Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 11. 2020,
17.48

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

IAAF Evropsko sodišče za človekove pravice Caster Semenya

Torek, 17. 11. 2020, 17.48

3 leta, 5 mesecev

Semenya se bo obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Caster Semenya | Caster Semenya nadaljuje boj z mednarodno atletsko federacijo. | Foto Reuters

Caster Semenya nadaljuje boj z mednarodno atletsko federacijo.

Foto: Reuters

Južnoafriška olimpijska prvakinja v teku na 800 metrov Caster Semenya bo boj z mednarodno atletsko federacijo, Svetovno atletiko, ki zahteva, da jemlje anti-doping, oziroma zaviralce testosterona, če želi še tekmovati, odpeljala na Evropsko sodišče za človekove pravice, so sporočili odvetniki Južnoafričanke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred dvema letoma so Semenyi, ki ima zaradi prirojene okvare v telesu prevelike količine moškega hormona testosterona, prepovedali nastopati v ženski konkurenci na 400 m, 800 m in 1500 m, razen v primeru, če bi redno jemala zdravila za zmanjšanje ravni testosterona, oziroma tako imenovane zaviralce.

"Še vedno upamo, da bo Svetovna atletika uvidela svojo napako, ki jo je naredila, in bo razveljavila za nas sporna pravila, ki gospe Semenya omejujejo tekmovanje," je sporočil odvetnik atletinje Gregory Nott.

Dvakratna olimpijska in trikratna svetovna prvakinja na 800 metrski razdalji je bila doslej s svojim pravnim bojem za priznanje svoje posebnosti neuspešna tako na Mednarodnem športnem razsodišču Cas v Lozani kot tudi na švicarskem zveznem sodišču.

Povišane vrednosti moškega spolnega hormona

Čeprav ima povišane vrednosti moškega spolnega hormona testosterona, ki za nekajkrat presegajo normalne vednosti, se 29-letnica opredeljuje za žensko in želi tudi tekmovati kot ženska v ženski konkurenci.

Toda v Svetovni atletiki so prepričani, da gre za nedovoljeno oziroma nepošteno prednost takšnih transspolnih tekmovalk z moškimi telesnimi lastnostmi v primerjavi z drugimi tekmovalkami, ki se ne morejo zanašati na takšen naravni doping. To stališče so sicer ves čas močno izpodbijali predstavniki južnoafriške atletske zveze in južnoafriških oblasti.

"Še naprej nas navdihuje njen neuklonljivi duh in se bomo še naprej trdno zavzemali za odpravo diskriminacije, dokler ji ne bo dovoljeno, da znova teče, ne da bi bila zato žrtev preganjanja," je dejal Nott.

Pravila Svetovne atletike se nanašajo le na daljše razdalje, ki zahtevajo vzdržljivost, in ne na 200 metrsko sprintersko preizkušnjo v atletiki, v kateri bi lahko Semenya, če se bo kvalificirala, tekmovala tudi na prestavljenih poletnih olimpijskih igrah prihodnje poletje v Tokiu.

Preberite še:

atletika, miting Van Damme
Sportal Dvoransko atletsko EP leta 2023 bo v Istanbulu
Pariški maraton
Sportal Pariški maraton šele oktobra prihodnje leto
Elijah Manangoi
Sportal Nekdanjemu svetovnemu prvaku dvoletni suspenz
Ne spreglejte