Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 11. 2012,
15.52

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

VN ZDA Red Bull Ferrari Fernando Alonso Lewis Hamilton Sebastian Vettel

Nedelja, 18. 11. 2012, 15.52

5 let, 6 mesecev

Če Vettel "preživi" prvi zavoj, bo bržkone prvak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če Sebastian Vettel skozi prvi zavoj VN ZDA zapelje kot prvi, ga bo na predzadnji dirki le težko kdo premagal. Če v tem primeru Fernando Alonso ne pride med štiri, je sezona odločena.

Predzadnja dirka prvenstva formule 1 v ameriškem Austinu bi lahko odločila letošnjega prvaka. Naslov si lahko zagotovi prvak zadnjih dveh let Sebastian Vettel (Red Bull). Slavje mu lahko prepreči le še Fernando Alonso (Ferrari), ki pa je šele na osmem štartnem mestu. Vettel ima v rokah dobre karte. Ne le, da vodi v skupnem seštevku, pred Špancem ima deset točk naskoka. Boljši je bil tudi na sobotnih kvalifikacijah, ko si je pribozil 36. "pole position" v karieri.

Alonsa čaka misija nemogoče, če bo želel preprečiti tretje zaporedno slavje 25-letnega Vettla, ki bo štartal na svoji stoti dirki. Uvrstiti se mora vsaj na četrto mesto, da bo prestavil odločitev o prvaku v Brazilijo čez teden dni. Za Španca bo nevaren že prvi zavoj, saj je na umazanem delu steze, obenem pa sta za njim ne najbolj previdna Romain Grosjean (Lotus) in Pastor Maldonado (Williams).

V treh primerih bo stari-novi prvak znan to nedeljo zvečer malo pred 22. ure: če bo Vetel zmagal in Alonso ne bo boljši kot peti, če bo Vettel drugi, Alonso pa ne boljši kot deveti ali pa, če bo Nemec tretji, Španec pa ostal brez točk. Vettlu bi pred zadnjo dirko zadoščala prednost 25 točk, saj bi na koncu v primeru enakega števila točk v sezoni odločalo število zmag, v tem elementu pa je Red Bullov voznik boljši, zmagal je petkrat, Ferrarijev prvi mož pa le trikrat.

Ob Vettlu iz prve vrste začel še Lewis Hamilton (McLaren). Ta bi s "pogumnim" manevrom v prvem ovinku lahko "pomagal" Alonsu. A Britanec se boji, da mu bo umazana stran steze onemogočila napad. "Notranjo linijo bi bilo treba očistiti, saj je še naprej tako spolzka, kot je bila celotna proga v petek. Oprijem je res zelo slab," je potožil Hamilton. Jenson Button (McLaren), ki je pred začetkom dirkaškega vikenda dejal, da bo drugo štartno mesto boljše od prvega, torej ni imel prav.

Ne spreglejte