Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
11. 6. 2012,
9.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

VN Kanade Fernando Alonso Ferrari Jenson Button Sebastian Vettel

Ponedeljek, 11. 6. 2012, 9.18

7 let, 12 mesecev

Alonso: Postanek bi bila velika napaka

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Fernando Alonso je v zadnjih petih krogih VN Kanade s prvega nazadoval na peto mesto, a zagovarja odločitev, da niso drugič menjali pnevmatik. Nasprotno meni Sebastian Vettel.

Fernando Alonso (Ferrari) je pet krogov pred ciljem VN Kanade še vodil, a ker je edini postanek opravil v 20. krogu, so mu pnevmatike odpovedale. Izgubljal je po štiri sekunde na krog in v predzadnjem zdrsnil na končno peto mesto. "Počutim se dobro. Skušali smo zmagati dirko. Če bi v bokse zapeljal za Hamiltonom, bi se na stezo vrnil za Grosjeanom. Ker je imel Romain manjšo obrambo, bi dirko končal na četrtem mestu. Postanek bi bila velika napaka. A zdaj se zdi, da je bila napaka naša in Vettlova. Takšno odločitev smo sprejeli, ker smo želeli zmagati dirko. Ni se izšlo, a ne zaradi taktike, ampak zaradi obrabe pnevmatik. Želim, da vam je to jasno, ker sicer bo jutri med tistimi, ki ne razumejo dirkanja, veliko zmede."

V Alonsov zagovor dodajmo, da je istočasno edini postanek opravil tudi Romain Grosjean (Lotus), a ker Francoz ni imel tolikšne degradacije Pirellijevih pnevmatik, je vseeno končal na drugem mestu. Španec je sicer izgubil vodstvo v skupnem seštevku, a zdaj na drugem mestu za novim vodilnim (Hamiltonom) zaostaja vsega dve točki. "Taktika je bila pozitivna, rezultat je pozitiven. Osvojili smo pozitivne točke. Prvenstvo ni odločeno po sedmih dirkah, do konca je še veliko dirk. Vedeli smo, da je Kanada McLarnovo dirkališče. Ko smo poleteli v Montreal, nismo razmišljali o zmagi ali o drugem mestu. Zadovoljili bi se s tretjim ali četrtim mestom. Govorimo torej o 15 ali 12 točkah. Imamo jih 10. Dobro," je filozofsko sklenil Fernando Alonso.

Vettel: Drugi postanek prava odločitev

Španec lahko zagovarja odločitev, a je Sebastian Vettel (Red Bull), ki je osvojil četrto mesto, dokazal, da je bila vendarle boljša izbira drugi postanek - pa četudi šele šest krogov pred karirasto zastavo. Ob koncu je celo odpeljal najhitrejši krog na dirki. "Lewis se je odločil za drugi postanek. Mi smo ga skušali prehiteti z le enim, tako kot Ferrari. A se je izkazalo, da je bila to napačna odločitev in zato smo le izvedli drugi postanek. Mislim, da je bila to prava odločitev." Branilec naslova je po dirki dejal, da so pnevmatike odpovedale kar naenkrat. "Zadnje pnevmatike kar naenkrat niso imele nobenega oprijema več in bilo je res težko." S četrtim mestom po tretjini sezone ostaja v igri za naslov, saj kot tretji zaostaja le tri točke.

Button: Nimam pojma, kaj naj naredimo

Nedelja za ekipo McLaren vendarle ni bila popolna. Jenson Button je bil prepočasen, po treh postankih pa je s krogom zaostanka dirko sklenil na mizernem 16. mestu. Na treningih so iskali rešitve, saj je bil že na prejšnjih dveh VN občutno počasnejši od Hamiltona, a jih še naprej niso našli. "Nimam pojma, kaj naj naredimo. Čeprav imamo dobre ideje, ni napredka. Rad dirkam v formuli 1. Samozavestno skočim v dirkalnik, nato pa po dveh krogih nimam več oprijema. Od dirkačev iz boljših ekip sem bil daleč najpočasnejši. Ponavadi nisem dve sekundi na krog slabši od Lewisa." Težava je v nastavitvah in ne pnevmatikah, zatrjuje. "Ne, niso pnevmatike, vsekakor niso. Da sem edini, ki ne zna dirkati s temi pnevmatikami? Ne, to je nemogoče!"

Ne spreglejte