SiolNET. Sportal Atletika
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Londonski maraton (2020)

Zelena luč za zgodovinski spopad najhitrejših Zemljanov v maratonu

0,03

termometer

Eliud Kipchoge
Eliud Kipchoge je uradni svetovni rekorder v maratonu. Foto: Reuters

Najboljšega maratonca vseh časov Kenijca Eliuda Kipchogeja ob vrnitvi na enega od velikih svetovnih maratonov čaka velik boj. Svetovnega rekorderja bo namreč v Londonu v aprilu izzval Etiopijec Kenenisa Bekele, ki se je lani za vsega dve sekundi približal Kipchogejevemu uradnemu rekordu na maratonski razdalji.

Eliud Kipchoge Sportal Kipchoge dobil nagrado in potrdil: London, (spet) prihajam!

Etiopijec Kenenisa Bekele, ki je septembra na berlinskem maratonu zmagal s časom 2:01:41 in tako postavil drugi najhitrejši čas v zgodovini uradnih maratonov, le za Kipchogejevo mejo 2:01:39, je napovedal, da se bo udeležil londonskega maratona 26. aprila.

"Veselim se, da bom lahko znova dirkal proti Eliudu. V preteklosti sva imela veliko izjemnih bojev," je ob napovedi po poročanju BBC dejal Bekele, ki se je v zadnjih 15 letih s Kipchogejem meril na številnih razdaljah na stadionu in cesti.

Svojo namero, da bo v Londonu že drugo leto zaporedoma naskakoval zmago, je že pred časom napovedal Eliud Kipchoge. Zanj bo to prva velika dirka po zgodovinskem teku na Dunaju oktobra, ko se je kot prvi človek v zgodovini na maratonski razdalji spustil pod dvema urama. Dosežen čas 1:59:40 sicer ni priznan za uradni rekord, saj je bil tek izveden pod kontroliranimi pogoji, ki jih Mednarodna atletska zveza (IAAF) ne dovoljuje.

Bekeleja motiviral Kipchogejev podvig

Kenenisa Bekele se je cestnim preizkušnjam posvetil leta 2014. Kenenisa Bekele se je cestnim preizkušnjam posvetil leta 2014. Foto: Reuters Direktor londonskega maratona Hugh Brasher je napoved udeležbe obeh najhitrejših Zemljanov na kraljevi tekaški razdalji opisal kot "dvoboj, ki ga svet nestrpno pričakuje".

Sedemintridesetletni Bekele, trikratni olimpijski prvak in svetovni rekorder na 5000 in 10.000 metrov na stadionu, se je cestnim preizkušnjam posvetil šele leta 2014, od takrat pa imel tudi veliko zdravstvenih težav.

Zdaj pravi, da je popolnoma zdrav in tako lahko končno pokaže vse, kar zmore na razdalji 42.195 kilometrov. K odločitvi za dvoboj pa ga je motiviral tudi Kipchogejev uspeh na projektu podiranja meje dveh ur.

"Ko mu je uspelo teči pod dvema urama, tudi če ni priznano kot uraden rekord, me je to izjemno motiviralo. Če dobim enako priložnost za nekaj takega, mislim, da mi lahko uspe podobno ali bolje," je dodal Bekele.

Luka Dončić Sportal Je možno še bolje? Možno!

Bekele in Kipchoge sta se doslej štirikrat srečala na maratonski razdalji, pri čemer je Kenijec dobil vse medsebojne boje. Bekele pa je doslej zmagal več medsebojnih srečanj na vseh razdaljah in površinah, še dodaja BBC.

IAAF naklonjen uporabi tekaških čevljev Vaporfly?

Kipchoge je lani poskrbel za nepozabne podvige. Kipchoge je lani poskrbel za nepozabne podvige. Foto: Ineos159 Ob napovedi dvoboja Kipchoge-Bekele pa se v maratonskem svetu pričakuje še en prelomen dogodek, saj naj bi IAAF kmalu odločil o regularnosti uporabe tekaških čevljev Vaporfly ameriškega giganta Nike. Te naj bi po mnenju nekaterih zaradi svoje tehnologije boljšega izkoristka tekačeve energije predstavljale nepravično tehnično pomoč.

Posebna komisija IAAF, ki jo sestavljajo strokovnjaki z različnih področij, trenutno preučuje vse vidike uporabe tega modela čevljev. "Komisija trenutno še opravlja svoje delo, vendar upamo, da bi svojo odločitev sporočila do konca meseca," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala tiskovna predstavnica mednarodne zveze. Tako Kipchoge kot Bekele sta pri svojih zadnjih maratonskih podvigih tekla ravno s tem modelom tekaških čevljev.

Eliud Kipchoge Sportal Afričan, ki je premaknil mejo človeštva, razblinil vse dvome in nasmejal

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin