Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 11. 2020,
20.58

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Stojan Nikolić Klemen Boštjančič Peter Kukovica Roman Dobnikar predsednik volitve Atletska Zveza Slovenije

Torek, 10. 11. 2020, 20.58

3 leta, 5 mesecev

Volitve v AZS s štirimi predsedniškimi kandidati 26. novembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Roman Dobnikar predsednik AZS | Trenutni predsednik Atletske zveze Slovenije je Roman Dobnikar, ki ima tri protikandidate.  | Foto Vid Ponikvar

Trenutni predsednik Atletske zveze Slovenije je Roman Dobnikar, ki ima tri protikandidate.

Foto: Vid Ponikvar

Volilna skupščina Atletske zveze Slovenije (AZS) bo 26. novembra in bo potekala videokonferenčno, je odločil danes upravni odbor zveze po triurnem video zasedanju. Za ta datum in način je bilo 12 članov UO, trije pa so bili proti. Za predsednika je kandidaturo najavila četverica, največ v zgodovini zveze, ki letos obeležuje stoletnico.

Sprva je bila volilna skupščina predvidena v živo 22. oktobra, a je bila zaradi druge razglasitve epidemije pri nas in omejevanja javnega življenja za zajezitev novega koronavirusa prestavljena.

Zaradi koronavirusa seja na daljavo

"Glavni razlog za sklic e-volilne skupščino je bil, da se ta čas ne ve, kako dolgo bodo veljali omejitveni ukrepi za zajezitev epidemije. Prevladalo je mnenje, da bo volitve do konca decembra težko izvesti v živo, ter da je potrebno dobiti vodstvo zato čim prej. S tem se bo omogočilo, da bo zveza in njena pisarna normalno delala naprej," je dogajanje povzel direktor AZS Nejc Jeraša.

UO je obenem soglasno sprejel nacionalni razvojni načrt dela v slovensko atletiki med letoma 2021 in 2024, ki so ga strnili v osem prednostnih nalog. To so pripravljali skupaj z Evropsko atletiko že od marca letos, pa je potem pandemije nekoliko zavrla delo, ki se je bolj živahno nadaljevalo septembra in oktobra.

Člani UO so tudi soglasno sprejeli odločitev, da sprejmejo preventivno protidopinško izobraževanje Slovenske protidopinške organizacije (SLOADO) kot obvezen pogoj za pridobitev ali obnovitev tekmovalnih licenc športnikov, starejših od 14 let, ter za vse atletske trenerje. To so uvedli skladno s svetovnim protidopinškim kodeksom in mednarodnimi standardi.

Na seji so obravnavali tudi kandidacijske liste za razglasitev najboljšega atleta leta. Največ časa pa so posvetili volitvam.

Kdo so kandidati za predsednika?

Za predsednika kandidirajo sedanji prvi mož slovenske atletike Roman Dobnikar, nekdanji predsednik Peter Kukovica ter novinca v atletiki Klemen Boštjančič in Stojan Nikolič. Vsi štirje so ali pa so bili na vidnih mestih v slovenskem gospodarstvu.

Dobnikar je bil na izredni volilni skupščini AZS januarja 2016 v Ljubljani izvoljen za predsednika. Z enoletnim mandatom je kot edini kandidat nasledil Gregorja Benčino.

Ta je nekaj pred tem odstopil, Dobnikar je nato zvezo vodil slabo leto dni, preden je 6. decembra dobil štiriletni mandat. Dobil je 43 od 61 možnih glasov, drugi kandidat Andrej Kocič pa 18.

Kukovica je AZS vodil v obdobjih 2005-2009 in 2009-2012, po dveh zaporednih predsedniških mandatih do letos ni več kandidiral.

Dobnikarja je predlagalo okrog deset klubov, Kukovico Triglav Kranj, Nikoliča velenjski klub, Boštjančiča pa AK Kranj.

V zgodovini AZS se še ni zgodilo, da bi se toliko kandidatov potegovalo za mesto predsednika, in to ob praznovanju stoletnice slovenske atletike ter v času, ko ima večina zvez težave, da pridobi koga iz gospodarstva, da bi vodil športno organizacijo.

Preberite še:

Roman Dobnikar
Sportal Epidemija prestavila volitve za predsednika AZS
Ne spreglejte