SiolNET. Sportal Atletika
1,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger
povabilo na SP za janežiča in čeha

Preobrat: Janežič in Čeh vendarle na SP

1,28

termometer

Luka Janežič
Luka Janežič bo vendarle nastopil na svetovnem prvenstvu v Dohi. Foto: Peter Kastelic/AZS

Najboljši slovenski atlet zadnjega obdobja Luka Janežič in evropski prvak do 23 let Kristjan Čeh sta dobila povabilo Mednarodne atletske zveze (Iaaf) za nastop na svetovnem prvenstvu v Dohi. Janežič je že potrdil nastop v teku na 400 m, prav tako tudi Čeh v metu diska, je Atletska zveza Slovenije zapisala na družbenem omrežju. Obeh tekmovalcev sicer ni bilo na prvem seznamu, ki so ga objavili v začetku tedna.

Na prvenstvu v katarski prestolnici bodo tako med 27. septembrom in 6. oktobrom nastopili sedmerica Slovenk in dva slovenska atleta.

Janežič že na dopustu, zdaj bo poskušal narediti, kar bo lahko

"Zame je vse skupaj psihično težko, saj je vse dolgo trajalo in sem si sprva najprej obetal nastop, potem pa so v začetku tedna sporočili, da me ni na seznamu, na katerem bi sicer bil glede na dosežke v letošnji sezoni. Sezono sem že končal in sem šel na dopust, trenutno sem v Italiji. Tu sem naknadno, dober teden pred SP, izvedel, da sem potrjen. Kar čudna sta ta odločitev in postopek Iaaf," je povedal Janežič.

"Sem sicer vesel, da bom lahko tekmoval na SP. A sem že izpustil treninge, tudi psihično sem bil že na dopustu. Težko mi je bilo tako pogosto preklapljati med vsemi temi odločitvami, ali bo nastop potrjen ali ne. Zdaj moram povsem spremeniti načrt, kot sem ga zadnje tri tedne že nekajkrat. Šel bom domov in poskušal v prihodnjih 10 dnevih še kaj postoriti. Predvsem se moram v glavi pripraviti, da ni konec sezone. Iskreno pa ta čas ne morem napovedati vrhunskega nastopa v Dohi. Tja grem zaradi sponzorskih pogodb, to je prvi razlog, da sem nastop potrdil, bom pa storil vse, da bom čim boljši na stezi," je iskreno povedal Vodičan.

Morda mu je počitek celo dobro del

Povsem drugačne volje pa je bil Čeh, ki doslej še ni tekmoval na velikem članskem prvenstvu. "Zelo sem bil vesel, ko sem izvedel, da sem uvrščen na SP. Že vso sezono sem si tega želel, nisem pa tega ta teden več pričakoval. Bil sem sicer na čakalnem seznamu, a so v začetku tedna objavili prvi seznam brez mene in sem mislil, da je to konec," je bil vesel Čeh.

"Danes sem tako šel na prvi trening po petih dnevih premora. Po njem sem zelo zadovoljen. Mogoče mi je ta počitek celo dobro del. Metati nisem pozabil. Zelo dobro je, da bom lahko nastopil na prvem velikem članskem tekmovanju. Težko sicer povem, kaj lahko pričakujem, a upam na najboljše," je dodal visokorasli Ptujčan.

130 jih je dobilo naknadno povabilo

"Iaaf je naknadno povabila 130 tekmovalcev za SP v Dohi. Za pregled vseh doslej potrjenih atletinj in atletov smo imeli teden dni časa. Zbrali smo vse potrditve za posamezne discipline in je bilo jasno, da vsi sicer kvalificirani tekmovalci ne bodo mogli nastopiti. Tako smo dopolnili število udeležencev v posameznih disciplinah do predvidenih številk, ki smo jih objavili ob najavi norm za prvenstvo. S tem dajemo možnosti nastopa vsem najboljšim atletinjam in atletom," so zapisali na Iaaf.

Med 130, ki so dobili naknadno povabilo, je tudi Kristjan Čeh. Med 130, ki so dobili naknadno povabilo, je tudi Kristjan Čeh. Foto: Peter Kastelic/AZS

Na Atletsko zvezo Slovenije je poslala dopis, v katerem je poimensko navedla Luko Janežiča in Kristjana Čeha, ter jima do danes opolnoči dala rok za potrditev prijav. Oba sta to že storila, prav tako pa je to, kot je zahtevala Iaaf, naredil tudi AZS.

"Zavedamo se, da lahko tako pozno obvestilo povzroči kakšne logistične in tehnične težave. Toda obenem mislimo, da je ta odločitev sprejeta v dobrobit atletov," so še dodali na Iaaf v sporočilu, ki ga je podpisal njen direktor Jon Ridgeon.

Slovenskih devet

V Dohi bo nastopilo devet slovenskih atletov, tudi Tina Šutej v skoku s palico. V Dohi bo nastopilo devet slovenskih atletov, tudi Tina Šutej v skoku s palico. Foto: Peter Kastelic/AZS

Na tekmovališčih v Dohi pa bo poleg Janežiča in Čeha nastopilo še sedem slovenskih atletinj: Tina Šutej v skoku s palico, Martina Ratej v metu kopja, Maruša Mišmaš na 3000 m zapreke in na 1500 m, Maja Mihalinec na 100 in 200 m, Anita Horvat na 400 m, Barbara Špiler v metu kladiva in Maruša Černjul v skoku v višino.

Marija Šestak Sportal Slovenski atletiki zaradi Šestakove zagotovljena medalja v Dohi

Šestakova: Na srečo se je zgodilo drugače

"Veseli smo, da je Iaaf sprejel tako odločitev. Na seznamu, ki ga je objavila v začetku tedna, je bilo le sedem naših atletinj, ni pa bilo tudi Janežiča in Čeha. Obenem pa je Iaaf tedaj tudi pojasnil, da preostalih prostih mest ne bodo dopolnjevali. Na srečo se je potem zgodilo drugače," je dejala Marija Šestak z AZS.

Šestakova je slovenska rekorderka v troskoku in bo 28. septembra v Dohi prejela bronasto medaljo za nastop na SP v japonski Osaki leta 2007. Tam je bila peta, a je nato napredovala na tretje mesto zaradi dopinških prekrškov dveh tekmic, ki so jih odkrili z naknadnimi testiranji in z novimi metodami.

Luka Janežič Sportal Šok za našega najboljšega atleta zadnjih let

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin