Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 5. 2019,
18.51

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

2

Natisni članek

motokros MXGP Tim Gajser Tim Gajser

Nedelja, 19. 5. 2019, 18.51

4 leta, 11 mesecev

VN Portugalske, MXGP

Gajser zmagal na Portugalskem!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

2

Tim Gajser | Tim Gajser je veliki zmagovalec dirke na Portugalskem. | Foto HRC

Tim Gajser je veliki zmagovalec dirke na Portugalskem.

Foto: HRC

Slovenski motokrosist Tim Gajser je zmagovalec dirke za veliko nagrado Portugalske v Aguedi. Gajser je preizkušnjo za svetovno prvenstvo končal z zmagama v prvi in drugi vožnji. V prvi je bil drugi Italijan Antonio Cairoli in tretji Arnaud Tonus, enak vrstni red je bil tudi v drugi vožnji.

Gajser je za dve zmagi prejel 50 točk, Cairoli za dve drugi mesti 44, Tonus za dve tretji pa 40 točk.

V skupnem seštevku še naprej vodi Cairoli, na šestih dirkah je zbral 285 točk. Gajser jih ima 251, na tretjem mestu je Francoz Gautier Paulin s 197 točkami.

Dvaindvajsetletni Makolčan, nekdanji svetovni prvak v MXGP, je v letošnji sezoni slavil drugič, pred tem je bil najboljši na VN Trentina. Drugi je bil na VN Argentine in Velike Britanije, tretji pa ne Nizozemskem. Edinkrat na zmagovalnem odru ni stal na VN Lombardije.

Na prvem mestu je končal dvanajsto dirko v najmočnejšem razredu za motokrosiste.

V prvi vožnji je start že osmič v tej sezoni dobil Cairoli, vendar je dober začetek uspel tudi slovenskemu asu, ki se je hitro prebil na drugo mesto. Dobro je začel tudi Francoz Romain Fabvre, ki se je na Portugalsko vrnil kot povratnik po poškodbi na letošnji uvodni dirki v Argentini. Med najhitrejšimi sta bila tudi Jeremy Seewer in Tonus, ki sta se borila na tretjem in četrtem mestu. Paulin je že v prvem krogu storil napako in končal na tleh, kasneje pa se višje kot do 15. mesta ni uspel prebiti.

Vrstni red na prvih dveh mestih je ostal enak, dokler ni Cairoli storil napake, zaradi katere mu je ugasnil motor. Priložnost je izkoristil Gajser in prevzel vodstvo. Začel se je srdit boj za zmago. Italijan je boljše čase nizal v prvem in zadnjem sektorju, Slovenec v drugem in tretjem. Zelo napet zaključek dirke je Gajser odpeljal dokaj mirno in, ne glede na pritiske Cairolija, dobro zapiral linije. Makolčan je skozi ciljno črto zapeljal kot prvi in s 1:36:06 postavil najhitrejši čas kroga. Takoj za njim je cilj prečkal Cairoli, kot tretji pa je dirko zaključil Tonus.

Gajser tokrat ni delal napak

Po prvi vožnji je slovenski šampion dejal, da je imel dokaj dober start in da je za Cairolijem iskal idealne linije. Nato je izkoristil njegovo napako in se odpeljal mimo. "Ob koncu sva oba zelo pritiskala. Sem zadovoljen s trenutnim izkupičkom ter se veselim naslednje vožnje."

Tim Gajser je bil tokrat suveren. | Foto: HRC Tim Gajser je bil tokrat suveren. Foto: HRC

V drugi vožnji je najbolje startal Clement Desalle, za njim pa Cairoli, Tonus, Seewer in Gajser. Ni trajalo dolgo, da je slovenski motokrosist začel prehitevati in prišel za Italijana. Ta je po napaki Desalla švignil mimo Belgijca, enako pa je storil Gajser in tako se je ponovil dvoboj, ki smo mu priča na večini dirk v tej sezoni. Po vztrajnem Gajserjevem zasledovanju je Italijan zopet storil napako. V ovinek je prišel preveč agresivno, prepozno zaviral in končal na tleh. Gajser je zgrabil ponujenega jokerja in prevzel vodstvo, Cairolija pa sta prehitela še Tonus in Seewer.

Dvakratni svetovni prvak je nato nabral tudi več kot deset sekund prednosti in dvoma o njegovi zmagi praktično ni bilo več. V boju za zmagovalni oder je neverjetni Cairoli še enkrat dokazal, zakaj je vodilni v skupnem seštevku, in se z veliko borbenostjo prebil na drugo mesto. Kot tretji je ciljno črto prečkal Tonus, za katerega so to prve stopničke v elitnem razredu MXGP.

Motokrosiste že naslednji konec tedna čaka VN Francije.

Izidi:

- 1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Arnaus Tonus (Švi) ...

- 2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Arnaus Tonus (Švi) ...

- skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Arnaus Tonus (Švi) ...

- skupno v SP (6): 1. Antonio Cairoli (Ita) 285, 2. Tim Gajser (Slo) 251, 3. Gautier Paulin (Fra) 197 ...

Preberite še:

Tim Gajser
Sportal Cairoli zmagovalec Mantove, Gajser prvič letos brez stopničk
Tim Gajser
Sportal Tim Gajser odhaja na pot zelo motiviran
Tim Gajser Nizozemska
Sportal Gajser drugi v kvalifikacijah Aguede
Ne spreglejte