Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 11. 2021,
18.43

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Sao Paulo VN Brazilije kazen Red Bull Mercedes Max Verstappen Lewis Hamilton

Sobota, 13. 11. 2021, 18.43

2 leti, 5 mesecev

VN Brazilije

Hamilton na rep startne vrste za sprintersko dirko, Verstappnu 50.000 evrov kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Lewis Hamilton | Lewis hamilton je danes dobil še kazen zaradi nepravilne uporabe sistema DRS oziroma zadnjega krilca med petkovimi kvalifikacijami. | Foto Guliverimage

Lewis hamilton je danes dobil še kazen zaradi nepravilne uporabe sistema DRS oziroma zadnjega krilca med petkovimi kvalifikacijami.

Foto: Guliverimage

Kršenje pravil na dirki svetovnega prvenstva formule 1 v Braziliji se je slabo končalo za oba vodilna v seštevku sezone. Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je ostal brez dosežka iz petkovih kvalifikacij in bo današnjo sprintersko dirko začel z zadnjega mesta. Nizozemec Max Verstappen pa bo moral plačati 50.000 evrov kazni.

Danes zvečer bo v Braziliji tretjič v tej sezoni na sporedu sprinterska sobotna dirka, ki poskusno nadomešča kvalifikacije.

Brazilska dirka, vrstni red današnje 100-kilometrske bo odločal o startnih položajih za klasično preizkušnjo za VN Brazilije v nedeljo, pa ima še precej postranskega dogajanja. Oba glavna akterja sta dobila kazni, precej slabše jo je odnesel branilec naslova Lewis Hamilton.

Jutri v vsakem primeru s pet mest slabšega izhodišča

Ne glede na razplet današnje večerne kratke dirke, start bo ob 20.30, bo namreč Hamilton v nedeljo začel s pet mest slabšega izhodišča zaradi menjave motorja v dirkalniku pred začetkom dogajanja v Braziliji. Danes pa je dobil še kazen zaradi nepravilne uporabe sistema DRS oziroma zadnjega krilca med petkovimi kvalifikacijami. Dosežek s teh so mu črtali in namesto najboljšega položaja na današnji dirki jo bo začel z zadnjega mesta.

Nizozemec Max Verstappen je kršil pravila, ker je po koncu kvalifikacij prijel dirkalnik tekmeca oziroma preveril zadnje krilce ter s tem kršil pravilo, da se ne sme posegati v tekmovalna vozila.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nizozemec Max Verstappen je kršil pravila, ker je po koncu kvalifikacij prijel dirkalnik tekmeca oziroma preveril zadnje krilce ter s tem kršil pravilo, da se ne sme posegati v tekmovalna vozila. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Po novem bosta tako današnjo dirko iz prve vrste začela Verstappen in drugi Mercedesov dirkač Finec Valtteri Bottas.

Kaznovan tudi Max Verstappen

Zaradi Hamiltonovega krilca pa je kazen dobil tudi Verstappen. Vodstvo tekmovanja je namreč ugotovilo tudi, da je Nizozemec kršil pravila, ker je po koncu kvalifikacij prijel dirkalnik tekmeca oziroma preveril zadnje krilce ter s tem kršil pravilo, da se ne sme posegati v tekmovalna vozila. Dobil je 50.000 evrov denarne kazni, ne pa tudi dodatne kazni v obliki nazadovanja v startni vrsti.

Pred Brazilijo je v seštevku SP na vrhu Verstappen, ki ima 312,5 točke, Hamilton je drugi z 293,5, daleč zadaj pa je Bottas s 185 točkami.

Preberite še:

Lewis Hamilton
Sportal Hamiltonu grozi dodatna kazen
Lewis Hamilton
Sportal Hamiltonu najboljši startni položaj za sobotno sprintersko dirko
Lewis Hamilton
Sportal Prosti trening Hamiltonu, ki pa je dobil pet mest pribitka
Martin Brundle
Sportal Zaradi nadutih zvezdnikov v F1 uvedli novo pravilo
Ne spreglejte