Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 6. 2024,
20.16

Osveženo pred

2 tedna, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Lia Apostolovski Neja Filipič Matic Ian Guček Stockholm diamantna liga

Nedelja, 2. 6. 2024, 20.16

2 tedna, 3 dni

Diamantna liga, Stockholm

Guček šesti, Apostolovski in Filipič sedmi v Stockholmu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Matic Ian Guček | Matic Ian Guček je prvič v karieri tekmoval na najvišji seriji mitingov in bil tretji med Evropejci.  | Foto Peter Kastelic/AZS

Matic Ian Guček je prvič v karieri tekmoval na najvišji seriji mitingov in bil tretji med Evropejci.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Matic Ian Guček je bil na atletski diamantni ligi v Stockholmu šesti v teku na 400 m ovire (49,13). Sedmi sta bili preostali slovenski predstavnici, v skoku v višino Lia Apostolovski z 1,86 metra in Neja Filipič v troskoku z 13,74 m. Alžirec Džamel Sedjati, svetovni podprvak leta 2022, je v teku na 800 m s časom 1:43,23 postavil najboljši izid sezone na svetu. Pred domačim občinstvom je Armand Duplantis v skoku s palico zmagal s šestimi metri, na 6,25 m pa je bil trikrat blizu izboljšanja svojega svetovnega rekorda.

Na nizkih ovirah je prepričljivo zmagal Alison dos Santos (47,01). Brazilec je bil tretji na olimpijskih igrah v Tokiu 2021 in leto pozneje svetovni prvak. Drugi je bil aktualni svetovni podprvak Kyron McMaster iz Britanskih deviških otokov (48.05), tretji pa Američan CJ Allen (48,12). 

Najhitreje v tem letu je na 3000 m zapreke tekel tudi Etiopijec Lamecha Girma (8:01,63). Nizozemka Femke Bol se je prvič v poletni sezoni pomerila na 400 m ovire in v obračunu peterice finalistk lanskega SP v Budimpešti zmagala s 53,07 sekunde in za dobre tri desetinke zaostala za petkovim izidom leta (52,70) Američanke Sydney McLaughlin-Levrone.

Guček tretji med Evropejci

Dvajsetletni Matic Ian Guček je prvič v karieri tekmoval na najvišji seriji mitingov in bil tretji med Evropejci. Tekmovalec celjskega Kladivarja je 28. maja v Ostravi na Češkem z drugim mestom na 400 m ovire s časom 48,37 izboljšal svoj slovenski rekord. 

"Bilo je zanimivo teči z najboljšimi na svetu. Bil sem sicer na osmi stezi, ki ni ravno idealna, ker tečeš na slepo. Poskusil sem čim hitreje začeti. Občutek sem imel dober in nisem razočaran, čeprav sem prvič letos tekel nad 49 sekundami. Spet sem pokazal, da sem konstanten, na podobnih časih. Na evropskem prvenstvu v Rimu želim podobno nastopiti kot ob rekordnem teku v Ostravi," je povedal Guček, ki je 13. na svetu po izidih sezone ter tretji Evropejec.

Lia Apostolovski pet centimetrov pod izidom kariere

Lia Apostolovski je bila uspešna v prvih poskusih na 1,82 in 1,86, na 1,90 m, kar je pet centimetrov pod njenim izidom kariere, pa je bila trikrat neuspešna. Ljubljančanka je 19. maja v Marakešu, prav tako na diamantni tekmi, s svojim izidom sezone 1,91 m zasedla tretje mesto.

"Dobro sem skakala, od prejšnjih tekem sem tehnično napredovala. Pred EP ostajam mirna. Mislim, da sem dobro pripravljena in se mora v Rimu le še vse 'poklopiti'," je Ljubljančanka povedala po tekmi.

Tokrat je zmagala z edinim skokom tekme prek letvice na dveh metrih Ukrajinka Jaroslava Mahučik. Slednja marca v Glasgowu, kjer je bila tretja Apostolovski, s srebrom ni ubranila zlata na dvoranskem SP, bila pa je tudi srebrna še na SP na prostem v Dohi leta 2019 in bronasta na olimpijskih igrah leta 2021 v Tokiu.

Lia Apostolovski je preskočila 1,86 metra | Foto: Guliverimage Lia Apostolovski je preskočila 1,86 metra Foto: Guliverimage

Trojica tekmovalk se je nato z 1,94 m zvrstila od drugega do četrtega mesta. Druga je bila presenetljivo 29-letna Nemka Imke Onnen, ki je bila doslej daleč od odličij na velikih tekmah. Tretja je bila evropska dvoranska podprvakinja iz leta 2021, Irina Gerašenko iz Ukrajine.

Četrto mesto je osvojila svetovna dvoranska prvakinja, Avstralka Nicola Olyslagers, tudi olimpijska podprvakinja in tretja lani na SP na prostem v Budimpešti. Šele peta je bila z 1,90 m svetovna prvakinja izpred dveh let in lani srebrna Eleanor Patterson iz Avstralije.

Neja Filipič za las zgrešila finale

Neja Filipič je imela letos prvo priložnost za nastop na diamantni tekmi, povabilo je dobila tik pred zdajci. Predlani je na sedmem mestu za las ostala brez diamantnega finala najboljše šesterice v troskoku.

Neja Filipič je bila sedma v troskoku z 13,74 m. | Foto: Sportida Neja Filipič je bila sedma v troskoku z 13,74 m. Foto: Sportida

Filipič je stopnjevala izide, začela pa je s skromnimi 13,29 m. Nadaljevala je nato s 13,40 in 13,74 metra in imela na sedmem mestu priložnost še za dva poskusa. S 13,53 m četrtič ni popravila dosežka, kot tudi ne s 13,60 m v petem.

"Malo je škoda, ker sem le za štiri cm zgrešila peto mesto. Tekma je bila težka, ker je veter pihal v prsi in se je umiril šele proti koncu. A nam je ta težaven začetek pobral precej energije, kot smo se pogovarjale med seboj. Škoda, da niso zaletišča obrnili v drugo smer. Dala sem vse od sebe, želela sem si nekaj več, a smo vse skakale daleč od osebnih rekordov," pa je povedala Filipič, ki se želi pred petkovimi kvalifikacijami na EP v večnem mestu čim bolj spočiti

Prva trojica je edina presegla 14 m, zmagala je Kubanka Leyanis Perez Hernandez (14,67 m), srebrna letos na dvoranskem SP in bronasta člani na SP na prostem, pred dvakratno svetovno podprvakinjo, Jamajčanko Shanieko Ricketts (14,40 m). Tretja je bila Thea Lafond iz Dominike (14,28 m), ki je marca letos v Glasgowu postala svetovna dvoranska prvakinja.

Preberite še:

Oblique Seville
Sportal Seville ugnal Lylesa
Sydney McLaughlin-Levrone
Sportal Izjemna vrnitev Sidney Mclaughlin-Levrone po dveh letih
Kristjan Čeh
Sportal Čeh po petem mestu v Oslu: Niti enega meta nisem zadel
Ne spreglejte