Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

7

Natisni članek

Caster Semenya skok v športno preteklost

Nedelja, 3. 3. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

Skok v športno preteklost: zgodba Caster Semenya

Ženska, ki je morala dokazovati, da je ženska, toži atletsko zvezo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

7

castor semenya | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Južnoafriška atletinja Caster Semenya je pred desetimi leti v Berlinu z zmago na svetovnem prvenstvu v teku na 800 metrov in najboljšim rezultatom sezone (1:55,45) zaradi svoje pojave sprožila ugibanja o svojem spolu (ne spolni usmerjenosti) in kritike na račun tekmovanja v ženski konkurenci. Te dni na Mednarodnem športnem razsodišču v Lozani arbitri odločajo o njeni tožbi, uperjeni proti Mednarodni atletski zvezi. Kaj je jabolko spora?

Južnoafriška atletinja Caster Semenya je 19. avgusta 2009 na svetovnem prvenstvu v Berlinu šokirala športno javnost. Z najboljšim izidom sezone 1:55,45 je takrat novinka v svetu vrhunske atletike prepričljivo ugnala konkurenco in zmagala. Zaradi njenega možatega videza in globokega glasu so v javnosti hitro zakrožila ugibanja, ali je Caster Semenya ženska ali morda moški, ki se izdaja za žensko.

Pred desetimi leti je v Berlinu prvič postala svetovna prvakinja v teku na 800 metrov. Takrat so se začele javne in zelo ostre razprave o njenem spolu. Številni so ji očitali, da je moški. | Foto: Getty Images Pred desetimi leti je v Berlinu prvič postala svetovna prvakinja v teku na 800 metrov. Takrat so se začele javne in zelo ostre razprave o njenem spolu. Številni so ji očitali, da je moški. Foto: Getty Images

Dvakratna olimpijska in trikratna svetovna prvakinja

To je bil njen prvi naslov svetovne prvakinje. Pozneje mu je dodala še dva, leta 2011 v južnokorejskem Daeguju in 2017 v Londonu. V zbirki ima tudi dve zlati olimpijski odličji iz Londona in Ria ter bron na 1.500 metrov z olimpijskih iger v Londonu. Kar dvakrat je na rezultatski lestvici napredovala zaradi dopinških grešnic: na OI in SP vLondonu.

Zaradi dopinga so zlato olimpijsko medaljo Marie Savinove iz Londona predali Semenyi. | Foto: Getty Images Zaradi dopinga so zlato olimpijsko medaljo Marie Savinove iz Londona predali Semenyi. Foto: Getty Images

Kdo je Caster Semenya?

Kdo je pravzaprav Caster Semenya, ena od junakinj najnovejšega oglasa proizvajalca športnih oblačil in obutve, ki je tokrat opozoril na ženske, ki so v svetu športa pustile poseben pečat?

Caster Semenya lani v Monaku na podelitvi nagrad laureus | Foto: Reuters Caster Semenya lani v Monaku na podelitvi nagrad laureus Foto: Reuters

Mokgadi Caster Semenya se je rodila 7. januarja 1991 v vasi Ga-Masehlong v Republiki Južni Afriki. Odraščala je v družini s še tremi sestrami in bratom. S tekom se je začela ukvarjati v podporo svoji nogometni karieri, a je kmalu prerasel v več kot to.

Širšo javnost je nase prvič opozorila julija 2009, ko je na afriškem mladinskem prvenstvu na Mavriciju postavila najboljši izid sezone (1:56,73). Že manj kot tri tedne pozneje ga je še izboljšala. Na članskem svetovnem prvenstvu v Berlinu je 19. avgusta 800 metrov pretekla v času 1:55,45 in postala svetovna prvakinja. Pri rosnih 18 letih!

Semenyana večni lestvici časov v teku na 800 metrov zaseda 4. mesto (1:54,25), Jolanda Čeplak pa deveto (1:55,19). | Foto: Reuters Semenyana večni lestvici časov v teku na 800 metrov zaseda 4. mesto (1:54,25), Jolanda Čeplak pa deveto (1:55,19). Foto: Reuters

Zahteva po testu spola

A še pred tem se je v zakulisja največjega atletskega tekmovanja leta 2009 odvijala prava drama. Mednarodna atletska zveza (IAAF) je namreč od južnoafriške atletske zveze zahtevala, da njihova atletinja opravi test spola in niz pregledov pri ginekologu, endokrinologu, psihologu, specialistu interne medicine in specialistu za spol. Kot je pozneje pojasnil tiskovni predstavnik IAAF, so prošnjo poslali že po izjemnem dosežku Caster Semenya na mladinskem SP.

