Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
6. 3. 2016,
11.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ferrari Mercedes Toro Rosso Barcelona

Nedelja, 6. 3. 2016, 11.04

6 let, 7 mesecev

Ferrari se je slekel do golega, Mercedes se je raje šel skrivalnice

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ferrari je na dvojnih predsezonskih testiranjih formule 1 v Barceloni razkril potencial svojega dirkalnika. Mercedes bo to storil čez 14 dni v Melbournu.

Kimi Raikkonen in Sebastian Vettel sta v Barceloni svoja Ferrarija skušala gnati do skrajnosti in iz njiju izvleči maksimum. To sta lahko storila samo z najbolj hitro gumo, ki je bila na voljo in to je bila ultra mehka pnevmatika. Z njo je Raikkonen postavil časovni mejnik 1:22,765, ki je bil merilo za vseh 23 dirkačev, ki so tekmovali na španski stezi v Barceloni. Edini, ki se je uspel priti na Kimijev nivo dirkanja, je bil njegov moštveni kolega Sebastian Vettel. Nemec je bil počasnejši za pičlih 45 tisočink sekunde.

Z enako gumo se je Ferrarijevemu duelu najbolj približal dirkač Toro Rossa Carlos Sainz mlajši. Razlika do Raikkonena slabe štiri desetinke (+0,369). Veliki brat Toro Rossa, Red Bull je bil z Danielom Ricciardom bistveno slabši (+0,760). Še bolj zaskrbljujoč je časovni primanjkljaj McLarna: Jenson Button je z enako gumo za Vettlom zaostal 1,949 sekunde. To je en vidik testiranj v Barceloni.

Drugega lahko razkrijemo, če primerjamo predstave Mercedesa z ostalimi. Mercedes je svoj najboljši čas osemdnevnih testiranj postavil z mehko gumo. Nico Rosberg je bil z njo od Raikkonena z ultra mehko gumo oddaljen dobri dve desetinki sekunde (+0,257). Aktualni prvak Lewis Hamilton pa skoraj sekundo (+0,857). Z isto različico pnevmatike je bil Rosbergu zelo blizu Williamsov dirkač Felipe Massa (+0,428). Tudi z mehko gumo McLaren ni navdušil. Vse pove čas Fernanda Alonsa (+1,970).

Po dveh sezonah prevlade Mercedesa vsi upajo, da je Ferrari resnično stopil prednost nemškega konstruktorja in da bo letos njegov resen tekmec za naslov prvaka, kar lani ni bil. A noben čas dirkača v Barceloni ni popolnoma verodstojen, ker ne vemo, s kako polnimi rezervoarji so postavljali svoje najboljše dosežke. Mercedes tudi ni razkril svoje surove hitrosti, ker sploh ni uporabljal najbolj hitrih možnih gum – super mehke in ultra mehke. Ferrariju je prepustil vrh časovne lestvice, sam pa se raje zavihtel na vrh lestvice, ki je beležila število odpeljanih kilometrov. Kakšna je realna razlika med Mercedesom in Ferrarijem, bo jasno 20. marca v avstralskem Melbournu.

Morda bo za največje presenečenje sezone poskrbel Toro Rosso, ki je iz Renaultovega motorja preklopil na Ferrarijevega. Čez noč je postal vzdržljiv in konkurenčen. Max Verstappen in Carlos Sainz mlajši bi lahko zasenčila svoja velika brata, Red Bullova dirkača Daniela Ricciarda in Danila Kvjata, ki ostajata z Renaultom. Če so pri Toro Rossu skonstruirali vrhunski aerodinamični paket, se bosta lahko Max in Carlos na kakšni dirki borila tudi za stopničke.

Ne spreglejte