SiolNET. Sportal Atletika
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Najboljši slovenski atleti leta

Mihalinčeva in Janežič najboljša slovenska atleta leta

0,13

termometer

Maja Mihalinec
Maja Mihalinec je najboljša slovenska atletinja leta. Foto: Reuters

Maja Mihalinec (Mass Ljubljana) in Luka Janežič (Kladivar Celje) sta bila v tradicionalni anketi Atletske zveza Slovenije (AZS) izbrana za najboljša slovenska atleta leta. Na podelitvi priznanj v Novem mestu je Janežič priznanje dobil tako kot lani, po letu 2015 pa je Mihalinčeva ponovno osvojila prvo mesto.

Podelili so tudi plakete, zlati sta dobila Marija Šestak in Tomo Šarf, ta za 40 let dela v gorskih tekih. Šestakova pa je letos v Dohi zaradi dopinga tekmic naknadno odbila bronasto medaljo za nastop v troskoku na svetovnem prvenstvu leta 2007.

"Moja tekma je trajala kar deset let, še sedaj me noge bolijo. Ne vem, kako bi bilo, če bi medaljo dobila že tedaj v Dohi, a to nima pravega pomena razglabljati, kolajna je zdaj moja," je povedala Šestakova.

"Ponovno smo se zbrali v dolenjski prestolnici, kjer smo prejšnjo zimo imeli prve tekme na državnem prvenstvu v krožnih tekih v novi pokriti dvorani. Zbrali smo se na osrednji prireditvi dnevov slovenske atletike. Razen evropskega prvenstva v krosu so za nami že vsi pomembni atletiki dogodki. Zelo malo je manjkalo na EP v dvorani v Glasgowu, da bi Luka Janežič osvojil odličje, Tina Šutej, Maruša Mišmaš in Maja Mihalinec so kot za stavo dosegale osebne rekorde," je uvodoma povedal predsednik AZS Roman Dobnikar.

Dodal je: "Z mladinskih tekmovanj smo se kot po pravilu vračali z medaljami. Na SP v Dohi smo imeli tri uvrstitve v finale, kar je med več kot 200 državami na svetu za nas lep dosežek. Na ekipnem EP smo bili drugi in nam ni veliko manjkalo, da bi napredovali v prvo ligo. V AZS pa smo ponovno uvedli atletsko ligo kot najvišjo raven slovenskih tekmovanj."

Janežič slavil drugič zapored

Luka Janežič (Kladivar Celje) je marca letos na 400 m na evropskem dvoranskem prvenstvu v Glasgowu osvojil četrto mesto in bil kot favorit za odličja zelo razočaran. Maja Mihalinec pa je tam presenetljivo nastopila v finalu na 60 m in s časom 7,21, kar je njen osebni rekord, zasedla šesto mesto.

Luka Janežič je v glasovanju dobil 263 točk. Luka Janežič je v glasovanju dobil 263 točk. Foto: Peter Kastelic/AZS

Pozimi je Janežič na dvoranski svetovni seriji osvojil skupno tretje mesto, nato pa je imel slabšo poletno sezono in po mučnih zapletih, ko je že bil na dopustu, vendarle odšel na svetovno prvenstvo v Doho s povabilom. V prvem krogu kvalifikacij je s skupno 33. izidom ostal daleč od polfinala.

Maja Mihalinec se na SP v katarski prestolnici sicer ni uvrstila v finale na 200 m, ima pa njeno 12. mesto v zelo ostri in široki konkurenci sprinta finalni lesk. Devetindvajsetletna Mozirjanka je bila v polfinalu 12. (22,81), v kvalifikacijah pa 11. z osebnim rekordom (22,78) in normo za olimpijske igre v Tokiu 2020.

Obenem je na 100 m le za stotinko zgrešila polfinale in bila na 25. mestu. Na evropskih igrah je osvojila zlato, prav tako na vojaških igrah, kjer je bila Maruša Mišmaš srebrna.

"Po poškodbah nisem obupala. Imela sem motivacijo, saj sem vedela, da še nisem naredila vsega. Zahvala gre tudi trenerju Srdjanu Djordjeviću, moji družini in zaročencu Luki Zidarju. Sedaj je že pred mano naslednji cilj, olimpijske igre v Tokiu, kjer imam že postavljen zase izid, ki ga želim doseči," je povedala Mihalinčeva po izjemni sezoni in vrnitvi po težki poškodbi.

"Ko zgubiš medaljo v zadnjih centimetrih teka, je težko."

