Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
17. 10. 2012,
17.04

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sauber Force India Williams Felipe Massa Nico Hülkenberg

Sreda, 17. 10. 2012, 17.04

5 let, 6 mesecev

Bitka za službo v F1 - še 10 prostih sedežev

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Deset najbolj zaželenih (najboljših) kokpitov v formuli 1 je za 2013 zapolnjenih. Odprtih pa ostaja še deset vprašanj. Največja bitka se odvija za službo v Sauberju in Force Indii.

Ko je Felipe Massa v torek podpisal enoletno pogodbo s Ferrarijem, se je zapolnil še zadnji prosti sedež v peterici velikih ekip za sezono 2013. Ob Ferrariju in Red Bullu ne bo spremembe niti v Lotusu. Kimi Räikkönen in Romain Grosjean sicer še nista podpisala, a zagotovo ostajata. Mercedes in McLaren bosta imela po enega novega dirkača: Nemci Lewisa Hamiltona in Britanci Sergia Pereza. Več naznank je v preostalih ekipah. Izjema je Toro Rosso, kjer bosta ostala Daniel Ricciardo in Jean-Eric Vergne.

V Sauberju naj bi Pereza zamenjal Nico Hülkenberg, letos 12-uvrščeni s Force Indio. Podpis pogodbe naj bi se zgodil v nekaj dneh. Kdo bo njegov ekipni kolega, še naprej ostaja odprto vprašanje. Kamuiju Kobajašiju so dali jasno vedeti, da mora privabiti pokrovitelje. Če bi v moštvenem seštevku sicer prehiteli Mercedesa (pred zadnjimi štirimi dirkami zaostajajo za 20 točk), dirkač z več osebnimi pokrovitelji ne bi bil potreben (dobili bi višjo denarno nagrado). Njihov mehiški pokrovitelj TelMex si želi Estebana Gutierreza, a 21-letnik, ki je bil letos tretji v GP2, nima veliko izkušenj. Bolj preverjen kader sta lahko Jaime Alguersuari in Adrian Sutil, ki se še omenjata v povezavi s švicarsko ekipo.

Veliko zanimanja je tudi za službo v Force Indii, zlasti med vozniki, ki iščejo še eno priložnost - ob Alguersuariju in Sutilu še Sebastien Buemi. Če odpade iz enačbe pri Sauberju, bo zanje zanimiv Kobajaši. Morda pa priložnost ponudijo zdajšnjemu testnemu dirkaču, članu Ferrarijeve akademije in glavnemu favoritu za naslov prvaka v svetovni seriji formule renault 3.5 Julesu Bianchiju. Prvi dirkač indijske ekipe naj bi ostal Paul di Resta.

Uradno sta prosta tudi oba kokpita v Williamsu, neuradno pa naj bi ju zasedla Pastor Maldonado in veliki finski up Valtteri Bottas, ki se je letos odrekel dirkanju v kakšni od ostalih serij in pozorno spremljal delo ekipe na vseh velikih nagradah. Odločitev bo padla pred novim letom. Tako se zdi edina realna možnost za Bruna Senno Caterham. Ti se za podaljšanje pogodbe pogovarjajo s Heikkijem Kovalainenom, Vitalij Petrov pa naj bi izgubil podporo ruskih pokroviteljev in s tem sedež v ekipi. V igri za Caterhama pa je tudi Charles Pic, letos dirkač Marussie.

Marussia ima še enoletno pogodbo s Timom Glockom. Če Pic res odide, ga bo nasledil Max Chilton. Gre za 21-letnega Britanca, ki je bil letos četrti v GP2. Najslabše moštvo HRT bo za razvoj dirkalnika še eno leto obdržalo 41-letnega Pedra de la Roso, drugega dirkača pa bodo izbrali tik pred zdajci.

Ne spreglejte