Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2019,
11.20

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Natisni članek

Caster Semenya

Četrtek, 9. 5. 2019, 11.20

4 leta, 11 mesecev

Primer Semenya: Zniževanje ravni testosterona je "obratni doping"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Caster Semenya | Južnoafriška atletinja Caster Semenya, ki se je rodila kot ženska, a ima zaradi prirojene telesne deformacije višjo raven moškega spolnega hormona, se bori za svoje pravice.  | Foto Getty Images

Južnoafriška atletinja Caster Semenya, ki se je rodila kot ženska, a ima zaradi prirojene telesne deformacije višjo raven moškega spolnega hormona, se bori za svoje pravice.

Foto: Getty Images

Svet atletike že nekaj časa zaposluje primer južnoafriške atletinje Caster Semenye, ki se je rodila kot ženska, a ima zaradi prirojene telesne deformacije višjo raven moškega spolnega hormona. Predsednik nemške zdravniške organizacije Frank Ulrich Montgomery meni, da bi lahko šlo pri umetnem zniževanju testosterona za "obratni doping".

"Prisilno zniževanje ravni testosterona je napačno. Oseba, ki ima jasno izražene primarne in sekundarne ženske spolne lastnosti, je ženska. In ta oseba ima srečo ali smolo, da njeno telo proizvaja več testosterona, kot je normalno. Zato bi lahko siljenje ljudi, kot je Semenya, da jemljejo zdravila za zniževanje ravni testosterona, kar nalagajo nova pravila atletske organizacije, označili za 'obratni doping'. Torej bi šlo za rdečo črto, ki je ne bi smeli prekoračiti," je Frank Ulrich Montgomery, ki je tudi eden vodilnih mož pri Svetovnem zdravniškem združenju, dejal v pogovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kdo je Caster Semenya?

castor semenya
Sportal Ženska, ki je morala dokazovati, da je ženska, toži atletsko zvezo

"Zdravniki ne bi smeli sodelovati v teh postopkih, tako kot ne smejo predpisovati športnikom dopinga, torej sredstev za izboljšanje učinkovitosti," je dodal Montgomery.

Caster Semenya | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Mednarodno športno razsodišče (Cas) je pred tem zavrnilo pritožbo dvakratne olimpijske prvakinje v teku na 800 metrov Semenye in južnoafriške atletske zveze glede novih pravil Mednarodne atletske zveze (Iaaf), ki so tako lahko v tem tednu začela veljati.

Atletinja je na Casu tožila Iaaf in pravilo Mednarodne atletske zveze, ki določa maksimalno količino testosterona za tekačice na srednje proge. To določa, da ženske na tekmi lahko nastopijo na srednjih progah le, če v krvi ni več kot pet nanogramov testosterona na liter krvi. Obenem pravilo atletinjam nalaga, da morajo v določenem obdobju, gre za najmanj pol leta, znižati vrednost, na primer z jemanjem hormonskih kontracepcijskih sredstev.

Caster Semenya
Sportal Semenya odgovorila z zmago, Šved z rekordom mitingov

Atletinja pa na sodišču ni bila uspešna, Cas je sicer pravilo o hiperandragonizmu označil za diskriminatorno, a dodal, da je glede na predložene dokaze taka diskriminacija nujna, smiselna in sorazmerna, saj pomaga svetovni atletski zvezi pri ohranjanju skladnosti ženske atletike na tekmovanjih, deljenih glede na spol.

Caster Semenya | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Semenya je zablestela pred desetletjem, po vrsti odličnih izidov pa je zveza Iaaf zahtevala, da Južnoafričanka opravi test spola in vrsto pregledov pri različnih specialistih: ginekologu, endokrinologu, psihologu, specialistu interne medicine in specialistu za spol.

Caster Semenya
Sportal Primer Semenya se nadaljuje: južnoafriška zveza razmišlja o pritožbi

Zaradi številnih nejasnosti je bila kasneje za 11 mesecev suspendirana. Leta 2010 se je vrnila na atletske steze, potem ko je bilo potrjeno, da so njeni dopinški testi naravnega izvora, saj gre pri atletinji za svojevrstno deformacijo in ima namesto jajčnikov testise.

Ne spreglejte