"Posnetka nastopa v Glasgowu si nisem velikokrat pogledal. Ko zgubiš medaljo v zadnjih centimetrih teka, je težko. Sem se pobral, ne manjka mi motivacije, da nadoknadim majhen zaostanek. Zmanjkali sta mi dve stotinki do brona, kar je še vedno velik dosežek. A cilj za EP prihodnje leto ostaja enak, zmagovalne stopničke," je omenil Janežič.

Ter se še dopolnil: "Čeprav sem visoko na svetovni lestvici za OI, pa je cilj norma, da si zagotovo priborim nastop." Njegov trener Rok Predanič pa je še bolj jasno postavil cilje naslednje sezone. "Če je cilj Janežiča medalja na EP v Parizu, je moj finale na OI v Tokiu."

Slednji je v glasovanju dobil 263 točk, drugi je bil aktualni evropski mlajši članski prvak v metu diska Kristjan Čeh (Ptuj, 218), tretji pa metalec kladiva Nejc Pleško (Olimpija, 60). Mihalinčeva je osvojila 201 točko, druga je bila slovenska rekorderka v skoku s palico Tina Šutej (Kladivar, 170), tretja pa Maruša Mišmaš (Mass, 158).

Med mlajšimi člani slavila Čeh in Zupinova

Med mlajšimi člani sta bila prva Čeh (291) in Agata Zupin (Kamnik, 292), med starejši mladinci Jan Vuković (Kladivar, 222) in Klara Lukan (Mass, 290), evropska mladinska prvakinja na 10.000 m.

Agata Zupin je slavila med mlajšimi članicami. Agata Zupin je slavila med mlajšimi članicami. Foto: Sportida

Prvo mesto med mlajšimi mladinci sta osvojila Vid Botolin (Kladivar, 254) in Manca Starašinič (Mass, 214), med pionirji pa tako kot lani skakalec v višino Sandro Jeršin Tomassini (Mass, 276), ki je z 2,20 m v skoku v višino postavil najboljši izid na svetu med pionirji, in Katjuša Jordan Nadižar (AKK, 139).

Za najboljši klub so ponovno izbrali ljubljanski Mass, priznanje AZS pa je dobil novomeški klub Krka, ki je po odprtju prve krožne pokrite steze pri nas organizator vseh dvoranskih prvenstev.

Najboljši trener leta je Tevž Korent, ki med drugim vadi Marušo Mimšaš in Klaro Lukan, med veterani sta bila prva Marjeta Čad in Albert Šoba, ki je tudi gonilna sila Massa.

Vrstni red v glasovanju (106 anketnih lističev):

Člani:

1. Luka Janežič (Kla) 263 točk (trener Rok Predanič)
2. Kristjan Čeh (Ptu) 218
3. Nejc Pleško (Oli) 60
4. Žan Rudolf (Mass) 55
5. Jan Petrač (Mass) 40
...

Članice:
1. Maja Mihalinec (Mass) 201 (Srdjan Djordjević)
2. Tina Šutej (Kla) 170
3. Maruša Mišmaš (Mass) 158
4. Martina Ratej (Kla) 90
5. Maruša Černjul (Klas) 17
...

Mlajši člani:
1. Kristjan Čeh (Ptu) 291
2. Lovro Mesec Košir (Mass) 133
3. Jan Kokalj (Kla) 115
...

Mlajše članice:
1. Agata Zupin (Kam) 292
2. Aneja Simončič (Mass) 172
3. Tjaša Železnik (Kro) 78
...

Starejši mladinci:
1. Jan Vuković (Kla) 222
2. Filip Jakob Demšar (Mass) 207
3. Matic Silič (Kra) 83 
...

Starejše mladinke:
1. Klara Lukan (Mass) 290
2. Eva Pepelnak (Kla) 166
3. Lia Apostolovski (Mass) 139
...

Mlajši mladinci:
1. Vid Botolin (Kla) 254
2. Filip Dominković (Vel) 149
3. Rok Makuc (Kra) 116
...

Mlajše mladinke:
1. Manca Starašinič (Mass) 214
2. Zala Istenič (Mass) 195
3. Nika Dobovšek (Sev) 75
...

Pionirji:
1. Sandro Jeršin Tomassini (Mass) 276
2. Jakob Urbanč (Bre) 131
3. Tim Dolar (Vel) 47
...

Pionirke:
1. Katjuša Jordan Nadižar (AKK) 139
2. Maša Radovan (Krk) 137
3. Ema Rodman (Gor) 118
...

Preberite še:

Ryan Crouser, Tom Walsh Sportal Na Kitajskem se obeta nov spektakularen obračun titanov Nataša Erjavec Sportal Nekoč vrhunska atletinja, danes pa ravnateljica, ki podira tabuje Marion Jones Sportal Najhitrejša sleparka na svetu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin