Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
27. 2. 2012,
22.11

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Williams Valtteri Bottas Mika Häkkinen

Ponedeljek, 27. 2. 2012, 22.11

5 let

Bottas - naslednji Häkkinen ali Räikkönen?

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V minulih treh desetletjih je imela Finska vselej prvaka v formuli 1. Kdo bo naslednji? Morda zadnja štiri leta redko premagani Valtteri Bottas, ki mu priložnost daje Williams.

Keke Rosberg je zmagoval in osvojil naslov prvaka v 80. letih. Mika Häkkinen je uspel v drugi polovici 90. V prejšnjem desetletju je bil z zmagami in naslovom prvaka ponos Finske Kimi Räikkönen. Vmes sta nekaj pokazala Mika Salo in Heikki Kovalainen. Finska je vselej imela enega ali dva dobra dirkača v formuli 1. In kdo bo finski šampion za naslednje desetletje? Morda 21-letni Valtteri Bottas, ki je to zimo potihem vstopil v to elitno dirkaško tekmovanje. Aktualni prvak serije GP3 ima za sabo nekaj izjemnih sezon. Petnajst petkovih treningov v sezoni 2012 bo priložnost, da dokaže, če je res iz pravega testa. "To je najboljše, kar lahko dobi mlad dirkač, saj danes testiranj ni veliko. Dobil bom 15 petkovih treningov in nekaj testnih kilometrov. To je popolna priložnost, da dokažem, da sem sposoben tega posla, da znam iz dirkalnika iztisniti maksimum, da lahko inženirjem posredujem informacije, da dosegam konstantne čase ...," je v pogovoru za Autosport pripovedoval Valtteri Bottas. "V formuli 1 je ogromno informacij, ogromno. Dobro je, če spoznaš tudi tehnično stran."

Petnajst dirkaških vikendov formule 1 pomeni, da Bottas v 2012 ne bo mogel dirkati v kakšni od nižjih serij. Njegov kolega iz Force Indie, Francoz Jules Bianchi, meni, da je to napaka in se je zato odločil za formulo renault 3.5. "Seveda bi rad dirkal. Dirkam že vse svoje življenje, od šestega leta naprej. Iskal sem še dodatni program, a smo se na koncu z agentom in Williamsom odločili, da bom naredil poln program v formuli 1. Mislim, da je to najboljša možnost, saj se bom lahko povsem osredotočil na formulo 1." Res? Izpustil bo ob zadnji stopnički do f1 - GP2 in/ali formulo renault 3.5.

Kdaj bo dobil pravo priložnost v formuli 1? S tem se mladi Finec za zdaj ne obremenjuje, saj se zaveda, da se mora še veliko naučiti. "Seveda bi nekega dne rad dirkal v formuli 1. To si želi vsak mlad dirkač. Ne vem pa, kdaj se bo to zgodilo. Upam, da čim prej, a o tem nočem preveč razmišljati, rad bi se le maksimalno pripravil in izkoristil vsako priložnost." Mark Gillan, vodja Williamsovih inženirjev, pove, da je 2012 za Bottasa sezona učenja in zaenkrat nima možnosti, da bi Pastorju Maldonado ali Brunu Senni ukradel kokpit. "Njegova naloga je, da spozna dirkalnik in počasi postane enako dober kot ostala dva naša dirkača."

Ne spreglejte