Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 2. 2016,
17.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tim Gajser Tim Gajser MXGP

Sobota, 27. 2. 2016, 17.01

6 let, 6 mesecev

Kakšen debi slovenskega motokrosista med svetovno elito! (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski motokrosist Tim Gajser je novo sezono svetovnega prvenstva začel izjemno.

Kot novinec v elitnem razredu MXGP je prepričljivo slavil na prvi dirki SP v Katarju, potem ko je zmagal v obeh vožnjah.

Gajser je znan po tem, da gre proti ciljem odločno, vendar v napovedih nikoli ni preveč nerealen. Tudi pred novo sezono je bil pred dnevi še previden, tudi zaradi nepoznavanja tekmecev, zaradi selitve v močnejši razred in nenazadnje tudi zaradi mladosti, saj je z 19 leti najmlajši v tej konkurenci.

Toda vse zadržke, ki jih je imel pred sezono, ko je izrazil željo po čim bolj enakovrednem kosanju s tekmeci v MXGP in hitrem učenju, je hitro odvrgel na terenu. Ko je v petek opravil uradni trening, je tekmecem že poslal jasno sporočilo: pozor, prišel je Gajser!

Že trening je namreč pokazal, da se lahko slovenski mladenič, ki je osvojeni naslov v MX2 hitro pozabil in se osredotočil le na MXGP, popolnoma enakovredno bori tudi v močnejši konkurenci. V kvalifikacijah je bil od njega boljši le Jevgenij Bobrišev, s tem pa si je Gajser priboril pravico do drugega izbiranja startnega mesta.

Pred prvo vožnjo si je dirkač ekipe Honda Gariboldi položaj povsem ob levem robu startne ravnine. Ko se je dirka začela, je Gajser zaostal le za Bobriševom. A je bil blizu, prvih pet krogov je imel Rus sekundo prednosti, do sedmega pa se je ta povsem stopila. Gajser je brezkompromisno napadel, Bobrišev je dvakrat še ušel takšni akciji, v tretjem poskusu pa se je slovenski dirkač brez težav zapeljal mimo.

Nadaljevanje je bilo za Gajserja povsem enostavno. Z zanesljivo vožnjo si je privozil tudi že tri ali štiri sekunde naskoka, le v zadnjih krogih je nekoliko omilil ritem, vseeno pa zmaga ni bila vprašljiva. Sedem sekund je na koncu zaostal Bobrišev, še deset več pa lanski prvak Romain Febvre, ki ni imel realnih možnosti, da bi posegel v boj za prvi mesti.

"Neverjetno, čudovito, res ne morem verjeti"

"To je bilo sanjsko. Zelo dobro sem štartal. Hvala moji ekipi in Hondi, ki sta poskrbela za res odličen motor. Dobro sem štartal in si pripravil izhodišče za napad na Bobija, nato sem prišel naprej. Super," se je po prvi zmagi v prvem nastopu elitnega razreda smejalo Gajserju.

Še korak naprej je naredil v drugi vožnji. Začel jo je na tretjem mestu, toda že po enem krogu je bil v vodstvu. Tudi tokrat se ni več oziral na tekmece za seboj, vozil je v svojem svetu in tekmecem prepustil le boj za drugo mesto. Tako Bobrišev kot Febvre sta po enkrat padla, na koncu je Francoz z drugim mestom v drugi vožnji prišel do skupno drugega, Rus je bil tretji.

A Gajser je bil povsem zasluženo junak dirke, stopil na najvišjo stopničko in poslušal slovensko himno. "Neverjetno, čudovito, res ne morem verjeti ... V prvi vožnji sem se moral bolj potruditi, da sem prišel na prvo mesto, a mi je hitro uspelo, zdaj sem le nadzoroval potek dirke. Res se moram zahvaliti vsem, ki me spremljajo in podpirajo. Hvala ekipi, ki je poskrbela, da je bil motor izjemen celoten vikend, hvala moji družini, navijačem, tudi doma v Sloveniji," je takoj po zmagi povedal 19-letnik iz Makol.

Po uvodu nepričakovano, a povsem zasluženo ima 50 točk in vodi v svetovnem prvenstvu, ki se bo nadaljevalo čez osem dni z dirko na Tajskem. Drugi je Febvre, tretji pa Bobrišev.

Ne spreglejte