Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
7. 6. 2015,
10.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sebastian Vettel Bernie Ecclestone Daniel Ricciardo

Nedelja, 7. 6. 2015, 10.24

8 let

"Ecclestone naj poceni vstopnice, pa bodo ljudje prišli gledat dirke formule 1"

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Štirikratni svetovni prvak F1 Sebastian Vettel se je ostro odzval na kritiko izvršnega direktorja športa Bernieja Ecclestona, češ da premalo promovira F1, in mu svetoval, naj raje poceni vstopnice.

Bernie Ecclestone je že ničkolikokrat poudaril, da Vettel zunaj dirkališč naredi bistveno premalo za formulo 1 in da ga posledično ljudje težko prepoznajo na ulici. Britanec je dal Nemcu za zgled Lewisa Hamiltona, ki se redno giblje v svetu zabave in nenehno opozarja nase ter je torej pravi promotor formule 1. Sebastianu je še očital, da je sokriv za to, da je Nemčija letos izpadla iz koledarja formule 1.

''Eksluzivnost paddocka je neumnost, če je prazen.''

Vettel je v dirkaškem koncu tedna VN Kanade za kanadsko CBC izjavil, da ga Berniejeva kritika sploh ne gane, in poudaril, da ima Ecclestone bistveno večji vpliv na šport kot on sam: "Mislim, da je Bernie v veliko boljšem položaju kot jaz, da proda več vstopnic. Na primer tako, da jih poceni." Res je, da vstopnice prodajajo promotorji dirk, a res je tudi, da so vstopnice zelo drage, ker Ecclestone od organizatorjev dirk zahteva tudi do 45 milijonov evrov letno.

Vodja Ferrarijeve ekipe formule 1 Maurizio Arrivabene je po obisku dirke MotoGP v Mugellu za italijanske medije ugotovil, da bi se lahko formula 1 veliko naučila od svetovnega motociklističnega prvenstva: "Če v Mugellu vržeš kamen na tribune, ne bo padel na tla, ker je toliko ljudi. Neverjetno. Tudi paddock je živahen, ljudje se sprehajajo med dirkači in vsak se lahko pogovarja z vsakim."

Arrivabene je že med zimskimi testiranji protestiral proti neprepustnemu paddocku formule 1, ki ga lahko med dirkaškimi konca tedna obiščejo samo mediji in ljudje, ki morajo za to plačati pregrešno drage vstopnice. Italijan se je zato za nekaj časa preselil na tribune in se spustil v simpatično debato z navijači. "Ekskluzivnost paddocka je neumnost, če je prazen. V Mugellu sem videl veliko mladih ljudi, čeprav nekateri pravijo, da jih ni. A pravila in organizacija formule 1 niso moje delo. Jaz delam za Ferrari, da bo zmagal."

'Usposobljeni smo za pilotiranje F18, a letimo z Lufthanso!'

Nekdanji dirkač formule 1 Alex Wurz, ki danes predseduje Združenju dirkačev formule 1 (GPDA), je prepričan, da moštva formule 1 ne bi smela soodločati o pravilih formule 1. Avstrijec odločno nasprotuje trenutnemu vladanju v športu, kjer imajo moštva velik vpliv.

"Sodelujoče ekipe so ambiciozne in hočejo za vsako ceno zmagati. Vsak napenja svoje mišice in edina stvar, ki je jasna, je to, da ne morejo doseči nobenega konsenza. In zakaj bi sodelujoče ekipe odločale o pravilih? To je tako, kot da bi Lance Armstrong na Dirki po Franciji želel vsak dan kronometer, Marco Pantani pa vsak dan skupinski šprint. Na splošno gledano je formula 1 super. Poslovni model je treba samo previdno prilagoditi," je za avstrijsko agencijo APA povedal Alex Wurz.

Medtem ko se dirkači formule 1 pritožujejo nad prepočasnimi dirkalniki, pa še lani Red Bullov dirkač Mark Webber ne obžaluje svoje odločitve, da je zapustil šport in svojo kariero nadaljeval v dirkaški seriji Le Mans. "V letih 2005, 2006, 2007 je bila formula 1 zakon za vse preostale, v zadnjih nekaj letih pa sta se ti dve dirkaški seriji zbližali kot še nikoli prej. Paulu Hemberyju iz Pirellija sem dejal: Usposobljeni smo za pilotiranje F18, a letimo z Lufthanso!''

Ne spreglejte