Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 10. 2024,
14.15

Osveženo pred

1 ura, 47 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Natisni članek

Formula 1 Ferrari Toyota Haas

Sobota, 12. 10. 2024, 14.15

1 ura, 47 minut

Formula 1

Haas na Ferrarijev pogon in Toyotino znanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Silverstone Nico Hülkenberg Haas | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Toyota se bo po 15 letih vrnila v formulo 1. No, ne čisto zares. Ne bo izdelovala pogonskih sklopov, le njena ekipa s svetovnega prvenstva v reliju Toyota Gazoo Racing bo delila tehnično znanje ameriški ekipi formule 1 Haas, ki sicer že sodeluje in bo še naprej sodelovala s Ferrarijem. Precej nenavadno partnerstvo torej.

Singapur Fernando Alonso Aston Martin
Sportal Alonso odločen, da star 45 let še tretjič postane svetovni prvak

Japonski koncert Toyota je imel v formuli 1 tovarniško ekipo med letoma 2002 in 2009, a kljub velikemu finančnemu vložku brez pravega uspeha. Ostali so brez ene same zmage, bili pa 13-krat na zmagovalnem odru. Precej uspešnejše pa je Toyotino znanje in Toyotini dirkalniki na svetovnem prvenstvu relija. Toyota Gazoo Racing je od leta 2017 pa do danes na prvenstvu WRC dosegla 49 zmag in štiri konstruktorske in pet dirkaških lovorik.

Ameriška ekipa formule 1 Haas je ta teden objavila, da je sklenila tehnično partnerstvo s Toyota Gazoo Racing, torej z motošportnim oddelkom japonskega koncerna. So pa dali Japonci takoj vedeti, da ne bodo začeli znova izdelovati pogonskih sklopov. Haasu bodo nudili le svoje znanje pri dizajnu dirkalnikov. Na voljo jim bodo tudi inženirji in mehaniki. Haas si največ pomoči obeta pri razvoju aerodinamike in pri obdelavi karbonskih vlaken. V zameno bo ekipa relija dobila nasvete pri marketingu. Že letos naj bi na Haasov dirkalnik dodali logotipe Toyota Gazoo Racing.

Sodelovanje s Toyoto je odobril tudi Ferrari, ki že vrsto let Haasu dobavlja pogonske sklope, menjalnike in še nekaj drugih delov. Ferrari bo tudi ostal Haasov partner na tem področju.

Max Verstappen
Sportal Komisar pojasnil, zakaj Verstappnu zaradi kletvice neobičajna kazen
Barcelona Sergio Perez Pierre Gasly Red Bull Alpine
Sportal Renault ne bo več dobavljal motorjev v F1
Lewis Hamilton
Sportal Lewis Hamilton razkril dolgoletni boj z depresijo
Ne spreglejte