Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
2. 1. 2014,
21.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Che Guevara Miran Stanovnik

Četrtek, 2. 1. 2014, 21.37

8 let

Dakar 2014 v znamenju Lionela Messija in Che Guevare

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najprestižnejši vzdržljivostni reli na svetu se bo začel v argentinskem Rosariu, mestu, kjer se radi pohvalijo, da sta se prav tam rodila revolucionar Che Guevara in nogometno božanstvo Lionel Messi.

Dakar 2014 bo s svojo tokratno traso združil vzhodno in zahodno obalo južnoameriške celine. Dirkaška veselica se bo začela v argentinskem pristaniškem mestu Rosairu na vzhodu, končala pa v čilskem pristaniškem mestu Valparaiso na zahodu. Boljše kulise za okronanje novih kraljev Dakarja bi si organizator težko zamislil, saj se je Valparaisa s svojimi 44 hribčki, ki bedijo nad oceanom in se bohotijo z barvitimi hišami, že zdavnaj prijel vzdevek Perla Pacifika. Nekateri dirkači Dakarja že poznajo Valparaiso. V tem mestu so namreč imeli leta 2009 dan počitka, po petih letih pa jih tam čaka prečkanje ciljne črte. Seveda pa bo treba naprej do tja sploh priti.

Dirka, dolga več kot 5.000 kilometrov

Vse dirkaške posadke kot zmeraj čaka pravi dirkaški koktalj: hitro dirkanje po pesku, ki bo dvigoval obilico prahu in zmanjševal vidljivost, vzpon na Ande, kjer se bodo temperature spustile tudi pod ničlo, prečkanje puščave Atacama, kjer pričakujejo temperature nad 40 stopinj Celzija. Ker se na Dakarju vzdržljivost piše z veliko začetnico in ker se hoče organizator kljub preklopu iz Afrike v Južno Ameriko vrniti h koreninam, bo skupna dolžina hitrostnih preizkušenj po desetih letih spet daljša od 5.000 kilometrov. V primerjavi z lansko izvedbo relija so vsakemu dnevu dodali 50 kilometrov, zahtevnost etap pa se je dvignila za enega ali pa kar dva nivoja. Motocikliste in quade čakata tudi dve maratonski preizkušnji.

Štirideset odstotkov poti različne za motocikliste in avtomobiliste

Raznovrstnost terena bo včasih tudi prednost avtsajderjev. V letošnji izvedbi relija bodo dirkaške posadke odpeljale pet hitrostih preizkušenj povsem ločeno, po eni poti bodo šli motociklisti in vozniki quadov, po drugi pa avtomobilisti in tovornjakarji. Ločitev bo dolga okoli 2.000 kilometrov, kar pomeni več kot 40 odstotkov vse dirke. Motociklisti in vozniki quadov se bodo tako lahko na nekaterih etapah spopadli z bolj zahtevnimi in ozkimi potmi. Avtomobilisti pa si bodo lahko sami trasirali svojo pot, do zdaj so ponavadi padli v kolesnice, ki so jih za seboj pustili motociklisti. Ideja ločitve je tudi dobrodošla zaradi varnosti, saj na vsaj 40 odstotkih relija ne bo možnosti za nalet različnih vozil, kar v preteklosti sploh ni bila redkost.

Prvič v zgodovini v istem dnevu v dveh državah sočasno

Dakar je za svoj razvoj zmeraj iskal nove možnosti tako v večji geografski zahtevnosti kot tudi v ekstremnih podnebnih razmerah. Izlet motociklistov in voznikov quadov v Bolivijo (avtomobilisti in tovornjakarji ostanejo v Argentini, znova pa se združijo v Čilu) bo pomenil, da se bo prvič v zgodovini relija Dakar zgodilo, da bodo v istem dnevu dirkali v dveh državah sočasno.

Dirkaške odiseje najprej od 5. do 10. januarja čaka šest hitrostnih preizkušenj od Rosaria do Salte. Enajstega januarja je na sporedu zasluženi dan počitka. Drugi del nore akcije in še sedem "brzincev" pa od 12. do 18. januarja od Salte do Valparaisa. Z ekstremnim vzdržljivostnim izzivom se bo spopadla tudi četverica Slovencev: v motociklistični konkurenci Miran Stanovnik in Simon Marčič, med avtomobilisti pa Darij Novak in Boštjan Leskovec.

Ne spreglejte