Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
11. 5. 2022,
16.20

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Jorge Prado GasGas Honda KTM Tim Gajser Tim Gajser Jeffrey Herlings Romain Febvre MXGP motokros

Sreda, 11. 5. 2022, 16.20

1 leto, 11 mesecev

Poškodbe tekmecev Tima Gajserja

Febvre se je vrnil na motor, Herlings se je od njega poslovil

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Romain FEBVRE Mantova | Romain Febvre se je lani do zadnje vožnje v Mantovi boril za naslov svetovnega prvaka MXGP. | Foto Grega Valančič/Sportida

Romain Febvre se je lani do zadnje vožnje v Mantovi boril za naslov svetovnega prvaka MXGP.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Motokrosisti običajno okrevajo neverjetno hitro. Spomnimo se, kako je lani Tim Gajser dirkal le teden dni po zlomu ključnice. Drugače je letos z Jeffreyjem Herlingsom in Romainom Febvrom. Nizozemec gre na še eno operacijo, Francoz pa je po drugi operaciji na motor sedel prvič po šestih mesecih.

Tjaša Fifer
Sportal Trdoživa Štajerka vozila z zlomljenim gležnjem

Medtem ko je aktualni prvak Jeffrey Herlings (KTM) pred dnevi oznanil, da letos ne bo nared za dirkanje v MXGP, podprvak Romain Febvre (Kawasaki) dokončne odločitve še ni sprejel. Pa je bila njegova poškodba mnogo težja – dvojni zlom noge. Pri obeh se je pri rehabilitaciji zapletlo. Herlingsu se poškodbe s stopali dogajajo že več let, Febvru pa se kost ni dobro zacelila in je moral na začetku aprila na še eno operacijo.

Febvre prvič po novembru na motorju

Romain Febvre | Foto: Grega Valančič/Sportida Romain Febvre Foto: Grega Valančič/Sportida Prejšnji teden pa je končno, prvič po novembrskem padcu na superkrosu, kjer si je zlomil nogo, sedel na svoj motor. V Belgiji je opravil dva krajša treninga, a v prvi vrsti zato, da bi videl, kolikšne bodo bolečine. "Želel bi si, da bi lahko vozil hitreje. Želeli smo le videti, kako bo reagirala noga na vožnjo z motorjem. In kako se bom počutil nekaj ur po treningu. Nisem vozil veliko," je razložil francoski motokrosist. V torek je znova obiskal kirurga, ki mu je povedal, da ga bodo bolečine same vodile, koliko lahko vozi. "Zdaj je načrt, da grem korak po korak. Prezgodaj je, da bi napovedal, kdaj bom spet dirkal. Čas bo povedal." 

Tovarniška ekipa Kawasakija se tako lahko še naprej v MXGP zanaša le na Britanca Bena Watsona. Ta je bil na zadnji dirki v Maggiori šesti. To je njegova najboljša uvrstitev v sezoni, na preostalih šestih dirkah ni bil boljši kot deseti. V skupnem seštevku je 11. Zbral je 130 točk. Vodilni Tim Gajser (Honda) jih ima 336 od možnih 350. Svetovno prvenstvo se nadaljuje že ta konec tedna z VN Sardinije.

Herlings brez motorja šest mesecev

Jeffrey Herlings je novembra v italijanski Mantovi postal svetovni prvak v MXGP. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jeffrey Herlings je novembra v italijanski Mantovi postal svetovni prvak v MXGP. Foto: Grega Valančič/Sportida

Herlings je minuli konec tedna opravil krajši trening (fotografije v objavi na njegovem Instagram profilu), zdaj pa odhaja na novo operacijo, s katero mu bodo poskušali rekonstruirati stopalo. Po njej ne bo smel na motor šest mesecev. Želi si, da bi se v polni formi lahko vrnil do začetka sezone 2023, ki bo konec februarja ali v začetku marca.

Prado se želi vrniti na Sardiniji

Jorge Prado (GasGas), ki je zaradi izpaha rame izpustil zadnjo dirko, upa, da se bo lahko vrnil že na Sardiniji. Ker je Španec izpustil Maggioro, kjer je Gajser osvojil 50 točk, ima zdaj za vodilnim v prvenstvu že 116 točk zaostanka. Prvi Timov zasledovalec je tako aktualni prvak iz MX2 Francoz Maxime Renaux (Yamaha), ki ima 81 točk zaostanka. Prvenstvo je sicer še dolgo, še 13 dirk (26 voženj).

Maggiora Tim Gajser
Sportal Gajser z besedami, ki se jih tekmeci lahko bojijo
Maggiora Tim Gajser
Sportal Gajser tudi na blatni drsalnici pometel s tekmeci
Ne spreglejte