Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
28. 2. 2015,
15.42

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sebastian Vettel čelada

Sobota, 28. 2. 2015, 15.42

4 leta, 8 mesecev

Ferrarist Vettel bi lahko ignoriral FIA in tvegal kazen

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Štirikratni svetovni prvak formule 1 Sebastian Vettel, ki je bil v preteklih letih glavni protagonist pri menjavanju dizajna čelad, ni izključil možnosti, da bo ignoriral novo Fiino prepoved.

Komisija formule 1 je pred letošnjo sezono sprejela pravilo, ki pravi, da dirkači formule 1 z letošnjim prvenstvom ne bodo več smeli sredi sezone menjavati dizanjna čelad. S tem naj bi vozniki postali bolj prepoznavni za gledalce tako na tribunah kot tudi prek TV-zaslonov. A s takšno razlago se ne strinja nov Ferrarijev dirkač Sebastian Vettel, ki je namignil, da bi lahko preprosto ignoriral novo pravilo in še naprej menjaval dizajne čelad. Odkar je štirikratni svetovni prvak formule 1 debitiral v športu, je svojim navijačem in medijem postregel z nič manj kot 60 različnimi dizajni čelad.

"Tako ali tako sem hotel letos manjkrat kot sicer spremeniti dizajn svoje čelade," se je na napovedano prepoved odzval Sebastian Vettel, ki se je na predsezonskih testiranjih pojavil z večinoma belo čelado, okrašeno z nemško trobojnico. Za zdaj še ni jasno, kakšna kazen bo doletela dirkača, ki ne bo upošteval prepovedi menjave dizajna čelade. "V teh težkih časih formule 1 se zdi, da je prepoved menjave dizajna čelade edina stvar, o kateri so se sposobni dogovoriti. Ne vem, kakšna bo kazen. A če bo le majhna kazen za dobrodelne namene, potem bom z veseljem spet spremenil dizajn čelade."

Williamsov dirkač Felipe Massa ne razume, zakaj se nekateri razburjajo nad novim pravilom. "Čelada je tvoj drugi obraz. Ne razumem, zakaj je potrebno nenehno menjavati dizajn čelade." Zagovornik prepovedi menjave dizajna čelade med sezono je postal tudi Mercedesov šef Niki Lauda: "Mislim, da je to novo pravilo smiselno. Včasih v dirkalnikih ne prepoznam niti svojih dirkačev (Lewisa Hamiltona in Nica Rosberga, op. p.)."

Vettlov slikar ne bo tožil FIA zaradi izpada dohodkov

Slikar čelad Jens Munser, ki je v preteklih letih postal slaven zaradi dizajnov čelad štirikratnega svetovnega prvaka f1 Sebastiana Vettla, pa je prepričan, da bo napovedana prepoved dirkače formule 1 oropala še enega izmed zadnjih načinov, kako izraziti svoja občutja. "Dirkačem bodo vzeli priložnost, da se izrazijo. Lahko bi rekli, da lahko še zmeraj rečejo, kar hočejo, vendar je to res sploh še mogoče v teh časih formule 1?" se je za Speed Week vprašal Jens Munser.

Nemški slikar je sicer že začel iskati luknje v novem pravilu: "Ob tem se postavlja vprašanje, kako se bo novo pravilo interpretiralo. Kaj je to menjava dizajna čelade? Samo menjava ene barve? In kdo se bo usedel in preveril vse na čeladah pred dirko? Če potrebujejo strokovnjaka, bom sedaj imel malo več časa …"

Munser ne razmišlja o možnosti, da bi tožil Mednarodno avtomobilistično zvezo, ker bo imel zaradi sprejetja novega pravila izpad dohodkov: "Ne, zame je bila to bolj zabava, ker sem lahko dirkačem dizajniral čelade. S tem početjem nisem mogel priti do bogastva. Formula ena ni način, kako pridem do denarja, a res je, da je zame dober PR."

Jens se je tudi odzval na Massino izjavo, da je čelada dirkačev drugi obraz: "Felipe ni eden izmed dirkačev, ki bi nenehno menjaval dizajn čelade. Toda od časa do časa je imel tudi on poseben dizajn čelade, kot na primer tisto, ki smo mu jo naredili, ko je odpeljal zadnjo dirko s Ferrarijem. Torej, tega več ne bo mogel storiti, niti za dirko v Monaku, niti za domačo dirko, niti za kakšno posebno priložnost, kot je bila tista, ko se je Jenson Button svojemu očetu poklonil z rožnato čelado."

Z uvedbo novega pravila dirkači formule 1 več ne bodo mogli sredi sezone povabiti navijačem, da bi z njimi oblikovali čelado za enkratno priložnost, jo nato na dražbi prodali in izkupiček namenili v dobrodelne namene.

Ne spreglejte