Tudi Alenka Dovžan na test spola

Tudi nekdanja alpska smučarka Alenka Dovžan je povedala, da je morala pred nastopom na olimpijskih igrah v Lillehammerju na test spola. Test je bil preprost. Zahteval je le oddajo vzorca sline, v katerem so namerili vsebnost ženskih hormonov.

"Po opravljenem testu sem dobila knjižico, na kateri je pisalo feminile," se spominja Dovžanova. "Ne vem, do kdaj so te teste še opravljali, predvidevam pa, da so jih z uvedbo nenapovednih dopinških kontrol leta 2002 ali 2003, ko je bilo bolj kot ne vse jasno, ukinili. Pred tem so namreč dopinške teste opravljali samo na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah."

Caster Semenya | Foto: Reuters Foto: Reuters

Caster trenerju: "Zakaj si me pripeljal sem? Moral bi me pustiti v domači vasi."

Takrat so tekmovalko, ki je vse življenje živela kot ženska in so jo tako tudi vzgajali, obtožili, da ni ženska. Kot so takrat poročali tuji mediji, naj bi Caster Semenya predsedniku južnoafriške atletske zveze dejala, da je še nikoli nihče ni obtožil, da ni dekle, a da v Berlinu to očitno ni. "Vsi vemo, da nisem fant. Zakaj si me sploh pripeljal sem? Moral bi me pustiti v domači vasi," naj bi mu zabrusila.

Zgroženi so bili tudi njeni starši. Za The Times je njena mati Dorcus potrdila, da je Semenya ženskega spola. "Seveda, da je ženska, saj sem jo jaz rodila. Dokler sem živa, je ne bo nihče pregledoval," je bila jasna.

A nič ni pomagalo. Po nekaterih podatkih naj bi pri njej že po briljantnem nastopu na afriškem mladinskem prvenstvu leta 2009 pod pretvezo, da gre za običajne krvne in urinske teste, opravili teste spola.

Caster Semenya je avgusta lani v Zürichu, v finalu sezone atletske diamantne lig, za več kot dve sekundi ugnala vse tekmice na 800 m (1:55,27). | Foto: Reuters Caster Semenya je avgusta lani v Zürichu, v finalu sezone atletske diamantne lig, za več kot dve sekundi ugnala vse tekmice na 800 m (1:55,27). Foto: Reuters

11-mesečni suspenz

Zaradi številnih nejasnosti in postopka dokazovanja spola so ji pri IAAF za kar 11 mesecev prepovedali nastope na športnih tekmovanjih. Šele julija 2010, potem ko je bilo potrjeno, da je ženska oziroma hermafrodit (namesto jajčnikov ima testise v telesu), se je lahko vrnila na atletske steze.

Pri IAAF so takrat zapisali, da je postopek, ki so ga proti tekmovalki sprožili leta 2009, končan. "Polno sprejemamo odločitev zdravniške komisije strokovnjakov, zato smo atletinji takoj prižgali zeleno luč za nastopanje."

Primer Caster Semenya so natančno preučili tudi na Mednarodnem olimpijskem komiteju, kjer so oblikovali nova pravila, ki bi dovoljevala širše pristojnosti pri odkrivanju atletinj s čezmerno vsebnostjo moških hormonov, kar pa bi po mnenju številnih predstavljalo prevelik poseg v intimo posameznika.

Na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, njenih prvih igrah pod petimi krogi, je bila zastavonoša južnoafriške reprezentance. | Foto: Reuters Na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, njenih prvih igrah pod petimi krogi, je bila zastavonoša južnoafriške reprezentance. Foto: Reuters

Kdo je ženska po pravilih IAAF?

Leta 2018 je IAAF sprejela novo klasifikacijo za določitev ženskega spola, ki velja za tekmovalke, ki se ukvarjajo s tekom od 400 m do ene milje in mnogobojem, ne velja pa za preostale discipline.

V pravilniku je zapisano, da je ženska oseba, ki je priznana kot ženska ali transpolna oziroma temu enakovredna oseba in ima nizko raven testosterona. Caster Semenya naj bi imela trikratno raven testosterona povprečne ženske.

