Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
10. 8. 2012,
9.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sauber Sergio Perez

Petek, 10. 8. 2012, 9.16

8 let

Kaltenbornova cilja na 5. mesto, Perez na zmago

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sauber je v prvi polovici sezone dosegel mnogo več kot lani v celotnem prvenstvu. A Monisha Kaltenborn prizna, da želijo še več - peto mesto med konstruktorji. In želje obeh dirkačev?

Ekipa Sauber se je pred tremi leti po slovesu BMW-ja znašla v težkem položaju. A so premagali pomanjkanje denarja in več kadrovskih menjav. Ekipa, ki jo na direktorskem položaju vodi najvplivnejša ženska v formuli 1, ki bo čez leto ali dve zamenjala Petra Sauberja, je najlepše presenečenje prve polovice sezone 2012. Z dvema uvrstitvama Sergia Pereza na zmagovalni oder (če ne bi bilo manjše napake, bi v Maleziji za zmago lahko premagal vodilnega v seštevku Fernanda Alonso s Ferrarijem) in še osmimi dosežki v prvi deseterico so z 80 točkami na šestem mestu konstruktorskega točkovanja. Izpostaviti velja, da imajo že po 11 dirkah 36 točk več kot v celotni lanski sezoni. Dobro delajo s pnevmatikami, imajo dobre strategije za dirke, ko ponavadi pridobijo več mest, njihova težava je le hitrost na kvalifikacijah. Če bo dirkalnik hitrejši ob sobotah, lahko dosežejo cilj - peto mesto.

Kaltenborn: Pred nami so same bogateše ekipe

"Z dosedanjim potekom sezone sem zelo zadovoljna. Že na testiranjim smo začutili, da je pred nami dobra sezona. In res je. Celotna ekipa je napredovala. Imamo dirkalnik, ki je konkurenčen na večini dirkališč in v vseh pogojih. Tudi naša dirkača sta dobra. Ne smete pozabiti, kako malo izkušenj imata. Napake se jima seveda dogajajo, a to je del učnega procesa," je črto po prvo polovico sezone potegnila direktorica Monisha Kaltenborn. Za Pereza je letošnja sezona šele druga, za Kamuija Kobajašija pa tretja. Stara sta 22 oziroma 26 let. "Dobro sodelujeta z inženirji. Pogosto pomagata v tovarni." Japonec je za razliko od lani letos ostal v Mehičanovi senci. Predvsem po zaslugi Checovega drugega mesta v Maleziji, ko se jim je tveganje z drugačno taktiko obrestovalo.

Ko se konec avgusta nadaljuje sezona, bo imel Sauber pred sabo jasno tarčo - Mercedes in peto mesto v moštvenem seštevku. "Tega nismo nikoli rekli. Te besede nam vi polagate v usta. Mi smo rekli, da je cilj korak naprej. Trenutno smo šesti, a ostajamo previdni, saj je pred nami še veliko dirk. Če dobro pogledate, kdo je pred nami, so to same bogatejše ekipe. Moramo ostati realni. Če želimo napredovati, se moramo osredotočiti le nase." Pa vendarle je peto mesto cilj? "Ja." Njihova forma zadnjih nekaj dirk niha: v Silverstonu in na Madžarskem so ostali brez točk, vmes so jih v Nemčiji zbrali 20 - več kot Mercedes skupaj na treh julijskih dirkah. Previden optimizem je torej na mestu.

Ne spreglejte