težkega bremena. To je bila šesta zaporedna zmaga Forda na reliju Švedska. Kako jim je uspelo? Poglejte v videu.

Zmaga na Švedskem je za Ford 50., odkar so leta 1997 v partnerstvu z M-Sport vstopili v svetovno reli prvenstvo (WRC). Za Jarija-Mattija Latvalo je to druga zmaga na švedskem reliju. Tu je leta 2008 dosegel svojo prvo zmago v WRC-ju in takrat postal najmlajši zmagovalec v svetovnem prvenstvu. Minuli vikend mu je bil blizu le rojak Mikko Hirvonen (Citroen), a ga ni uspel prehiteti niti po na 22. hitrostni preizkušnji, ko je Jari predrl pnevmatiko.

"Skoraj bi moral v bolnišnico, tako zelo mi je utripalo srce. Neverjetno, kako hitro se lahko vse spremeni. V soboto zvečer sem imel še varno prednost, nato pa kot grom z jasnega neba le še osem sekund. Vedel sem, da bo Mikko pritiskal do konca. K sreči mi je na predzadnjem brzincu uspelo pridobiti štiri sekunde in lahko sem lažje zadihal. Res je nekaj posebnega, da sem tu zmagal že drugič. Oddahnil sem si," je po drugem reliju v sezoni razlagal Jari-Matti Latvala.

Oddahnil, ker je odstopil na reliju Monte Carlo, zdaj pa se je 26 točkami vrnil v bitko za prvaka. "Drugače bi bilo, če bi v Monte Carlo vzel nekaj točk, a pozabimo na to. To je zgodovina. It tistega sem se nekaj naučil. S to zmago sem se znebil težkega bremena po razočaranju na 'Monteju'." Za vodilnim v seštevku Sebastienom Loebom (Citroen) zaostaja 18 točk.

Sledijo reliji na makadamu, kjer bo Loeb zelo močan, a Latvala ostaja odločen: "Cilj je, da konkuriramo Citroenu za konstruktorski in dirkaški naslov. Star bom 27 let, odpeljal sem več kot 100 relijev in zato moram biti v položaju, da se borim za dirkaški naslov. Sezona je še dolga, marsikaj se lahko še spremeni." Drugi konec tedna v marcu sledi reli Mehika.

Kako je Latvala osvojil reli Švedska, lahko še enkrat podoživimo z naslednjim videom, ki nam ga je pripravila Fordova tovarniška ekipa.

Ne spreglejte