Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 8. 2015,
17.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sebastian Vettel Ferrari

Nedelja, 23. 8. 2015, 17.33

8 let

''Kakovost Pirellijevih pnevmatik je katastrofalna!''

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ferrarijevemu dirkaču formule 1 Sebastianu Vettlu so se v belgijskem Spaju nasmihale stopničke, vendar je brez točk ostal v predzadnjem krogu dirke za VN Belgije.

Na enajsti postaji sezone svetovnega prvenstva formule 1 nič novega: Lewis Hamilton se je s šesto zmago v letu 2015 še utrdil v skupnem vodstvu, Mercedesovo premoč je potrdil še drugi voznik Nico Rosberg, Ferrari pa je na svoji jubilejni 900. dirki ostal praznih rok po smoli Sebastiana Vettla krog pred koncem.

Pravzaprav pri Ferrariju ni šlo toliko za smolo, čeprav je razcefrana pnevmatika odnesla tretje mesto nekdanjemu svetovnemu prvaku, pač pa za tveganje, ki se ni izplačalo. Ker je bil v kvalifikacijah le deveti, po premiku Romaina Grosjeana za pet mest po menjavi menjalnika pa je začel kot osmi, se je Vettel v dogovoru z moštvom odločil le za en postanek.

Stvar je delovala do 42. kroga. Vettel se je prebil na tretje mesto, za nepremagljivima Mercedesoma, in videti je bilo, da bo pobral precej točk in še prišel na stopničke. Vse dokler ni predzadnjič na dirki zapeljal v Eau Rouge. Zloglasni zavoj, eden najtežjih v formuli 1, je pobral davek in obrabljena zadnja desna pnevmatika se je predala. Z razcefranimi kosi gume na platišču pa je Vettel moral upočasniti, tekmeci so ga po vrsti prehitevali in na koncu je bilo vse skupaj dovolj le za 12. mesto.

Na ta način se je slabo končala jubilejna dirka. Za Vettla je bila takšna osebno, saj je bila Belgija njegova že 150. postaja v karieri, pa tudi za Ferrari, ki je v Spaju praznoval 900. nastop v formuli 1. Po Vettlovem predzadnjem krogu so se morali pri ekipi iz Maranella zadovoljiti zgolj s sedmim mestom Kimija Räikkönena.

Medtem ko so bili rdeči slabe volje, pa je bilo drugačno razpoloženje pri srebrnih. Tudi pri njih ni šlo vse povsem po načrtih, a to velja predvsem za Rosberga, ki si je sam otežil dirko, ker je zelo slabo startal in se je nato moral prebijati nazaj na mesta, ki jih je vajen v sezoni.

Vettel upravičeno jezen na Pirelli

Hamilton ni imel takšnih težav. S prvega startnega položaja je zanesljivo pobegnil tekmecem, tako da je potem vodil od starta do cilja. Dirkači so sicer prvič morali na startu pokazati več svojega znanja, saj je krovna zveza Fia v prizadevanjih pri omejevanju tehničnih pomagal v Belgiji prvič prepovedala pomoč moštev na daljavo pri upravljanju sklopke ob startu.

"Še en odličen konec tedna. Moštvo je opravilo odlično delo, avtomobil je bil preprosto fantastičen vse te dni," je bil upravičeno dobre volje zmagovalec Lewis Hamilton. Nanizal je šesto zmago v sezoni, skupno pa že 39. v karieri. "Lewis je delo opravil odlično. Jaz sem se trudil, a ni bilo dovolj, zaslužil si je zmago," pa je dejal Nico Rosberg in priznal, da z mislimi ni le pri dirkanju, ampak tudi pri družini, saj z ženo pričakujeta prvega otroka.

Na tretje mesto se je uvrstil voznik Lotusa Romain Grosjean (prve stopničke v sezoni), ki je bil sicer v kvalifikacijah četrti, pa zaradi menjave menjalnika izgubil pet mest, na dirki pa se je spet prebil na stopničke, ki jih je z nekaj sreče sicer "podedoval" po Vettlu in se desetič v karieri povzpel na zmagovalni oder.

"Lahko rečem, da je kakovost pnevmatik katastrofalna. Seveda sem vedel, da se bodo obrabljale, toda kaj takšnega je nesprejemljivo," pa je jezo na proizvajalca pnevmatik Pirelli stresal jezni Sebastian Vettel.

V skupnem seštevku ima zdaj Hamilton 227 točk, drugi Rosberg 199, tretji vettel je ostal pri 160, kolikor jih je imel že prej. Njegov moštveni sotekmovalec Räikkönen je četrti z 82, kolikor jih ima tudi peti Felipe Massa. Med konstruktorji pa premočno vodi Mercedes s 426 točkami, Ferrari je drugi z 242.

Sezona se bo nadaljevala čez 14 dni z dirko v Monzi.

Ne spreglejte