Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
30. 10. 2015,
17.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bernie Ecclestone FIA Red Bull Mercedes

Petek, 30. 10. 2015, 17.07

8 let

Bo zaživela Ecclestonova ideja o t. i. motorju za stranke?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izvršni direktor formule 1 Bernie Ecclestone je prepričan, da trenutna situacija na motornem področju pomeni eksistencialno grožnjo športu.

Osnovna ideja je, da bi v formulo 1 ob obstoječem 1,6-litrskem V6 turbo motorju uvedli še alternativni 2,2-litrski twin-turbo V6 motor, ki ga uporabljajo v Indycaru in bi ga moštvom dobavljala Cosworth ali Ilmor. Bernie Ecclestone je na svojo stran pridobil tudi predsednika Mednarodne avtomobilistične zveze Jeana Todta, ki je že zagnal kolesje, da bi do uresničitve ideje leta 2017 tudi prišlo. FIA želi določiti maksimalno ceno za motor, saj naj bi s tem pomagala manjšim moštvom v boju za preživetje.

"Ukrepi za najvišjo ceno motorja so bili dani na glasovanje in velika večina se je z njimi strinjala. Ferrari je temu nasprotoval in uveljavil pravico veta. V interesu svetovnega prvenstva formule 1 se je FIA odločila, da pravno ne bo izpodbijala Ferrarijeve uporabe pravice veta. FIA bo začela posvet z vsemi vpletenimi stranmi v zvezi z morebitno uvedbo motorja za stranke, čigar stroški bodo bistveno nižji od obstoječega motorja in bo na voljo leta 2017," je bilo uradno sporočilo FIA.

Red Bull navdušen nad Berniejevim načrtom

"Moramo uvesti nov motor. Razumem, da hočejo konstruktorji prodajati svojo hibridno tehnologijo, a oni so edini, ki imajo od tega dobiček. Majhna moštva so izrinili iz tega posla, Mercedesova prevlada pa je odgnala navijače. Moje delo je, da prodajam šport in vsi navijači želijo videti razburljive dirke. Zato potrebujemo nov motor. Če bomo tako nadaljevali, nas leta 2020 ne bo več," je za nemški Auto Motor und Sport posvaril izvršni direktor formule 1 Bernie Ecclestone.

Nad Ecclestonovo idejo je najbolj navdušen Red Bull, ki po ločitvi z Renaultom tvega, da bo ostal brez motorja za prihodnjo sezono. "Formula 1 je končno našla smisel," se je na Berniejev načrt odzval glavni Red Bullov svetovalec Helmut Marko in nadaljeval: "To je pot, da se vrnemo k resničnemu dirkanju. Mi smo zmeraj govorili, da je hibridna tehnologija napačna pot, a so se nam vsi smejali."

Mercedes t. i. motorju za stranke odločno nasprotuje

Seveda Berniejevi ideji odločno nasprotuje vodilni konstruktor formule 1 Mercedes, ki je zadnji dve sezoni nepremagljiv in je za hibridno tehnologijo zapravil milijone evrov, visoke stroške pa je pokrival tudi s prodajo svojih motorjev Force Indii, Williamsu in Lotusu.

A Mercedes ima svoje zaveznike tudi v manjših moštvih, kot so Force India in Sauber. "Če mislijo, da jo bodo odnesli s tem, zakaj potem niso uvedli proračunske kapice. Zakaj niso prepovedali motorjev A in B (na primer: Mercedesova tovarniška dirkača Lewis Hamilton in Nico Rosberg imata vedno na voljo zadnjo verzijo motorja, vsi ostali dirkači, ki tekmujejo z Mercedesovimi motorji, pa morajo čakati na nadgradnje, op. p.)? Zakaj niso konstruktorjev motorjev prisilili v to, da bi morali motorje dobavljati minimalnemu številu moštev (na primer: Honda dobavlja svoje motorje samo McLarnu, ki je v bistvu njeno tovarniško moštvo, in nobenemu drugemu, op. p.)," je povedal predstavnik Force Indie Otmar Szafnauer.

Vodja Sauberjeve ekipe Monisha Kaltenborn pa je prepričana, da je hibridna tehnologija prava pot za formulo 1: "Edina napačna stvar je bila njena izvedba, kar moramo zdaj popraviti. Nasprotujem družbi z dvema razredoma in s tem novim motorjem bi dobili prav to. Potem bi težko ustvarili enakost, ker so sistemi tako zapleteni, da bi morali gledati na aerodinamiko, težo dirkalnika, kar bi še povečalo stroške. Bolje bi bilo, če ne bi šli po tej poti."

Ne spreglejte