Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
20. 5. 2015,
11.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Almaz Ayana diamantna liga svetovni rekord

Sreda, 20. 5. 2015, 11.26

7 let, 12 mesecev

Zaradi strahu pred zaprekami premik v disciplino, kjer zdaj ogroža rekord

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Almaz Ayana je na mitingu diamantne lige v Šanghaju nepričakovano postavila tretji rezultat vseh časov v teku na 5000 metrov. Do najboljše znamke ji manjkajo le še tri sekunde. To je njena zgodba.

Almaz Ayana je 23-letna etiopska tekačica, za katero kljub nekaterim odličnim dosežkom v preteklosti večina do nedeljskega mitinga diamantne lige v Šanghaju še ni slišala. Na Kitajskem je presenetila z izjemnim solo tekom v drugi polovici preizkušnje in prav nihče ni pričakoval, da bomo v zadnjem krogu trepetali, ali bo padel svetovni rekord legendarne Tirunesh Dibaba, večkratne olimpijske in svetovne prvakinje.

Začela teči čez zapreke, a se je bala ovir

Ayana je atletsko kariero začela kot nadarjena tekačica čez zapreke. Leta 2010 je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Kanadi osvojila peto mesto. Leto pozneje je v isti disciplini prvič nastopila na mitingih diamantne lige in se v Birminghamu tudi prvič uvrstila na stopničke. Bila je druga. V letu 2012 ni bila tako uspešna, prav na mitingu diamantne lige v Šanghaju, kjer je letos navdušila, je tedaj osvojila zgolj 13. mesto. Takrat jo je mož Soresa Fida, odličen tekač na 1500 metrov, ki je danes tudi njen trener, vprašal, če bi zamenjala disciplino.

"Sprva sem pobudo zavrnila, a ko sva se o spremembi discipline resno pogovorila, sem se odločila, da poskusim. Tek čez zapreke je bila moja prva ljubezen, a sem se včasih bala zaprek. Na zaprekah sem se tudi poškodovala, zato sem se bala skokov in se nisem počutila lagodno," se spominja Etiopijka, ki je že na mitingu v Bruslju tekla pod 15 minutami in osvojila osmo mesto: "Dober nastop mi je dal elan za novo disciplino."

Preporod v Parizu

V sezoni 2013 je Ayana še nastopala v teku na 3000 metrov z zaprekami, hkrati pa tudi v teku na 5000 metrov. Prelomni trenutek se je zgodil na mitingu v Parizu, kjer je zaostala le za svetovno rekorderko Dibabo, s časom 14:25,84 pa je krepko izboljšala osebni rekord ter se na večni lestvici prebila na šesto mesto: "Po tej tekmi sem se zavedela, da sem lahko blizu najboljšim tekačicam v tej disciplini."

Dva dneva pozneje je v teku čez zapreke zmagala na manjšem mitingu v Franciji, to pa je bil njen zadnji nastop v tej disciplini. Odločitev je bila očitno pravilna, saj je na svetovnem prvenstvu v Moskvi istega leta v teku na 5000 metrov osvojila bronasto medaljo. Prihodnjo sezono je osvojila dve drugi mesti na mitingih diamantne lige v Rimu in Monacu, osvojila pa je tudi etiopski in afriški naslov ter zmagala na pokalu celin.

Bo svetovni rekord ogrožen že na prihodnji tekmi?

Po mitingu v Šanghaju je Ayana tretja na večni lestvici, od svetovnega rekorda pa je oddaljena zgolj tri sekunde. Hitreje od nje sta tekli le zvezdnici Dibaba in Meseret Defar, ki sta v bogatih karierah osvojili številne medalje z največjih tekmovanj. Njuna mlajša rojakinja teh še nima, a se vseeno lahko zgodi, da bo še v letošnji sezoni postala nova svetovna rekorderka. Ob nastopu, ki ga je prikazala na Kitajskem, je to povsem realno …

Ne spreglejte