Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2019,
10.42

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Luka Janežič Glasgow atletika

Četrtek, 21. 2. 2019, 10.42

5 let, 1 mesec

Na EP v Glasgow osmerica slovenskih atletinj in atletov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Luka Janežič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Na evropskem dvoranskem prvenstvu v atletiki bo v Glasgowu od 1. do 3. marca nastopila osmerica Slovencev, ekipo pa bo vodila ena izmed najuspešnejših slovenskih atletinj doslej in rekorderka v troskoku Marija Šestak.

Tekmovali bodo Luka Janežič (Kladivar, 400 metrov), Anita Horvat (Velenje, 400 metrov), Maruša Mišmaš (Mass, 1500 metrov), Tina Šutej (Kladivar, palica), Maja Mihalinec (Mass, 60 metrov), Maruša Černjul (Kladivar, višina), Jakob Filip Demšar (Mass, 60 metrov ovire) ter Žan Rudolf (Mass, 800 metrov). Slednji je mednarodno normo za EP izpolnil lani in se ji je letos zelo približal, preostali so kriterije potrdili letos.

Tina Šutej | Foto: Peter Kastelic/AZS Foto: Peter Kastelic/AZS Tina Šutej je dosegla njen najboljši dvoranski izid v zadnjih petih letih

V sredo je nekaj atletov in atletinj še lovilo norme za EP, rok za to sicer poteče danes. Tina Šutej je v Zagrebu v skoku s palico preskočila 4,56 metra in s tem izpolnila tudi mednarodno normo za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v Dohi. Dosegla je svoj najboljši dvoranski izid v zadnjih petih letih. V prvih poskusih je zmogla 4,20 in 4,40 metra, 4,56 metra je skočila v tretjem poskusu, na 4,61 metra pa je letvico trikrat podrla.

Luka Janežič | Foto: Peter Kastelic/AZS Foto: Peter Kastelic/AZS

Janežič: Kar nekaj tekmovalcev nas je izenačenih

Luka Janežič je na finalnem mitingu svetovne serije Mednarodne atletske zveze (Iaaf) v Düsseldorfu s 47,10 sekunde osvojil četrto mesto na 400 metrov in v skupnem seštevku osvojil tretje mesto z 19 točkami, 30 pa jih je za zmago zbral Američan Nathan Strother. Slednji je s 46,48 zmagal v Nemčiji, drugi je bil trikratni zaporedni svetovni in evropski dvoranski prvak Pavel Maslak iz Češke (46,73). Oba sta tekla v drugi skupini, v prvi pa je bil Janežič drugi za Špancem Oscarjem Husillosom (46,96).

"Pozna se mi utrujenost, saj je bilo tekem in potovanj v zadnjem obdobju res veliko. Zdaj se moram do EP spočiti. Tam rezultati niso v ospredju, pomembna bo uvrstitev. Urnik bo pester, tako da nas čaka zanimivo prvenstvo. Kar nekaj tekmovalcev nas je izenačenih, zato bo odločalo tudi, kako se boš znašel, kakšno pozicijo boš zavzel. Zato je prav, da sem imel veliko tekem in nabral dovolj izkušenj," je ocenil Janežič, ki se lahko odkrito spogleduje z bojem za medalje.

Joni Tomičič Prezelj | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Joni Tomičič Prezelj le za desetinko zgrešila normo

Na 400 metrov je na mitingu v Beogradu Anita Horvat s 54,23 zmagala, Agata Zupin pa je bila tretja s 55,07 in s tem ni izpolnila norme za EP (53,90). Obe Slovenki sta bili najhitrejši v svojih skupinah. Druga je bila Joni Tomičič Prezelj na 60 metrov z ovirami (8,34) in je le za desetinko zgrešila normo za EP. Na tem tekmovanju je bil v lovu za normo za Glasgow neuspešen tudi Jan Petrač, ki je za slabi dve sekundi zaostal za ciljem na 1500 metrov, kjer je bil peti (3:46,75). Na 400 metrov je Rok Ferlan z 48,79 zasedel drugo mesto, deveti je bil Žiga Plajbes v skoku v daljino (6,84 metra).

Na 200 metrov sta v hrvaški prestolnici sinoči dvojno slovensko zmago slavila Gregor Gahovac, ki je z 21,97 sekunde slavil pred Lukom Maroltom (22,52). Na 60 metrov je Tilen Ovniček s 6,98 zasedel četrto mesto, Marolt sedmo s 7,08, Blaž Brulc pa je bil osmi (7,11) in sta za las izpadla v kvalifikacijah. Na 1500 metrov je bil Matevž Cimermančič s 3:59,22 tretji, Matjažu Šparovcu pa je zgolj 1,90 metra v skoku v višino zadostovalo za drugo mesto. To uvrstitev sta dosegli tudi Vika Rutar s 7,83 v teku na 60 metrov in Monika Podlogar v skoku v višino (1,69 metra).

Iaaf odobrila nastope še 21 ruskim atletinjam in atletom

Mednarodna atletska zveza (Iaaf) je dober teden dni pred evropskim dvoranskim prvenstvom v Glasgowu odobrila nastope še 21 ruskim atletinjam in atletom, ki bodo tekmovali kot neodvisni tekmovalci brez ruskih obeležij, je sporočila Iaaf. Januarja letos je na podoben način že dovolila nastope 42 Rusom.

Iaaf je pri dodatnih 21 atletih ugotovila, da izpolnjujejo pogoje Svetovne protidopinške organizacije Wade, od tega jih bo 14 lahko nastopilo na dvoranskem EP na Škotskem med 1. in 3. marcem, sedem pa 9. in 10. marca na evropskem pokalu v metih, ki bo v Šamorinu na Slovaškem.

Ruska atletska zveza je namreč že od konca leta 2015 izključena iz mednarodne atletske družine, kar se je zgodilo po obsežnem poročilu Wade, v katerem je odvetnik Richard McLaren navedel hude kršitve dopinških pravil in od ruske države sistematično prikrivanje jemanja nedovoljenih poživil.

Ne spreglejte