Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 2. 2022,
16.28

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

5

Natisni članek

Mercedes Red Bull Racing Lewis Hamilton Max Verstappen Michael Masi Formula 1

Četrtek, 17. 2. 2022, 16.28

2 leti, 2 meseca

Michael Masi ne bo več direktor dirk formule 1

Epilog kontroverzne zadnje dirke: FIA zamenjala direktorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

5

Abu Dabi varnostni avto | Abu Dabi je le dobil epilog. Michael Masi ni več direktor dirk. | Foto Guliver Image

Abu Dabi je le dobil epilog. Michael Masi ni več direktor dirk.

Foto: Guliver Image

Michael Masi ne bo več direktor dirk formule 1. Sprememba je posledica kontroverznega razpleta odločilne dirke pretekle sezone v Abu Dabiju.

Ferrari 2022
Sportal Inovativen Ferrari F1-75: "Pravila smo tolmačili izven okvirjev"

Po več kot dveh mesecih, po temeljiti analizi dogajanja na zadnji dirki sezone 2021, ki je za prvaka okronala Maxa Verstappna (Red Bull), je Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) vendarle ukrepala. Michael Masi ne bo več direktor dirk, potem ko je vsaj nespretno, če ne neprimerno, posredoval ob koncu VN Abu Dabija. To nalogo je opravljal zadnja tri leta. Čeprav se razplet prvenstva ne spreminja, pa je s to potezo FIA priznala, da vse res ni bilo v najlepšem redu. In tega si v prihodnje ne želijo več. 

Michael Masi | Foto: AP / Guliverimage Michael Masi Foto: AP / Guliverimage Po vzoru nogometnega sistema VAR bodo zato ustanovili VRC (Virtual Race Control), ki bo direktorju dirk pomagal pri preverjanju in spoštovanju pravil. Na novo bodo tudi postavili pravila, kako ravnati z zaostalimi vozniki za krog, ko je na stezi varnostni avto.

Pogovorov med direktorjem dirk in ekipami ne bodo več predvajali v televizijskih prenosih. Ekipe bodo na direktorja sicer še naprej lahko naslavljale vprašanja, a na bolj dostojen način. S tem želijo zaščititi direktorja, da ne bo toliko pod pritiskom, da bo lahko v miru sprejemal odločitve.

Vlogo direktorja dirk bosta na letošnjih 23 dirkah izmenično opravljala Niels Wittich in Eduardo Freitas, ki sta doslej to nalogo opravljala v svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu oziroma v nemškem prvenstvu turnih avtomobilov (DTM). Njun nadzornik bo Herbie Blash, ki je bil pomočnik pokojnega direktorja dirk Charlieja Whitinga.

Razplet zadnje dirke je najbolj prizadel Lewisa Hamiltona (Mercedes), ki je ostal brez osmega naslova prvaka, potem ko se je varnostni avto krog pred koncem umaknil v bokse in ga je Verstappen lahko prehitel. Govorilo se je, da je vso zimo okleval, ali bi nadaljeval kariero. Skoraj dva meseca se ni pojavil v javnosti. Zdaj je pomirjen in s svojim novim ekipnim tekmecem Georgeem Russllom pripravljen na začetek testiranj, ki bo v sredo, 23. februarja. Ta petek pa bo Mercedes pokazal svoj novi dirkalnik.

Lewis Hamilton
Sportal Direktor dirk brez službe, slovo prizadetega Hamiltona?
Abu Dabi varnostni avto
Sportal Narejeno za televizijo
Max Verstappen prvak Abu Dabi
Sportal Verstappen do zmage in naslova prvaka v zadnjem krogu sezone!
Ne spreglejte