Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
2. 10. 2014,
17.59

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Lewis Hamilton Nico Rosberg Suzuka

Natisni članek

Četrtek, 2. 10. 2014, 17.59

5 mesecev, 3 tedne

Bosta Hamilton in Rosberg v Suzuki prevzela vlogi Senne in Prosta?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V Suzuko kot vodilni dirkač prvenstva formule 1 prihaja Mercedesov Lewis Hamilton. A ker ima le 3 točke prednosti pred Nicom Rosbergom, bi lahko bil po VN Japonske spet drugi dirkač.

Izjemno zahtevna steza v japonski Suzuki ima v koledarju formule 1 še zmeraj status žive legende, ki od dirkačev terja zvrhano mero drznosti. Kdo si upa in kdo ne, se ob pokazalo že na kvalifikacijah, ko se bodo delili štartni položaji. Tisti, ki bodo največ tvegali, bodo pobrali tudi najboljša izhodišča za nedeljsko dirko. Lewis Hamilton bo naskakoval tretjo zaporedno zmago v sezoni, najhitrejši je bil že v Monzi in Singapurju. Britanec bo poskušal s svežo zmago prepričati vse tiste, ki še zmeraj dvomijo vanj in so prepričani, da ga Mercedes favorizira. Hamilton si bo pridobil njihove simpatije samo v primeru, da bo zmagal v neposrednem spopadu z Nico Rosbergom in brez pomoči ekipe. V Monzi mu je Rosberg zmago podaril, potem ko je naredil dve napaki. V Singapurju mu je zmago podaril Nicov pokvarjeni volan.

Rosberg še zmeraj verjame v Mercedesovo vzdržljivost

Hamilton bi rad po Suzuki še lažje zadihal, zato bo naredil vse, da poveča svojo minimalno prednost treh točk pred Rosbergom. A četudi bi Lewis še enkrat zmagal in Rosberg dosegel še eno ničlo, to še zdaleč ne bi pomenilo, da bi bil bližje naslovu svetovnega prvaka. V tem primeru bi imel 28 točk naskoka, po Suzuki pa bodo na sporedu še štiri dirke in na voljo še 125 točk. Vse bi se mu lahko obrnilo na glavo tudi ob finalu v Abu Dabiju, kjer bo zmagovalec prejel dvojne točke – torej 50 točk. Čeprav je za nami že 14 dirk, pa je stanje dvoboja med Hamiltonom in Rosberg skoraj takšno, kot je bilo pred prvo dirko, ko sta oba začela z ničle. Zdaj ima Lewis samo tri točke prednosti.

Rosberg kljub kolapsu Mercedesovega volana v Singapurju pred nadaljevanjem prvenstva ni zaskrbljen nad vzdržljivostjo nemške tehnologije. V Suzuko prvič v karieri prihaja z dirkalnikom, ki ima potencial za zmago tako na kvalifikacijah kot tudi na dirki. Nemec je že v Singapurju na kvalifikacijah dokazal, da ni nič počasnejši od Hamiltona. Ker je Mercedes letos že kaznoval Rosberga, ni pričakovati, da bi se Nico na dirki za VN Japonske spuščal v tesne spopade s Hamiltonom v slogu Ayrton Senna – Alain Prost. Rosberg bo poskušal Hamiltona premagati s svojo surovo hitrostjo in bolj zvito taktiko postankov v boksih. Zmaga bi se mu po štirih zaporednih porazih še kako prilegla. To bi bil zanj najboljši mogoč scenarij, saj bi po singapurski ničli v žep pobasal maksimalno število 25 točk. In posledično Lewisu v prvenstvu iz rok iztrgal prvo mesto.

Huda bitka med Williamsom in Ferrarijem se nadaljuje

Prerivanje Hamiltona in Rosberga, ki si želita podrediti trenutno najboljši dirkalnik v formuli 1, mercedes, natančno opazuje ekipa Red Bulla, katere glavni adut je Daniel Ricciardo. Avstralec kljub tretjemu mestu v Singapurju še zmeraj ostaja v igri za naslov svetovnega prvaka. Pred Suzuko ima točno 60 točk zaostanka za vodilnim Hamiltonom in 57 za Rosbergom. Avstralec je Red Bullu namignil, da bi bil že čas, da uvedejo moštvene ukaze in začnejo favorizirati njega, Sebastiana Vettla pa spremenijo v asistenta. A pri Red Bullu za zdaj nočejo niti slišati o vnaprej dogovorjenih dirkah, kar so tudi potrdili v Singapurju, ko Vettel ni spustil predse Ricciarda, čeprav ju je ločevala manj kot sekunda.

Morda bo Red Bull uvedel moštvene ukaze, ko bo Vettel tudi matematično izpadel iz boja za naslov svetovnega prvaka. To se bo pa zgodilo prav kmalu, saj ima Nemec pred VN Japonske za Hamiltonom 117 točk zaostanka. Za Ricciarda je najpomembneje to, da bo prišel na zadnjo dirko v Abu Dabi z 49 točkami zaostanka za vodilnim dirkačem, potem pa je mogoče vse. Če se bo to res zgodilo, bo Red Bull za naslov svetovnega prvaka zagotovo žrtvoval Vettla. Tako kot je Marka Webbra na finalu 2010, ko je prvič v karieri slavil Vettel. Prav tako v Abu Dabiju.

Ferrarijev Fernando Alonso, ki je doživel blamažo v Monzi, si je opomogel s četrtim mestom v Singapurju. Španec, je bil od tretjega mesta oddaljen sekundo, od drugega pa dve, upa, da bo na zmagovalni oder spet stopil v Suzuki. In da bo spet konkurenčen red bulloma, če že mercedesoma ne more ukrasti zmage. Čeprav je Mercedes praktično že osvojil naslov konstruktorskega prvaka in bo Red Bull skoraj gotovo podprvak, pa zaradi tega še zdaleč ni dolgočasno. Williams in Ferrari bijeta hudo bitko za tretje mesto (187:178 v korist Williamsa), Force India pa skuša pougnati McLaren (117:111).

Ne spreglejte