Semenya spet pod drobnogledom glede spola: Nimam časa za neumnosti

Južnoafriška atletinja Caster Semenya je bila vse od leta 2009, ko je bila zlata na svetovnem prvenstvu v teku na 800 metrov, predmet dolgih razprav o svojem spolu in testiranj. Zdaj pa je spet pod žarometi. Na prizorišču SP v Londonu, kjer je bila Semenya bronasta na 1500 metrov, razpravljajo o spremembi pravil IAAF glede naravnega testosterona med atletinjami.

Južnoafriška atletinja Caster Semenya je spet pod žarometi. Razlog? Njen spol in testiranje ravni testosterona v telesu.

1 / 2

Južnoafriška atletinja Caster Semenya je spet pod žarometi. Razlog? Njen spol in testiranje ravni testosterona v telesu. Foto: Getty Images

2 / 2

Foto: Getty Images

Semenya je spet predmet debat v luči dejstva, da želi mednarodna atletska zveza IAAF spremeniti pravila glede testosterona, ki ga telo naravno proizvede v telesu, med atletinjami. Študija IAAF in Svetovne protidopinške agencije Wade je namreč pokazala, da so športnice, ki imajo naravno visoko raven testosterona, v prednosti glede na tekmice; tekmovalna prednost naj bi znašala 4,5 odstotka.

26-letnica, dvakratna olimpijska prvakinja na 800 metrov in dvakratna svetovna prvakinja na tej razdalji je bila ena od atletinj, ki je morala jemati zdravila za znižanje ravni testosterona vse do leta 2015, ko je Mednarodno športno razsodišče v Lozani (Cas) zavrglo pravilo IAAF, ki je uveljavljajo zgornjo mejo naravnega testosterona med atletinjami.

Caster Semenya Foto: Getty Images

"Zame je vse skupaj izguba časa"

"O teh stvareh ne razmišljam. To ni moja stvar. S tem se ukvarjajo drugi," je vztrajala Semenya in dodala: "Takšne naslove in članke prebiram že vse od leta 2009." Ko je osvojila zlato v teku na 800 metrov, so se pojavila vprašanja o njenem spolu, nato pa zaradi postopka IAAF ni smela tekmovati naslednjih 11 mesecev.

"Včasih te to razjezi, včasih te dolgočasi. Zame osebno je to vse preteklost. Kdor se s tem ukvarja, naj se, to ni moja stvar. Zdaj me niti ne moti več. Nisem oseba, ki bi se osredotočala na negativne stvari v življenju. Sem pozitivka in na vse, kar se mi zgodi v življenju, skušam gledati s svetle strani," je dejala Južnoafričanka in dodala: "To vse je zame le izguba časa."

Na vprašanje, ali bi se spet podredila pravilom o znižanju testosterona, če jih bodo pri IAAF spet uvedli, je dejala: "Res nimam časa za te neumnosti."

Takole je Južnoafričanka v zadnjih metrih prišla do brona. Zmagala je Kenijka Faith Kipyegon. Takole je Južnoafričanka v zadnjih metrih prišla do brona. Zmagala je Kenijka Faith Kipyegon. Foto: Reuters

Semenyo v Londonu čaka še njena paradna disciplina, tek na 800 metrov, v kateri je nekoč blestela tudi Slovenka Jolanda Čeplak, potem pa je bila junija 2007 pozitivna na dopinškem testu. V njenem telesu so odkrili prepovedani krvni doping eritropoetin (Epo).

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • stanly / 08.08.2017. ob 15:44

    spol določajo bolj hormoni in njihova količina, kot pa spolni organi in tukaj je v resnici velika zmešnjava...

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano