Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
15. 5. 2011,
16.06

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Šanghaj diamantna liga Liu Xiang

Nedelja, 15. 5. 2011, 16.06

5 let, 7 mesecev

Liu poskrbel za evforijo, Rodićeva šesta

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Drugi miting letošnje diamantne lige je potekal na Kitajskem. Svojo predstavnico je imela tudi Slovenija. Snežana Rodić je v troskoku zasedla šesto mesto.

Rodićeva je imela le dva veljavna skoka, štirikrat pa je prestopila. V drugi seriji je skočila 13,92 metra, v zadnji pa pet centimetrov manj. Zmagala je dvakratna zaporedna svetovna prvakinja, Kubanka Yargelis Savigne, za zmago pa je zadoščal troskok dolg 14,68 metra. Domačinka Yanmei Li je bila druga (14,35 m), tretja pa najdaljša v lanski sezoni, Kazahstanka Olga Ribakova (14,17 m).

Na mitingu v Šanghaju je bilo popravljenih pet najboljših izidov sezone na svetu, trije pa so bili izenačeni. Vrhunec je bila zagotovo zadnja disciplinavečera, moški tek na 110 metrov z ovirami, kjer je domači superzvezdnik Liu Xiang v neposrednem dvoboju premagal Američana Davida Oliverjater se navijačem vsaj delno oddolžil za ''katastrofo'' na olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je zaradi poškodbe s sklonjeno glavo zapustil Ptičje gnezdo. Kitajec je za nameček zmagal z najboljšim izidom sezone na svetu, 13,07.

V teku na 1500 metrov je s časom 3:31,42 zmagal Kenijec Nixon Chepseba, ki je zmago slavil že v Dohi, a tam disciplina ni štela za točke diamantne lige.

Najboljši izid sezone je postavil še svetovni in olimpijski prvak Brimin Kipruto, ki je 3000 metrov z zaprekami pretekel v času 8:02,28 in za 14 stotink sekunde prehitel svojega rojaka Paula Kipseila Koecha. Jamajčan Asafa Powell je s časom 9,95 zmagal v teku na 100 metrov, bil ja pa tudi edini, ki se je spustil pod mejo desetih sekund.

V obeh tehničnih disciplinah za moške sta zmagovalca izenačila najbolja izida sezone na svetu. Finec Tero Pitkämäki je najdlje vrgel kopje (85,33), Avstralec Michaell Watt pa je nadjlje skočil v daljino (844 cm).

Jeterjeva premagana

V ženskem teku na 100 metrov je Jamajčanka Veronica Campbell-Brown (10,92) prehitela najhitrejšo Američanko Carmelito Jeter (10,95), v teku na 800 metrov pa je zmagala Britanka Jennifer Meadows (2:00,54). Vse do ciljne črte je potekal troboj deklet v teku na 5000 metrov, na koncu pa je z najboljšim časom letošnje sezone (14:31,92) zmagala svetovna prvakinja, Kenijka Vivian Cheruiyot. Slednjega je postavila tudi Jamajčanka Kaliese Spencer (54,20), ki je prehitela Američanko Lashindo Demus (54,58). Tretja je bila svetovna in olimpijska prvakinja Melanie Walker (54,96).

Dve hrvaški zmagi

Prvič v letošnji sezoni se je predstavila tudi Hrvatica Blanka Vlašić, ki je sicer izenačila najboljši izid sezone na svetu, a s preskočenimi 194 centimetri ni navdušila. Za drugo hrvaško zmago je poskrbela Sandra Perković, ki je najdlje vrgla disk (65,58).

Naslednji miting diamantne lige bo 26. maja v Rimu, kjer bo v metu kopja nastopila tudi Martina Ratej.

Ne spreglejte