Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
10. 6. 2012,
22.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

VN Kanade Lewis Hamilton McLaren Sergio Perez Romain Grosjean

Nedelja, 10. 6. 2012, 22.36

8 let, 5 mesecev

Hamilton: Prava taktika, v zmago nisem dvomil

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Lewis Hamilton (McLaren) je s postankom več ukanil Fernanda Alonsa (Ferrari) in prvič letos zmagal. "Dva postanka sta bila prava strategija. Nisem dvomil, da ne bi mogel zmagati."

Lewis Hamilton (McLaren) je z zmago na sedmi dirki sezone z 88 točkami prevzel vodstvo v skupnem seštevku, sledita mu Fernando Alonso (Ferrari) s 86 in Sebastian Vettel (Red Bull) s 85 točkami. Zmage, ki se mu je na začetku sezone večkrat izmaknila, se je veselil kot svoje prve, pa je že njegova 18. "Kakšen občutek! Tukaj sem dosegel svojo prvo zmago za VN. Vedel sem, da bo težko. Užival sem v prav vsakem krogu," je žarel Hamilton in izpostavil, da taktika enega postanka, ki sta jo izbrala Alonso in Vettel, za najhitrejše ni bila možna. "Ekipa je s postanki in taktiko opravila odličen posel. Presenečen sem bil, da sem lahko pazil na pnevmatike, a vseeno pritiskal na plin. Nisem mogel le na en postanek, saj bi preveč izgubil. Dva postanka sta bila prava strategija. Tega smo se zavedali že pred štartom. To je bil tudi naš načrt, pa čeprav se mi je zdelo, da bo Fernando poskušal z enim." Čeprav je še 10 krogov pred karirasto zastavo zaostajal za 10 sekund, je verjel v zmago. "Nisem dvomil, da ne bi mogel zmagati."

Grosjean: Res nor razplet dirke

Z drugim mestom je Romain Grosjean (Lotus) dosegel največji uspeh svoje kariere. Pa se tega sprva sploh ni zavedal! "Nisem vedel, kaj se dogaja pred mano. Večji del dirke sem se boril z Nicom Rosbergom in Markom Webbrom. Pritiskal sem do konca. Skušal sem zdržati za en sam postanek. Ko sem prehitel Marka, sem imel še vedno sveže gume. Sploh nisem vedel, da sem takrat že tretji. Potem pa sem videl, kako počasi pelje Fernando in kar naenkrat sem bil drugi. To je bil res nor razplet dirke, saj sem razmišljal, da bom končal na četrtem ali petem mestu. Tudi ekipa je opravila svoj del naloge. Vedeli smo, da bomo pri višjih temperaturah boljši in k sreči je res posijalo sonce in tukaj je fantastičen razultat." Za mladega Francoza so to druge stopničke letos in v karieri, a verjame, da lahko naredijo še korak naprej in tudi zmagajo. Njegov ekipni kolega Kimi Räikkönen je razočaral z osmim mestom.

Perez: Nisem verjel v stopničke

Če je Grosjean na stopničke prišel s sedmega štartnega mesta, je še večji podvig uspel Sergiu Perezu (Sauber), ki je štartal kot 15. Tudi on je drugič v karieri stopil na stopničke, tokrat mu je za razliko od Malezije uspelo še prehiteti Alonsa. "Po pravici povem, da po 15. štartnem mestu nisem verjel v stopničke. V dirko smo šli zelo agresivno. Prvi del dirke je bil zelo dober, postanek je bil brezhiben, drugi del pa je bil zelo, zelo dober. Uspelo mi je tudi nekaj prehitevalnih mamevrov. Ko sem videl, da se mi pnevmatike ne obrabljamo posebej hudo, sem lahko ohranil svoj ritem in prehitel več tekmecev." Za Mehičana so to prve točke po štirih zaporednih ničlah. "Upam, da lahko tako nadaljujemo. V Monaku in Barceloni smo imeli veliko smole. Za celotno ekipo je dobro, da smo se vrnili na stopničke."

Sezona svetovnega prvenstva se bo nadaljevala 24. junija, ko bo na sporedu VN Evrope v Valencii.

Ne spreglejte