SiolNET. Sportal Atletika
0,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Caster Semenya pravi, da je bila poskusni zajček

Semenya ostro nad Iaaf: Na meni so izvajali poskuse

0,74

termometer

Caster Semenya
Caster Semenya je ogročena nad tem, kako z njo ravnajo na Iaaf. Foto: Reuters

Južnoafriška atletinja Caster Semenya, ki je na švicarskem sodišču nedavno dobila zadnji spor s krovno atletsko zvezo Iaaf glede prisilnega zniževanja ravni hormona testosterona, je obtožila zvezo, da jo ima za nekakšnega poskusnega zajčka.

Caster Semenya Sportal Ženska, ki je morala dokazovati, da je ženska, toži atletsko zvezo

Švicarsko vrhovno sodišče je pred kratkim odločilo, da tekačica lahko nastopa na tekmovanjih brez umetnega zniževanja hormona testosterona, kar je od nje zahtevala Iaaf. S to odločitvijo je sodišče začasno izpodbilo odločitev krovnega športnega razsodišča Cas iz Lozane, ki je dalo prav zvezi Iaaf.

Atletinja je na Casu tožila Iaaf in spodbijala pravilo, ki določa maksimalno količino testosterona za tekačice na srednje proge. To določa, da ženske na tekmi lahko nastopijo na srednjih progah le, če v krvi nimajo več kot pet nanogramov testosterona na liter krvi. Obenem pravilo atletinjam nalaga, da morajo v določenem obdobju znižati vrednost, denimo z jemanjem hormonskih kontracepcijskih sredstev.

Zdaj je Semenya zaradi teh pravil Iaaf obtožila, da je iz nje naredila poskusnega zajčka, da bi videla, kako se zdravila oziroma terapije obnesejo v praksi.

Primož Kozmus, Berlin 2019 Sportal Trije nepozabni trenutki in mučenje, ki traja še danes

Zaradi zahtev Iaaf je imela zdravstvene težave

"Iaaf me je v preteklosti imela za zajčka, na katerem so delali poskuse z zdravili, ki naj bi uravnavala raven mojih hormonov. Čeprav sem imela po njih nenehne zdravstvene težave, Iaaf zdaj zahteva še strožje terapije. Ne vem, kakšne bodo posledice za moje zdravje," je v javnem odzivu sporočila atletinja.

Južnoafričanka je dvakratna olimpijska in trikratna svetovna prvakinja v teku na 800 metrov. Južnoafričanka je dvakratna olimpijska in trikratna svetovna prvakinja v teku na 800 metrov. Foto: Reuters

"Sama ne bom dovolila, da na meni izvajajo poskuse. Bojim pa se, da se druge športnice temu ne bodo znale upreti. Tega ne smemo dovoliti," še pravi Semenya.

Prejšnji konec tedna bi Južnoafričanka morala nastopiti na tekmovanju diamantne lige v Rabatu. A olimpijska in svetovna prvakinja na 800 m ni tekla, organizatorji so trdili, da so jo povabili, pa ni prišla, Južnoafričanka pa je izjavila, da so ji Maročani onemogočili prihod.

Primer Caster Semenye:

Caster Semenya Sportal Iaaf razsodbe v primeru Semenya ne komentira Caster Semenya Sportal Semenya lahko nastopa brez omejitev Iaaf Caster Semenya Sportal Primer Semenya: Zniževanje ravni testosterona je "obratni doping" Caster Semenya Sportal Semenya odgovorila z zmago, Šved z rekordom mitingov Caster Semenya Sportal Primer Semenya se nadaljuje: južnoafriška zveza razmišlja o pritožbi Caster Semenya Sportal Razsodišče zavrnilo tožbo atletinje s povišano količino testosterona castor semenya Sportal Cas v sredo dokončno o primeru Semenya Caster Semenya Sportal Še vedno brez odločitve: potrebujejo dodaten čas Caster Semenya Sportal Odločitev o "zgodovinskem primeru Semenya" bo znana konec marca Caster Semenya Sportal V Švici se piše zgodovina atletike: Semenya in Coe na sodišču

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin