Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 6. 2023,
18.10

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

Natisni članek

Red Bull Ring Charles Leclerc Carlos Sainz ml. McLaren Alpine Lewis Hamilton Ferrari Mercedes-AMG F1 Red Bull Racing Max Verstappen vn Avstrije Formula 1

Petek, 30. 6. 2023, 18.10

10 mesecev

VN Avstrije, trening in kvalifikacije

Komisarji jezili dirkače, prvak vseeno prvi, Perez spet "izvisel"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53
Red Bull Ring Max Verstappen Red Bull | Max Verstappen je bil najhitrejši že na prostem treningu, nato še na kvalifikacijah. | Foto Reuters

Max Verstappen je bil najhitrejši že na prostem treningu, nato še na kvalifikacijah.

Foto: Reuters

Na Red Bull Ringu že v petek gorijo oranžne bakle množice nizozemskih navijačev. Max Verstappen (Red Bull) je dobil kvalifikacije za nedeljsko VN Avstrije. Zelo blizu sta mu bila voznika Ferrarija. Dirkače so pošteno jezili komisarji, ki so po tekočem traku brisali njihove čase zaradi vožnje široko prek robnikov. Tako je Sergio Perez izpadel že v drugem delu kvalifikacij in je šele na 15. štartnem mestu.

Red Bull Ring
Sportal Mesec s štirimi dirkami F1 se začenja na Štajerskem

Nizozemski navijači zdaj že tradicionalno romajo na avstrijsko Štajersko. | Foto: Reuters Nizozemski navijači zdaj že tradicionalno romajo na avstrijsko Štajersko. Foto: Reuters Dvakratni svetovni prvak Max Verstappen (Red Bull) si je pridirkal 26. najboljši štartni položaj, s katerega bo v nedeljo skušal doseči 42. zmago v formuli 1 in preseči Ayrtona Senno. Še več: dirkal bo za peto zaporedno zmago, še sedmo v letošnjem prvenstvu, ko je vseh dosedanjih osem dobil dirkač Red Bulla. Nizozemcu, ki ima na domači dirki svoje ekipe ogromno navijaško podporo, sta bila blizu samo dirkača Ferrarija: Charles Leclerc je za drugo štartno mesto zaostal samo 48 tisočink, Carlos Sainz pa za tretje slabi dve desetinki. Od zadnje Ferrarijeve zmage mineva leto dni, od lanske VN Avstrije, ko je zmagal Monačan.

Prijetno presenečenje petkovih kvalifikacij je četrti Lando Norris (McLaren), a na dirki običajno ni tako konkurenčen. Zadovoljen je lahko tudi Lance Stroll (Aston Martin), ki je bil na zadnjih velikih nagradah daleč za ekipnim kolegom Fernandom Alonsom, tokrat pa ga je premagal za 18 tisočink. Pred njima bo v štartni vrsti Lewis Hamilton (Mercedes), ki je za Verstappnom na petem mestu zaostal skoraj pol sekunde. 

VN Avstrije, kvalifikacije:

1. Max Verstappen (Red Bull) 1:04,391
2. Charles Leclerc (Ferrari) +0,048
3. Carlos Sainz (Ferrari) +0,190
4. Lando Norris (McLaren) +0,267
5. Lewis Hamilton (Mercedes) +0,428
6. Lance Stroll (Aston Martin) +0,502
7. Fernando Alonso (Aston Martin) +0,520
8. Nico Hülkenberg (Haas) +0,699
9. Pierre Gasly (Alpine) +0,779
10. Alex Albon (Williams) +1,432

11. George Russell (Mercedes)
12. Esteban Ocon (Alpine)
13. Oscar Piastri (McLaren)
14. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)
15. Sergio Perez (Red Bull)

16. Juki Cunoda (Alpha Tauri)
17. Guanju Džov (Alfa Romeo)
18. Logan Sargeant (Williams)
19. Kevin Magnussen (Haas)
20. Nyck de Vries (Alpha Tauri)

Russell in Perez zaradi izbrisanega časa izven deseterice

Sergio Perez je v drugem delu kvalifikacij pri vseh krogih zapeljal prek bele črte, ki označuje rob steze. | Foto: Reuters Sergio Perez je v drugem delu kvalifikacij pri vseh krogih zapeljal prek bele črte, ki označuje rob steze. Foto: Reuters

Dirkališče Red Bull Ring je eno najkrajših in zato so razlike še manjše kot na prejšnjih velikih nagradah. V prvem delu kvalifikacij je bilo celo vseh 20 voznikov v razmaku manj kot ene sekunde. Presenečenj ni bilo, še največje razočaranje ekipa Alpha Tauri, saj sta izpadla oba njihova dirkača, Nyck de Vries je odpeljal povsem zadnji čas. Najhitrejša pa sta bila dirkača Red Bulla, Verstappen s časom 1:05,116 prvi.

George Russell  | Foto: Reuters George Russell Foto: Reuters "To je neumnost," se je v drugem delu kvalifikacij jezil Verstappen. Zaradi vožnje preširoko prek robnikov (z vsemi štirimi pnevmatikami) so namreč komisarji kar po tekočem traku voznikom brisali hitre kroge. No, svetovni prvak se je vseeno prebil v finale deseterice, z najboljšim časom 1:04,951. So pa zato izbrisali dva kroga Sergiu Perezu (Red Bull), ki je tako "izvisel" še na četrtih zaporednih kvalifikacijah. Na štartu bo kot 15. Tudi Estebanu Oconu (Alpine) so brisali zadnji hiter čas in je tako končal na 12. mestu. Po izbrisanem krogu se je v zadnji minuti reševal tudi George Russell (Mercedes), a mu ni uspelo. Dirkal je preveč previdno in odpeljal 11. čas. Za Verstappnom je zaostal manj kot pol sekunde.

Verstappen: Izpadli smo kot amaterji

Max Verstappen | Foto: Reuters Max Verstappen Foto: Reuters Komisarji so skupaj izbrisali kar 47 krogov! "Bilo je zelo neumno. Izpadli smo kot amaterji, ko je bilo izbrisanih toliko krogov. Ljudje si mislijo, kako ne vidimo belih črt. Lahko vzamete moj dirkalnik in se preizkusite." Pogled iz dirkalnika je toliko oviran, da rob steze komaj vidijo, je še razlagal Verstappen. Tudi Leclerc je bil po kvalifikacijah začuden, a zaradi druge, bolj prijetne stvari. "Nismo pričakovali, da bomo tako blizu Red Bullu. Naredili smo lep korak naprej." Vprašanje je le, če so ga tudi na dirki, kjer so imeli letos več težav.

V soboto se bo v Spielbergu na avstrijskem Štajerskem dirkalo za šprinterske točke: prvih osem jih bo dobilo od osem do ena. Ob 12.00 bodo najprej kvalifikacije za štartna mesta za šprint dirko in nato ob 16.30 še sama dirka v dolžini tretjine nedeljske glavne dirke.

Edini prosti trening dobil Verstappen

Charles Leclerc  | Foto: Reuters Charles Leclerc Foto: Reuters V Maranellu so zadnje dni delali nadure, Hamilton pa pravi, da so končno na pravi poti razvoja, a očitno bosta tudi na VN Avstrije Ferrari in Mercedes zaostajala za Red Bullom. Sainz je na edinem prostem treningu na Red Bull Ringu vodil še nekaj minut pred koncem, nato pa je vodilni v letošnjem prvenstvu in zmagovalec šestih od osmih dirk Verstappen stopil na stopalko za plin in celo s tršimi pnevmatikami odpeljal najboljši krog 1:05,742. S četrt sekunde sta mu sledila Sainz in Leclerc, Hamilton pa je bil s pol sekunde zaostanka četrti. Treningu sicer prevelike veljave ne gre pripisovati, saj je imel vsak dirkač svoj načrt dela, še posebej, ker gre za tokrat edini prosti trening. Dirkača Alpina in Norris so denimo zasedli zadnja tri mesta.

VN Avstrije, prosti trening:

1. Max Verstappen (Red Bull) 1:05,742

2. Carlos Sainz (Ferrari) +0,241
3. Charles Leclerc (Ferrari) +0,270
4. Lewis Hamilton (Mercedes) +0,509
5. Sergio Perez (Red Bull) +0,520
6. Lance Stroll (Aston Martin) +0,598
7. Kevin Magnussen (Haas) +0,755
8. Fernando Alonso (Aston Martin) +0,914
9. George Russell (Mercedes) +0,954
10. Guanju Džov (Alfa Romeo) +1,038
11. Alex Albon (Williams) +1,052
12. Oscar Piastri (McLaren) +1,067
13. Nico Hülkenberg (Haas) +1,104
14. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +1,105
15. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +1,243
16. Nyck de Vries (Alpha Tauri) +1,275
17. Logan Sargeant (Williams) +1,276
18. Esteban Ocon (Alpine) +1,460
19. Pierre Gasly (Alpine) +1,545
20. Lando Norris (McLaren) +1,626

Edini trening pa, ker gre za šprinterski dirkaški konec tedna. V petek ob 17.00 sledijo kvalifikacije za nedeljsko dirko, sobota pa bo namenjena šprinterski dirki (naprej kvalifikacije za šprint in nato še ta krajša dirka).

Erzberg Verstappen Cunoda
Sportal Verstappen na Štajerskem: dirkalnik F1 zamenjal za tovornjak #video
Wrexham
Sportal Filmski zvezdnik po nogometu vstopa še v formulo 1
Montreal Alonso Verstappen Newey Hamilton
Sportal Pa so jim rekli, da so samo pločevinka energijske pijače
Ne spreglejte