Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
5. 5. 2011,
22.22

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Doha atletika

Četrtek, 5. 5. 2011, 22.22

6 let, 9 mesecev

V Dohi začetek lova na letošnje diamante

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V petek se bo z atletskim mitingom v Dohi začela druga sezona diamantne lige. Slovenija svojega predstavnika v Katarju ne bo imela, bo pa nastopilo devet zmagovalcev skupnega seštevka pretekle sezone.

V Dohi, ki je lani gostila svetovno dvoransko prvenstvo, bo na sporedu deset moških in šest ženskih disciplin, ki bodo štele za diamantno ligo, poleg tega pa bodo moški tekli še na 1500 metrov. Nastopilo bo devet zmagovalcev lanskega skupnega seštevka lige na čelu z Američanko Allyson Felix, ki je prejela kar dva diamantna pokala – v teku na 200 in 400 metrov. V Dohi bo Felixova tekla na razdalji enega štadionskega kroga. Od lanskih zmagovalk bo v teku na 3000 m nastopila Kenijka Milcah Chemos, moški zmagovalci, ki bodo aktivni v katarski prestolnici pa so Kenijec Asbel Kiprop, ki bo tekel na 800 metrov, tekač na nizkih ovirah, Američan Bershawn Jackson, francoski skakalec ob palici Renaud Lavillenie ter njegov rojak Teddy Tamgho, ki je prav v Dohi lani postavil svetovni dvoranski rekord, ki pa ga je letos še popravil, ameriški orjak Christian Cantwell (krogla), Poljak Piotr Malachowski (disk) in norveški metalec kopja Andreas Thorkildsen.

Prvi pokazatelj forme

Večina atletov se v letošnji sezoni še ni predstavilo, zato bo uvodni miting elitne serije dober pokazatelj njihove forme. V teku na 200 metrov še ne bo vseh najboljših šprinterjev, tako da Američan Walter Dix ne bi smeli imeti večjih težav s konkurenco. V teku na 800 metrov sta žal svoj nastop pred dnevi odpovedala svetovni rekorder David Rudisha in Abubaker Kaki, tako da je odlične izide težko pričakovati. Odlična kenijska zasedba bo nastopila v tekih na 1500 in 3000 metrov, tu pa bodo tudi Etiopijci in Ugandec Moses Kipsiro.

Eden vrhuncem bo tudi obračun v teku na 400 metrov z ovirami med Jacksonom in Louisom Van Zylom iz Južne Afrike, ki je letos že opozoril nase, ko je s časom 47,66 tudi popravil osebni rekord. V skoku ob palici oziroma troskoku sta glavna favorita omenjena Francoza Lavillenie in Tamgho, ki bi brez težav morala popraviti tudi rekorda mitinga (580 cm in 17,49 m). Na sporedu bodo tudi vse tri moške discipline v metih (met kladiva ni med disciplinami diamantne lige). V suvanju krogle se bosta ameriški četverici Taylor-Hoffa-Cantwell-Whiting po robu postavila Kanadčan Dylan Armstrong in Poljak Tomasz Majewski, odlična zasedba pa bo tudi v metu diska in kopja. Olimpijski prvak Gerd Kanter, evropski prvak Malachovski in Virgilijus Alekna, ki ima najboljši osebni rekord med vsemi, so le nekateri izmed prisotnih metalcev diska, v metu kopja pa se bodo pomerili Thorkildsen, Finec Tero Pitkämäki, ruski vetera Sergej Makarov, ki letos drži najboljši dosežek sezone, Latvijec Vadims Vasilevskis …

Le šest disciplin za dekleta

Dekleta se bodo pomerila le v petih tekaških in eni tehnični disciplini. V teku na 200 metrov najboljših šprinterk podobno kot pri moških še ne bo na štartu, na dvakrat daljši razdalji pa Felixova ne bi smela imeti težav s konkurenco. Težko je napovedati, katera lahko zmaga v teku na 1500 metrov, so pa med favoritinjami zagotovo Maročanka Ibtissam Lakhouad, edina, ki se je med prisotnimi že spustila pod mejo štirih minut, Kenijka Viola Kibiwot in Etiopijka Gezahegne Kalkidan. V teku čez zapreke je prva in skoraj tudi edina favoritinja za zmago Kenijka Chemosova, bolj zanimivo pa bo v teku na 100 m z ovirami, kjer se bo za zmago udarilo kar pet odličnih Američank. Največ možnosti se pripisuje LoLo Jones in Kellie Wells. Edina netekaška disciplina bo skok v daljino, kjer pa je boj za zmago povsem odprt.

Lani je bil na sporedu tudi ženski met kopja, kjer je Martina Ratej postavila aktualni državni rekord (67,16 m), letos pa bo na svoj prvi nastop v diamantni ligi morala počakati do 26. maja, ko bo nastopila v Rimu.

Ne spreglejte