Tekmovalka mora znižati (na primer s hormonskimi terapijami) raven testosterona v krvi na manj kot pet naniomolov na liter. Kot je takrat pojasnil prvi mož krovne organizacije svetovne atletike Sebastian Coe, so pravila sprejeli zato, da bi izenačili pogoje.  "Raziskave so pokazale, da moški spolni hormon testosteron (ki ga proizvaja telo ali vanj pride umetno) znatno poveča tekmovalne dosežke v ženski atletiki."

Kot je pokazala študija IAAF in Svetovne protidopinške agencije, je ta prednost lahko tudi do 4,5 odstotka.

Semenya se je zaradi zahteve IAAF, da se atletinjam, ki imajo povišano stopnjo testosterona, predpišejo sredstva za njegovo znižanje, februarja pritožila na Mednarodni arbitraži za šport (CAS) v Lozani. Odločitev Casa naj bi bila znana najpozneje do 26. marca. | Foto: Reuters Semenya se je zaradi zahteve IAAF, da se atletinjam, ki imajo povišano stopnjo testosterona, predpišejo sredstva za njegovo znižanje, februarja pritožila na Mednarodni arbitraži za šport (CAS) v Lozani. Odločitev Casa naj bi bila znana najpozneje do 26. marca. Foto: Reuters

Tožba na Mednarodno arbitražo za šport

Nova pravila bi moralo v veljavo stopiti že novembra lani, a so njihovo uporabo po številnih kritikah ustavili.

Caster, ki dvomi o upravičenosti zahteve IAAF, da se atletinjam, ki imajo povišano stopnjo testosterona, predpišejo sredstva za njegovo znižanje, se je prejšnji mesec pritožila na Mednarodni arbitraži za šport (CAS) v Lozani.

Eden od tviterašev je zapisal, da v primeru, če bo IAAF uspelo dokazati upravičenost zahteve po zniževanju naravnega testosterona, nismo daleč od trenutka, ko bodo vzhodnoafriški atleti svoje noge morali "namakati" v cement, da bi tako nevtralizirali svojo naravno nadarjenost za tek na dolge razdalje:

Njeni zagovorniki trdijo, da so pravila uperjena proti njihovi stranki in da kršijo njene osnovne človekove pravice, medtem ko predsednik IAAF Coe zatrjuje, da si želijo samo pravice za vse. "Tisti, ki imajo močno povišano raven testosterona, imajo neupravičeno prednost pred drugimi," je Coe branil njihovo odločitev.

Odločitev bo zgodovinska

Na Casu so prepričani, da gre za enega od najpomembnejših procesov v zgodovini in da odločitev ne bo pomembna samo za atletiko, temveč za vse športne panoge. S tem se strinja tudi Coe, ki pravi, da bodo odločitve zgodovinske.

Cas naj bi svojo odločitev sporočila do 26. marca.

Tudi atletinjama Francine Niyonbasa iz Borundija in Margaret Wambui iz Kenije, drugi in tretji z olimpijskih iger v Riu, so očitali povišano raven testosterona v krvi. | Foto: Getty Images Tudi atletinjama Francine Niyonbasa iz Borundija in Margaret Wambui iz Kenije, drugi in tretji z olimpijskih iger v Riu, so očitali povišano raven testosterona v krvi. Foto: Getty Images

Na strani Semenye tudi slovita teniška igralka Navratilova

V bran Caster Semenya in še dvema tekačicama na 800 m (Francine Niyonbasa iz Borundija in Margaret Wambui iz Kenije, drugi in tretji z olimpijskih iger v Riu) je stopila tudi slovita teniška igralka Martina Navratilova. Nasprotuje odločitvi, da se na tak način kontrolira zgolj tekačice na srednje proge, ne pa šprinterk in dolgoprogašic, kar po njenem mnenju kaže na diskriminacijo. "Še posebej nedopustno pa je, da nekoga prisiliš, da jemlje zdravila. Kaj pa, če bodo imela škodljive posledice, je poudarila.

Caster Semenya z veliko žlico zajema tudi življenje zunaj atletskih stez. Življenje si je ustvarila s svojo dolgoletno partnerico, od januarja 2017 tudi ženo Violet Raseboya.  | Foto: Getty Images Caster Semenya z veliko žlico zajema tudi življenje zunaj atletskih stez. Življenje si je ustvarila s svojo dolgoletno partnerico, od januarja 2017 tudi ženo Violet Raseboya. Foto: Getty Images

Ne spreglejte