Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
17.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Primož Kozmus Rio 2016

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 17.52

7 let, 12 mesecev

Kozmus: Rio bodo verjetno zadnje igre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kot kaže, se slovenski atletiki ni treba bati za prihodnost. Številni mladi tekmovalci in tekmovalke so že pokazali, da so veliki talenti, na katere bo v prihodnosti treba računati.

Da bo atletska ekipa na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru res močna, meni tudi dobitnik zlatega in srebrnega olimpijskega odličja v metu kladiva Primož Kozmus. Na Kozmusu, dobitniku zlate medalje na OI v Pekingu 2008 in srebrnemu z iger v Londonu 2012, je bilo v zadnjih nekaj sezonah veliko bremena. Še vedno sodi v sam svetovni vrh v metu kladiva, a za njim je mlada in talentirana ekipa, ki bi lahko že na OI 2016 posegla visoko. Brežičan se bo po igrah v Braziliji najverjetneje poslovil od tekmovanj, a želi ostati v atletiki. To mu bo lažje, kajti meni, da ima slovenska atletika odlične tekmovalce, ki lahko posežejo visoko.

"Rio bodo verjetno zadnje igre. Sicer nikoli ne veš, kako se obrne. Nekako je lažje. Zgleda, da prihaja ena res močna generacija. Mladinci kažejo, da so pravi. Verjamem, da bo meni lažje. Do Ria bodo prišli do ravni finalistov, mogoče celo dobitnikov medalj. Verjamem, da bo v Rio šla močna ekipa. Je pa to zamenjava. Stari gremo, mladi prihajajo in to je dobro. Mislim, da tudi strokovni štab lažje diha, ko ima takšne talente zadaj," je na okrogli mizi Slovenske tiskovne agencije in Atletske zveze Slovenije povedal Kozmus.

Pred atleti je dvoransko evropsko prvenstvo v Göteborgu, kjer slovenski metalec kladiva seveda ne bo nastopil, so pa njegove misli že usmerjene proti vrhuncu letošnje sezone. "Po OI sem mislil startati na polno. Malo sem imel težave s kolenom in hrbtom. Rekel sem si, da je bolj pametno si vzeti čas in sem bolj na 'izi' treniral skozi zimo. V soboto odhajam v Medulin, ki bo moje bivališče do velikih tekem. Sigurno je glavna tekma Moskva. Glede ciljev bomo videli, gotovo so to medalje. Treba je počakati, treba je ostati zdrav, pri teh letih je to največja umetnost. Izkušnje imam, vem, kaj početi, a bomo videli."

Po igrah v Londonu so začeli vedno boljše rezultate nizati številni mladi tekmovalci v različnih disciplinah. Kombinacijo mladih in izkušenih bo morala AZS v prihodnje čim bolje izkoristiti, le to je način, da bo slovenska ekipa močna tudi v prihodnje. "Vsi prihajamo posamezno, vsak iz neke druge sredine. To je treba povezati, to je umetnost. Na strani AZS je naloga, da podpre mlade in strokovnost, torej trenerje, ki jih spremljajo. Ko gremo mi ven in če se imamo namen vrniti, moramo s seboj nazaj prinesti izkušnje. Lahko naredimo močno ekipo, ki ima znanje in zagon," razmišlja Kozmus, ki se zaveda, da je treba na mlade atlete in atletinje prenesti izkušnje in znanje, kajti na ta način ne bodo naredili napak, ki so jih v začetku karier počeli mnogi.

Brežičan si želi še enkrat poseči visoko na OI 2016 v Riu de Janeiru, nato bo začel razmišljati o koncu kariere, tudi po njej pa bo ostal v atletiki. "Moj namen je ostati v atletiki, iti naprej kot trener. Najprej moram poskusiti, če imam ta talent, to namreč je talent. Če mi bo to uspelo, kar je moja želja, želim prenesti znanje in vedenje na mlade. Treba je postaviti strukturo, jaz se bom tega lotil. Sicer bolj v našem koncu, bolj zasebno. Ampak v povezavi z AZS in OKS, računam na njih in upam, da nam bo uspelo postaviti neko malo drugačno zgodbo."

S Kozmusom se strinja tudi Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta AZS. Zaveda se, da je že prišlo do menjave generacij, zveza pa bo zdaj morala opraviti veliko dela: "Dejansko se iz tega vidi, da gre za menjavo generacij. Reprezentanca je mlada, še bolje bi zgledala, če bi bila kompletna s starejšimi asi, a so se odločili samo za en vrhunec sezone, to je za Moskvo. Pred zvezo je zahtevna naloga, kako omogočiti vsem tem mladim, da bodo talent razvili do konca. Vprašanje ni lahko, s tem se ukvarjamo intenzivno. Organizirali bomo 'teame', ki bodo poskrbeli za razvoj teh mladih ljudi, omogočili jim bodo treninge zunaj, v centrih, kjer trenirajo najboljši in poskrbeli bomo za izobraževanje trenerjev." Ob tem je izpostavil, da je za to mlado generacijo še veliko mladih talentiranih tekmovalcev in tekmovalk, za katere bomo slišali v bližnji prihodnosti. Izguba takšnih atletov pa je za AZS velik kadrovski deficit.

Ne spreglejte