Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
4. 7. 2015,
9.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Almaz Ayana Genzebe Dibaba diamantna liga

Sobota, 4. 7. 2015, 9.14

8 let

Ena Etiopijka bo lovila rekord, bo druga moteč dejavnik?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Etiopska tekačica Almaz Ayana je napovedala, da bo na današnjem mitingu diamantne lige v Parizu poskušala popraviti svetovni rekord v teku na 5000 metrov.

Almaz Ayani je hitro uspel preboj med najboljše tekačice na svetu. Če je lani praktično še nihče ni prav dobro poznal, je po letošnjem mitingu diamantne lige v Šanghaju, kjer je zmagala v solo teku in postavila tretji rezultat vseh časov v teku na 5000 metrov, povsem drugače. S časom 14:14,32 je le za dobre tri sekunde zgrešila svetovni rekord.

"Pripravljena sem za rekord" Ayana bo danes nastopila na mitingu diamantne lige v Parizu, na novinarski konferenci pa ni skrivala ciljev. "Pripravljena sem za svetovni rekord. Potrebujem narekovanje tempa za 67 ali 68 sekund na krog. To bi bilo super. Bojim se edino vremena, saj bo težko, če bo prevroče," je sprva povedala 23-letna Etiopijka, ki bo imela ob sebi še eno odlično rojakinjo Genzebe Dibabo, ki je rekord svoje starejše sestre Tirunesh neuspešno naskakovala v Eugenu. "Ob njeni prisotnosti bo še lažje, saj se je težko boriti sam. Poskušali bova skupaj."

A med njima ni nobenega dogovora v narekovanju tempa, ki bi jima lahko bil v pomoč pri napovedanem podvigu. "Moj načrt je biti ves čas na čelu in teči hitro. Rada sem na čelu skupine in tako bom tekla tudi tokrat. Ne gre za prvenstvo, kjer zastopamo državo, temveč za individualno tekmo, zato se bom držala svoje taktike," je še pojasnila Ayana.

Direktor mitinga ne pričakuje rekorda

Laurent Boquillet, direktor pariškega mitinga, se zaveda, da so s tem, ko so na štartno listo dodali tudi Dibabo, zmanjšali možnosti za uspešen lov na rekord, saj se v podobnih primerih običajno pojavi taktiziranje.

"Po eni strani bi bilo bolje, če bi tekla samo Ayana. Realno gledano to pomeni, da ne bo rekorda, videli pa bomo odličen obračun in dobili odgovor, katera atletinja je boljša," je dejal Boquillet.

Ne spreglejte