SiolNET. Sportal Atletika
4,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Maraton, Benetke (Ita)

Italijanska zmaga v Benetkah, potem ko je vodilna skupina zašla s proge

4,18

termometer

Eyob Faniel Gebrehiwet beneški maraton 2007
Foto: IAAF

Po zapletu na lanskem ljubljanskem maratonu, ko je vodilna skupina zašla s proge, se je nekaj podobnega zgodilo v nedeljo na maratonu v Benetkah. Vodilno skupino afriških tekačev so peljali kar na obvoznico. Ti so izgubili več kot dve minuti, zmago pa jim je speljal italijanski tekač Eyob Faniel. To je prva italijanska zmaga v zadnjih 22 letih.

"Kako lahko motorist zgreši traso? Je bilo to storjeno namerno, da je domačin lahko zmagal? Kaj pa naš čas, stroški in psihološka priprava?" se je po tekmi ogorčeno spraševala skupina sedmih afriških tekačev.

Bernard Bett Kiplangat, Moses Kemei Kipngetich, Robert Kiplimo, Abdulah Shami, Mutai Kipkemei, Gilbert Chumba in David Metto Kiprono so namreč malo po 24. kilometru sledili motoristu, ki jih je zavedel in speljal s trase kar med promet na obvoznico. Po nekaj sto metrih se je izkazalo, da gre za napako, in tekači so se morali vrniti na pravo traso. Tekači naj bi izgubili nekaj minut dragocenega časa. Napako si lahko ogledate v spodnjem videu:

Po napaki se je v vodstvu znašel 25-letni Italijan Eyob Faniel, ki je minuto zaostajal za vodilno skupino, ki je zašla s trase. Nihče od izgubljenih se ni prebil na stopničke. Kenijca Chumba in Kiprono sta bila četrti in peti. Naturalizirani Italijan je obdržal vodstvo do cilja in slavil s časom 2;12:16.

"Današnja tekma je pokazala, da se trdo delo obrestuje. Zmago posvečam sebi, ker sem kljub številnim težavam vedno verjel v svoje delo," je v cilju razlagal zmagovalec, kot da se na progi ni nič zgodilo.

Dogodek nekoliko spominja na lansko napako na ljubljanskem maratonu, kjer so vodilni tekači stekli v napačno smer za uradnim vozilom, ki ga je zavedlo vozilo na intervencijski vožnji. S tem so izgubili mesta na vrhu razpredelnice, izmaknil pa se jim je tudi rekord ljubljanske trase. Organizatorji so se jim oddolžili s finančnimi nagradami, ki bi jim pripadle v primeru zasedbe najvišjih mest, njihovim menedžerjem pa predali pismo s časi, ki bi jih ti tekači predvidoma dosegli, če se ne bi zgodil neljubi incident.

Kako bodo beneški organizatorji rešili zaplet s finančnega vidika za zdaj ni jasno.

Rezultati:

Moški:
1. Eyob Faniel Gebrehiwet (Ita) 2;12:16
2. Mohammed Mussa (Eri) 2;15:14
3. Tarik Bamaarouf (Mar) 2;16:41
4. Gilbert Chumba (Ken) 2;16:47
5. David Metto Kiprono (Ken) 2;19:51
...

Ženske:
1. Gedo Sule Utura (Eti) 2;29:04
2. Priscah Cherono Jepleting (Ken) 2;41:08
3. Aynalem Woldemichael (Eti) 2;42:12
...

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 48
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin