Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 8. 2015,
17.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tim Gajser Tim Gajser Assen

Nedelja, 30. 8. 2015, 17.03

8 let

Gajser z zmago v Assnu do vodstva v SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dirka SP v Assnu se je za slovenskega motokrosista Tima Gajserja končala s popolnim izkupičkom: zmagal je, dobil je 47 novih točk za SP in prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Potem ko je bil na zadnji preizkušnji v Mantovi drugi in se že takrat se je povsem približal Paulsu Jonassu, je zdaj naredil še korak naprej. Latvijec je, potem ko je sredi poletja Nizozemec Jefrey Herlings zaradi številnih padcev obupal in odšel na bolniško, glavni tekmec Slovencu v SP. Pred današnjo dirko je imel še štiri točke prednosti, zdaj pa se je vse skupaj obrnilo, saj ima zdaj 18-letni Gajser pred zadnjima dvema dirkama 13 točk naskoka.

Gajser je odlično dirko napovedal že v prvi vožnji. Na zelo zahtevnem terenu, prireditelji so začasno stezo za motokros iz mivke napravili kar na dirkališču, ki sicer gosti tekmovalce v cestnem motociklizmu, se je v prvi vožnji počasi, a vztrajno prebijal naprej in se pet krogov pred koncem lotil še Latvijca in ga tudi ugnal. Zmaga je prinesla še dve točki manjši skupni zaostanek ter napoved razburljivega finiša dirke. Ta se za nobenega od glavnih akterjev v SP sicer ni začel najbolje. Po slabšem startu je Gajser zdrsnil v ozadje in se moral prebijati naprej z desetega mesta, še slabše pa se je godilo Jonassu. Po padcu je namreč tudi precej poškodoval motor, tako da je moral na hitri servis v bokse, to pa je pomenilo veliko časovno izgubo. Do konca se je sicer še prebil na 13. mesto in rešil nekaj točk, toda vodstvo je moral prepustiti Slovencu.

Gajser se je medtem prebijal navzgor, povsem na vrh sicer ni mogel, je pa prišel do drugega mesta za Maxom Anstiejem. Ker pa je bil Britanec v prvi vožnji slabši, je seštevek obeh voženj gladko pripadel Gajserju.

Romain Febvre že z naslovom

Na nizozemskem je nastopil tudi Klemen Gerčar. V elitnem razredu MXGP je po 21. mestu v prvi vožnji in 22. v drugi ostal brez novih točk za SP.

V ospredju tega razreda pa je bil Romain Febvre, saj si je že zagotovil naslov svetovnega prvaka. Danes je bil skupno drugi, zbral je 41 točk, zmagovalec je bil Britanec Shaun Simpson s 45, na tretjem mestu je s 40 pristal domačin Glenn Coldenhoff. A za Febvreja je bilo najbolj pomembno, da je z zadostno razliko premagal Paulina Gautierja; njegov rojak je bil četrti, 40 točk pa je bilo premalo, da bi se slednji še lahko vmešal v boj za naslov svetovnega prvaka. Dve dirki pred koncem, na katerih je teoretično dosegljivih še 100 točk, ima zdaj namreč današnji drugouvrščeni Febvre neulovljivi naskok, 638 točk, 535 jih ima Gautier.

Gerčar je bil danes skupno 23., v SP pa je na 32. mestu s 23 točkami. Matevž Irt, ki je nastopil le na dveh dirkah, je 37. s 13 točkami.

Do konca sezone SP sta le še dve dirki, obe na drugi strani Atlantika: najprej v mehiškem Leonu 13. septembra, eden dni pozneje pa še v ameriškem Glen Helenu.

Ne spreglejte