Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
17.55

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Simon Marčič reli Dakar 2024 Kevin Benavides Toni Mulec Dakar

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 17.55

3 mesece, 1 teden

RELI DAKAR (8. ETAPA)

Mulec tokrat 13.: Naporna postaja bitka s samim s sabo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Dakar 2024 Toni Mulec | Foto Rally Zone

Foto: Rally Zone

Argentinski motorist Kevin Benavides je zmagovalec osme etape na reliju Dakar. Drugo mesto je na 458 kilometrov dolgi preizkušnji zasedel njegov rojak Luciano Benavides (+0:31), tretje pa Francoz Adrien Van Beveren (+1:27). Toni Mulec je osvojil 13. mesto, za najhitrejšim Argentincem je zaostal 9:23 minute.

carlos
Sportal Tragična vest z relija Dakar: Španec podlegel hudim poškodbam glave

 

Skupno vodstvo je zadržal Čeh Jan Brabec, drugouvrščeni Ross Branch iz Bocvane pa zaostaja 42 sekund. Toni Mulec, edini slovenski predstavnik na znamenitem vzdržljivostnem reliju po dokončnem odstopu Simona Marčiča, je v generalni razvrstitvi na 14. mestu (+2:25:25). "Prvi del etape je bil mivkast, bilo je veliko in ne prav visokih, zato pa razpotegnjenih sipin, v katerih je bilo veliko lukenj. Prečenje teh sipin je bilo kot ples z motorjem, ves čas me je premetavalo, a takšne odseke, ki zahtevajo veliko ravnotežja in znanja, imam v bistvu zelo rad," je dejal Mulec.

"Hitrostna preizkušnja je bila razdeljena na dva dela, s kar 180 km dolgim transferjem med prvim in drugim delom. Kar pa ni nikakršna prednost - na transferju nas je močno zeblo, saj smo iz peskovnika prišli vsi razgreti in prepoteni. Drugi del speciala, ki smo ga začeli trdi od mraza, je bil kamnit in je zahteval še več zbranosti kot prvi del. Navigacija je bila zelo težka, enkrat sem se sicer izgubil tik pred koncem, a sem hitro našel pot nazaj. Žal takšna napaka mnogokrat pomeni, da padeš v skupino dirkačev, počasnejših od tebe, začne se vožnja v prah in moraš spustiti hitrost," je o zahtevni etapi dejal Mulec.

"Manj etap nas loči do konca, bolj naporna postaja bitka s samim s sabo. Pritisk narašča, adrenalin narašča, etape se vlečejo in vse težje je ohraniti mirno glavo. Poskušam čim manj gledati rezultate in ohranjati fokus na cilj. A vsi smo pod kožo krvavi in tekmovalci začenjajo eden nad drugim izvajati pritisk. Debatam o končnih rezultatih in špekulacijah se na široko ogibam, zato pa rad pogledam sporočila in komentarje od doma. Ti me napolnijo z energijo in me opominjajo, da ne smem po nepotrebnem tvegati. Ni konca do konca," je na koncu dodal slovenski motorist.

Med avtomobilisti je na etapi smetano pobral Šved Mattias Ekström. Za njim sta se uvrstila Francoza Stephane Peterhansel (+2:45) in Guerlain Chicherit (+3:10). Španec Carlos Sainz je z dobrimi petimi minutami zaostanka zasedel četrto mesto, v skupni razvrstitvi pa ima slabih 25 minut prednosti pred drugouvrščenim Francozom Sebastienom Loebom.

V torek bo na sporedu deveta etapa med krajema Halil in Alula v dolžini 417 km.

Ignacio Cornejo, Dakar 2024
Sportal Kljub peklenski navigaciji Mulec spet dober #video
Dakar 2024 Simon Marčič
Sportal Marčič do polnoči mehanik, zdaj spet dirkač
Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec takoj za najboljšimi, nato pa zanj visoka kazen #video
Ne spreglejte