SiolNET. Sportal Avtomotošport
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ecclestone: Dve moštvi manj, ni panike!

1

termometer

 | Foto:
Izvršni direktor F1 Bernie Ecclestone je razkril, da ima z moštvi podpisan dogovor, v katerem so se zavezala, da bodo skonstruirala tretji dirkalnik in ga dobavila ekipam s finančnimi težavami.

Najprej je bilo mišljeno, da bi velikani športa, kot so Ferrari, McLaren, Red Bull, Mercedes in Williams, v trenutku, ko bi se štartna kolona zmanjšala na manj kot 20 dirkalnikov, začeli sami dirkati s po tremi dirkalniki in tako zapolnili nastalo vrzel. A očitno je to bila le osnovna ideja, ki so jo pred podpisom pogodbe z Ecclestonom, ki velja do vključno sezone 2020, bistveno spremenili. Ekipe naj bi se zavezale, da bodo skonstruirale tretji dirkalnik in ga zastonj dobavile manjšim moštvom ter jih tako rešile pred propadom, je za Mail on Sunday poročal ugledni poznavalec formule 1 Christian Sylt.

Če bo tekmovalo le še 15 dirkalnikov, bo f1 izgubila 380 milijonov evrov letno

"Oni (pet glavnih moštev F1, op. a.) bi lahko nekomu drugemu dobavili tretji dirkalnik. Ekipa bi lahko sklenila posel recimo s Sauberjem. Ferrari bi lahko rekel: 'Mi vam damo dirkalnik in vse, kar spada zraven, mi pa hočemo, da nanj prilepite tega sponzorja. Lahko imate tudi svoje sponzorje, a na dirkalniku mora biti prostor tudi za našega. In vzeti morate še tega dirkača.' Ekipe potem ne bi več propadale, kajne? Če bi se Red Bull odločil, da bi dal dirkalnik Caterhamu, bi lahko rešil njegovo težavo," je Bernie Ecclestone Slytu razložil, kako bi on rešil trenutni položaj v formuli 1.

Mercedesov šef Toto Wolff je že prejšnji mesec med vrsticami napovedal, da je konstruiranje tretjega dirkalnika neizbežno: "Imamo pravilo, ki pravi, da obstaja mehanizem, ki bo določene ekipe prisilil v zapolnitev vrzeli, če se bo štartna kolona zmanjšala na manj kot 20 dirkalnikov, torej 19." V Austinu se bo po stečaju Caterhama in Marussie zgodilo prav to – tekmovalo bo le še 18 dirkalnikov. Spoštovati je treba tudi promotorje dirk formule 1, ki imajo v pogodbah zapisano, da mora na vsaki dirki tekmovati najmanj 16 dirkalnikov. Kršitev pogodbe, torej nastop 15 dirkalnikov, bi pomenila, da bi formula 1 tvegala izgubo 380 milijonov evrov, ki jih vsako leto organizatorji dirk plačajo Bernieju Ecclestonu.

Se bodo manjša moštva kmalu spremenila v dobičkonosne družbe?

Čeprav je štartna kolona že padla pod 20 dirkalnikov, se Ecclestonu še ne mudi, da bi že letos aktiviral odrešitelja – tretji dirkalnik: "V tej fazi nam še ni treba predstaviti tretjega dirkalnika, ker imajo moštva v pogodbi zapisano, da lahko manjkajo na dveh dirkah (Caterham bo v Austinu in Interlagosu, Marussia za zdaj v Austinu). Izgubili bodo denar, ki bi ga dobili, če bi dirkali, ne bodo pa izgubili svojega položaja v svetovnem prvenstvu. Nimam pojma, ali bo Marussia dolgoročno obstala."

Če bi manjše moštvo od velikega brata dobilo tretji dirkalnik, mu ne bi bilo treba zapravljati denarja za raziskave in razvoj, za konstruiranje dirkalnika ali za nakup motorjev. To so trije največji stroški za vsako ekipo formule 1. Moštva, ki bi prejela tretji dirkalnik, pa bi še naprej plačevala vse svoje osebje in dirkače. Marussia je recimo leta 2012 za raziskave in razvoj porabila 40,5 milijona evrov, kar je bilo 42 odstotkov vseh stroškov. Za konstruiranje dirkalnika in nakup motorjev so porabili še dodatnih 29 milijonov evrov, za osebje in dirkače pa 26,5 milijona evrov. Če bi torej zaradi tretjega dirkalnika večji del stroškov čez noč izginilo, bi se lahko manjša moštva spremenila v dobičkonosne družbe, ki bi pritegnile investitorje in se postavile na svoje noge.

"Kdo ve, če je to verjetno. Oni bodo konstruirali tretji dirkalnik, če ne bo dovolj ekip, ker bodo tri propadle. Ne pregledujem njihovih poslovnih knjig, zato ne vem, ali je to mogoče. Mislim, da jih veliko samo joče. Pogovarjal sem se s Carlosom Slimom in mu razložil Sauberjev položaj, češ da ne bodo šli na naslednjo dirko, če ne bodo dobili denarja. Pa mi je odvrnil: 'To poslušam že zadnja tri leta!'"

Ko ni poštene igre, palčki nimajo nobenih možnosti za uspeh

V vročo debato se je vključil tudi nekdanji predsednik FIA Max Mosley, ki je opozoril, da bi lahko Caterhamu in Marussi sledilo še kakšno moštvo. "Caterham in Marussia sta propadla in morda nista zadnja. Formula 1 ni več pošteno tekmovanje. Največja težava je v tem, da imajo velika moštva bistveno več denarja kot Caterham in Marussia. S športnega vidika bi morali denar enakovredno razdeliti in potem moštvom pustiti, da si pridobijo sponzorska sredstva, kolikor jih pač lahko. Ekipa, kot je Ferrari, bo zmeraj dobila več sponzorjev kot Marussia. A če bi vsi dobili enak osnovni kapital, bi vsi imeli enakovredno izhodišče. Še posebej če bi uvedli proračunsko kapico in bi bila vsaka ekipa omejena pri porabi," je za BBC Radio 5 svojo rešitev nastale težave razkril Max Mosley.

Britanec je leta 2009 predlagal proračunsko kapico 50,5 milijona evrov, a so mu glavna moštva močno nasprotovala, zato je ostalo le pri ideji. Trenutno velikani moštva letno zapravijo okoli 177 milijonov evrov, palčki pa pol manj. Da Ecclestone nepravično deli denar med moštva formule 1, potrjujejo naslednji podatki: leta 2013 je pet od enajstih moštev – Red Bull, Ferrari, McLaren, Mercedes in Williams – prejelo 63 odstotkov denarne pogače, preostalih šest pa samo 37 odstotkov. V strateški skupini formule 1, ki sprejema pravila igre, ob omenjeni peterici sedi samo še predstavnik Lotusa, zato tudi v prihodnje ni pričakovati, da bi odločanje postalo demokratično in da bodo velika moštva na lastno pobudo začela pomagati manjšim. To se bo zgodilo samo, če bodo v to prisiljena. Boljše je namreč požreti cmok in pomagati, kot pa da bi tvegali, da propade formula 1 kot šport.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin