Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 4. 2020,
16.52

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Roman Dobnikar Atletska Zveza Slovenije Nejc Jeraša

Sreda, 22. 4. 2020, 16.52

4 leta

Začeli so s prilagojenimi treningi

Slovenski atleti so se vrnili na stezo #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Maruša Mišmaš | S treningi na stezi je začela tudi Maruša Mišmaš. | Foto Vid Ponikvar

S treningi na stezi je začela tudi Maruša Mišmaš.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski atleti in atletinje so po prekinitvi vseh dejavnosti zaradi novega koronavirusa začeli s prvimi treningi na stadionih, ki pa so prilagojeni glede na ukrepe, ki jih je sprejela država. Tako so nekateri na družbenih omrežjih objavili, kako trenirajo, sicer povsem sami, na znova odprtih stadionih.

Atletske zveze Slovenije (AZS) je v svojih priporočilih in navodilih atletinjam in atletom izpostavila, da organiziran proces treningov še ni dovoljen, a lahko tudi tekmovalci vadijo pod pogoji, ki veljajo za vse ostale državljane.

Nekaj primerov prvih korakov k obuditvi pravih treningov je prek Facebooka delil tudi predsednik AZS Roman Dobnikar in objavil fotografije, kako so znova na rdečih tartanskih stezah slovenski rekorderki Maruša Mišmaš Zrimšek (3000 m zapreke) in Agata Zupin (400 m ovire) ter najboljša atletinja države lani Maja Mihalinec in troskokašica Neja Filipič, ki je prav danes napolnila 25 let.

Predsednik AZS z veseljem pokaže, da so se prilagodili 

"Z veseljem pokažem, kako se znamo prilagoditi in živeti v novih okoliščinah. Atletski stadioni so odprti, naše atletinje in atleti pa na njih že varno trenirajo. Vlada je sprejela omilitev ukrepov, AZS je lokalne skupnosti pozvala, da naj odprejo atletske stadione, atletinjam in atletom pa je direktor AZS Nejc Jeraša napisal jasna navodila, da upoštevajo navodila in priporočila zdravstvene stroke in vlade," je pojasnil Dobnikar.

"Ko je bil sprejet nov odlok o sproščanju ukrepov vlade, je AZS takoj izdala priporočila in smernice za atlete, na kakšen način naj vadijo in kako naj trenirajo, da bo vadba potekala čim bolj varno. Dali smo priporočila tudi upravljalcem stadionov, da bi bilo odpiranje čim hitrejše. Tisti, ki skrbijo za stadione, so od AZS tudi zahtevali smernice in priporočila pred odprtjem," je povedal Jeraša. Izpostavil je, da mora vadba potekati posamično, organizirane skupinske vadbe niso dovoljene.

Roman Dobnikar je vesel, da so atleti in atletinje začeli trenirati. | Foto: Vid Ponikvar Roman Dobnikar je vesel, da so atleti in atletinje začeli trenirati. Foto: Vid Ponikvar

Kakšna so pravila?

AZS je med ukrepi za treninge pod posebnimi pogoji priporočila, da naj bodo garderobe, sanitarije in drugi skupni prostori na atletskem stadionu zaklenjeni in jih atleti in atletinje ne smejo uporabljati. Prav tako je potrebno onemogočiti uporabo tribun in klopi, ne sme biti rekvizitov, lahko pa posamezniki uporabljajo svoja orodja, pripomočke in rekvizite. Upoštevati morajo priporočeno minimalno medsebojno razdaljo 1,5 metrov ali več, kar velja tudi za odlaganje osebnih stvari, kot so nahrbtnik, torba, oprema, pijača.

Upravljalec stadiona lahko določi maksimalno število uporabnikov, ki so lahko istočasno na stadionu, posameznik lahko pride na stadion največ pet minut pred začetkom vadbe. Atleti in atletinje morajo priti na stadion zdravi in že oblečeni za dejavnost ter morajo zapustiti objekt takoj po zaključku za vadbo. Druženje in zadrževanje na stadionu pred in po vadbi ni dovoljeno, upoštevati pa je treba tudi vsa splošna priporočila pristojnih organov glede zmanjšanja širjenja okužbe, od umivanja in razkuževanja rok naprej.

Maja Mihalinec:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Back on track! 🏃🏼‍♀️ @atletska_zveza_slovenije

A post shared by Maja Mihalinec (@mmihalinec) on

Agata Zupin:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🏟tudi stadion Kamnik je odprl svoja vrata po zaslugi predsednika Atletske zveze Romana Dobnikarja

A post shared by Agata Zupin (@agata.zupin) on

Neja Filipič:

v

Ne spreglejte