SiolNET. Sportal Olimpizem
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izvoljena nova komisija športnikov OKS

0,03

termometer

OKS |  | Foto: OKS
Foto: OKS

Drugi dan obeleževanja obletnice ustanovitve Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) v Ljubljani so bile tudi volitve v komisijo športnikov OKS (KŠO), ob koncu pa je bilo tudi srečanje udeležencev olimpijskih iger.

V KŠO so bili izvoljeni nekdanja judoistka Raša Sraka Vukovič kot predstavnica poletnih športov, kot predstavnik zimskih hokejist Marcel Rodman, predstavnik paraolimpijskih športov je Dejan Fabčič, neolimpijskih pa Ana Umer.

Raša Sraka Vukovič, ki je predsednica, je napovedala, da bodo v skladu s pravili v članstvo KŠO imenovali še nekdanjega slovenskega rokometnega reprezentanta, zdaj pa direktorja rokometašev velenjskega Gorenja Davida Miklavčiča, ki je bil zelo aktiven doslej, ter atleta Kristjana Čeha, oba pa mora potrditi še izvršni odbor OKS.

Nekdanji telovadec Miroslav Cerar, s 30 medaljami na velikih tekmovanjih najboljši slovenski športnik, je postal častni predsednik Kluba slovenskih olimpijcev (KSO), ki ga je doslej vodil. Izpostavil je, da je posebna čast že, če lahko športnik nastopi na olimpijskih igrah, saj le redki posežejo po odličjih.

Petra Robnik, nekdanja alpska smučarka in doslej sekretarka KSO, se je zahvalila za delo dosedanjemu predsedniku Cerarju. Ta je bil poleg Leona Štuklja leta 1991 edini individualni ustanovitelj samostojnega olimpijskega gibanja.

Nekdanji telovadec Miroslav Cerar, s 30 medaljami na velikih tekmovanjih najboljši slovenski športnik, je postal častni predsednik Kluba slovenskih olimpijcev. | Foto: Klemen Korenjak Nekdanji telovadec Miroslav Cerar, s 30 medaljami na velikih tekmovanjih najboljši slovenski športnik, je postal častni predsednik Kluba slovenskih olimpijcev. Foto: Klemen Korenjak

Predsednik KSO je postal zlati olimpijec v veslanju Iztok Čop, člani predsedstva pa so še nekdanja alpska smučarka Katja Koren Miklavc, ki bo v naslednjem mandatu kot predstavnica športnikov tudi četrta podpredsednica OKS, atlet Primož Kozmus in smučarski tekač Ivo Čarman, ki je edini ostal v vodstvu.

"Športniki, tudi nekdanji, moramo biti bolj aktivni pri delu na vseh področjih športa, saj poznamo delovanje, s katerim smo se srečevali v naših aktivnih karierah. To nam manjka, povezati moramo tudi več generacij," je izpostavil Čop, saj je bila udeležba z nekaj čez dvajseterico nekdanjih olimpijcev skromna. Nadeja se, da bo v prihodnje večja.

Pri delu bo sodeloval tudi nekdanji alpski smučar Andrej Miklavc, ki je lani postal ambasador projekta Verjemi v šport Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Z tem se želijo boriti za čist šport, brez stranpoti, kot sta denimo doping in nameščanje športnih izidov, ter ga ohraniti kot pomemben segment življenja za naslednje generacije.

Cerar je podelil olimpijske certifikate za nastope na OI, osebno so jih prejeli nekdanja športnika biatlonec Jure Velepec in alpska smučarka Veronika Šarec, ter še aktivni atlet Žan Rudolf.

šport splošna Sportal Iz državnega proračuna za šport skoraj 33 milijonov evrov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin