Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2024,
15.51

Osveženo pred

2 uri, 49 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,53
Skok s palico Armand Duplantis Ingemar Stenmark

Natisni članek

Torek, 20. 8. 2024, 15.51

2 uri, 49 minut

Legenda alpskega smučanja Ingemar Stenmark pri 68 letih skače s palico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,53
Ingenmar Stenmark | Ingemar Stenmark, legenda alpskega smučanja, se je pri 68 letih lotil skoka s palico.  | Foto Guliverimage

Ingemar Stenmark, legenda alpskega smučanja, se je pri 68 letih lotil skoka s palico.

Foto: Guliverimage

Nekdanji smučarski zvezdnik Ingemar Stenmark, ki bo v zgodovino alpskega smučanja zapisan kot lastnik 86 zmag v svetovnem pokalu, kar je bil vse do obdobja Mikaele Shiffrin nedosegljiv mejnik, je pri 68 letih našel nov športni izziv. Lotil se je skoka s palico.

Ingenmar Stenmark | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Na svetovnem veteranskem prvenstvu v Gotheburgu na Švedskem je nastopil v skoku s palico in v kategoriji od 65 do 69 let s preskočeno višino treh metrov osvojil osmo mesto. Jekleni Šved je tako znova dokazal, da je pri 68 letih v izjemni formi, čeprav očitno meni drugače, saj je marca, ko smo se pogovarjali ravno na njegov 68. rojstni dan, omenil, da niti ni tako fizično pripravljen, le vitek je, zato je videti v formi.

Stenmark marca letos v pogovoru za Sportal:

Zimzelenemu Stenmarku z nasveti pomaga tudi rojak Armand Duplantis, svetovni rekorder ter aktualni olimpijski in svetovni prvak v skoku s palico. Mimogrede, njegov rekord v skoku s palico je 625 centimetrov. Da se je Stenmark novega izziva lotil sila resno in zavzeto dokazuje tudi sprememba na Instagramu, kjer je v opisu naziv nekdanji smučar dopolnil še z nazivom veteranski skakalec s palico. 

Ingenmar Stenmark | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Na svetovnem veteranskem prvenstvu je nastopil tudi slovenski atlet Dušan Prezelj, ki je v kategoriji do 75 let v skoku v višino s 145 centimetri osvojil zlato medaljo. 

 

Legenda smučanja, ki bo vse življenje povezana s Slovenijo

Ingemar Stenmark je v 16-letnem obdobju tekmovanj v svetovnem pokalu zmagal na 86 tekmah svetovnega pokala, kar je bila vse do obdobja Mikaele Shiffrin, ki je zbrala še 11 zmag več, in Stenmark je že dolgo prepričan, da jih bo zlahka presegla sto, meja, ki je nihče ni niti ogrožal, kaj šele presegel.

Ingemar Stenmark kolaž | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Legendarni Šved je že več kot 50 let povezan tudi s Slovenijo. Ne samo, da je vso kariero (in še danes) smučal na smučeh slovenskega proizvajalca Elan, vso kariero je imel tudi slovenskega serviserja Jurija Vogelnika. V intervjuju za Sportal je povedal, da ga na Slovenijo vežejo lepi spomini, da je v Kranjski Gori vedno čutil takšno podporo kot na Švedskem, če ne še večje, in da so Slovenci tudi danes, če ga prepoznajo, do njega zelo prijateljsko razpoloženi.

Stenmark je v svetovnem pokalu debitiral pri 17 letih, decembra 1973, in že naslednjo sezono začel serijsko zbirati zmage. V tehničnih disciplinah (slalomu in veleslalomu) so ga le redko premagali, medtem ko hitrih disciplin ni maral, saj mu hitrosti nad 120 kilometrov na uro niso bile preveč blizu. Še vedno je lastnik posebnega rekorda, največje razlike med zmagovalcem in drugouvrščenim na tekmi svetovnega pokala. Februarja 1979 je bil v Jasni na Slovaškem kar za 4,06 sekunde hitrejši od drugouvrščenega Bojana Križaja.

Kariero je končal ob koncu sezone 1989, le nekaj dni pred svojim
Ingemar Stenmark kolaž
Sportal Legendarni Ingemar Stenmark za Sportal tudi o prijateljstvu s Slovencem: Bil mi je kot brat ali oče
Razstava o Ingemarju Stenmarku in njegovem serviserju
Sportal Slovenec, ki je skrbel za smuči najboljšega alpskega smučarja vseh časov #video
33. rojstnim dnem.
Ne spreglejte